Sandıklı (Afyon) tüflerinin mühendislik özellikleri ve beton agregası olarak kullanım olanaklarının incelenmesi

Bu çalışmada Sandıklı (Afyon) zeolitik tüflerinin mühendislik özellikleri ve beton agregası olarak kullanım olanakları araştırılmıştır. Çalışma TÜBİTAK projesi olarak Sandıklı çevresinde yürütülmüş bir araştırmanın bir kısmını da içermektedir. Çalışmanın ilk aşamasında önceden belirlenmiş lokasyonlardan alınmış numuneler üzerinde çok sayıda laboratuar deneyleri yapılmıştır. İkinci aşamada tüflerin hafif beton imalatında kullanım açısından uygunlukları incelenmiştir. Bu amaçla maksimum 4 ve 8 mm tane boylarındaki agregalar hazırlanmıştır. Beton karışım hesaplarında kullanılmak üzere bu agrega malzemelerinin de fiziksel özellikleri belirlenmiş ve ayrı ayrı beton karışım hesapları yapılmıştır. Elde edilen beton numunelerinin basınç dayanımları zamana bağlı olarak tespit edilmiş ve beton basınç dayanımları ile kullanılan agrega malzemesinin basınç dayanımları arasındaki ilişkiler incelenmiştir.

Engineering properties of Sandıklı (Afyon) tuffs and investigation of their possible use as concrete aggregates

In this study, engineering properties of Sandıklı zeolithic tuffs and their possible use as concrete aggregate have been investigated. The study is a part of Tübitak Project studied in and around Sandıklı (Afyon). At the initial stage of the research, physico-mechanical properties of zeolithic tuffs have been determined. For this purpose, numerous samples taken from different locations in the chosen geological setting have been examined. The second part of the study has considered the suitability of tuffs as light concrete material. To this end, maximum 4-8 mm size aggregates have been prepared. Physical properties of these aggregates have also been identified and different types of concrete mixing calculations have been made. Time dependency of the strength of concrete samples have been identified and relationship between concrete strength and the strength of used aggregate material have been examined.

___

  • Deer, D.U. and Miller R.P.,1966. Engineering classification and index properties for intact rock. Technical report no:AFNL-TR-65-l 16, Air Force Weapons Laboratory, New Mexico, 120 p.
  • Dokuz Eylül Üniversitesi, 1991. Puzolanik Maddeler, Jeo. Müh. Bölümü Araştırma Raporu, Fen Bilimleri Enstitüsü, s.154-165.
  • Ercan, T., 1986. Orta Anadolu'daki Senozoyik Volkanizma, M.T.A. Dergisi, No:107, s 119-141, Ankara.
  • Özpınar, Y., 1998 b. Sandıklı (Afyon) volkanitlerinin jeolojik, petrografik ve petrokimyasal incelemesi ve tras olarak değerlendirilmesi, AR-GE Proje No: 97MHF.006.Jeo.002-3, Denizli.
  • Özpınar, Y., Bozkurt, R., Çobanoğlu, İ., Küçük, B., 1998. "Sandıklı Zeolitik Tüflerinin Petrografik, Petrokimyasal incelemesi ve Bunların Teknolojik Açıdan Değerlendirilmesi", I. Batı Anadolu Hammadde Kaynakları Sempozyumu "BAKSEM'99", Bildiriler Kitabı, 277-289, izmir.
  • Tarhan, F.,1989. Mühendislik Jeolojisi Prensipleri, 384 s., Trabzon.
  • TSE, 1976, TS 1114. Hafif Agregalar, TSE Yayınları, Ankara.
  • TSE 1977, TS 2511. Taşıyıcı Hafif Beton Karışım Hesapları, TSE Yayınları, Ankara.
  • TSE 1980, TS 706. Beton Agregaları, TSE Yayınları, Ankara.
  • TSE 1985, TS 802. Beton Karışım Hesap Esasları, TSE Yayınları, Ankara.
  • TSE 1987, TS 699. Tabii Yapıtaşları Muayene ve Deney Metotları, TSE Yayınları, Ankara.