Alibeyköy Çiftliği (Yayladağı-Antakya) yamaç hareketi ve iyileştirme çalışmaları

Bu çalışmada, heyelan iyileştirme yöntemlerinin farklı koşullar altındaki performanslarının incelenmesi, maliyetlerinin karşılaştırılması ve teorik çözümlerin uygulamadaki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak Alibeyköy Çiftliği (Antakya-Yayladağı) yerleşim alanında meydana gelen dairesel kayma yüzeyine sahip heyelan incelenmiştir. İnceleme alanı tabanda çok katı-sert kil olarak tanımlanan ayrışmış magmatik kayaç ve bunun üzerine denetimsiz olarak oluşturulmuş dolgudan meydana gelmektedir. Sahada kalınlığı yer yer 10.0 m'ye kadar ulaşan denetimsiz dolgu ve rasgele dökülmüş hafriyat malzemesi yamaç duraylılığı sorunu oluşturmaktadır. Yamaç duraysızlığı, ulaşım yolu ve yakınında bulunan betonarme yapıları etkilemektedir. Söz konusu duraysızlığın iyileştirilmesi için bu çalışmada önerilen dolgulu, istinat duvarlı ve fore kazıklı farklı projelerin yamaç duraylılığına olan etkileri, dilimler arası kuvvetleri yatay olarak kabul eden Bishop yöntemi ile belirlenerek, kullanılacak dolgu hacmi ve kalınlığı, palye eğimleri, yükseklikleri ve genişliklerinin güvenlik katsayısı ile ilişkileri belirlenmiştir. Dolgulu iyileştirme yöntemi için mevcut sahada daha önceden kontrolsüz olarak dökülmüş malzemenin tekrar denetimli dolgu yapımında kullanılması ve yakın civarda yer alan kireçtaşlanrının da kaya dolgu malzemesi olarak kullanılması gerek ekonomik, gerekse pratik açıdan uygun olacaktır.

Slope movement and remedial works of Alibeyköy Çiftliği (Yayladağı-Antakya)

The study purposes the examination of landslide stabilization methods behaviour under different conditions, comparisons of costs, and the effect of the theoretical solutions on the practical work. For this reason, a rotational slip, occurred in a settlement area of Alibeyköy Çiftliği (Antakya-Yayladağı) region, is examined. The investigated area is comprised of weathered magmatic rock described as stiff-hard clay and underlies artificial fill. The artificial fill and previously excavated materials, about 10.0 m thick, mainly cause slope stability problems. Transportation works and concrete structures are also affected by the slope instability. The effect of the suggested methods of engineering fill, retaining walls and piles on the slope stability are studied based on the Bishop routine solution assuming that the resultant forces on the sides of the slices are horizontal, followed by the establishmentof the relationships between volume and thickness of the fill, angle, width and height of the berm. It is concluded that rock fill with limestone blocks, close to the study area, and recompaction of the artificial fill would give the best result under the conditions of cost and application.

___

  • ASTM (1993), Standard classification of soils for engineering purposes (Unified Soil Classification System). American Society for Testing and Materials, No; D2487-93.
  • Bishop, A. W. (1955) The use of the slip circle in the stability analysis of slopes, Geotechnique, 5 (1), 7-17.
  • Bowles, J. E. (1982) Foundation Analysis and Design, McGraw-Hill, New York. BS- 1377 (1990) Methods of Test for soils.
  • BS-5930 (1999) Code of Practice for Site Investigations. British Standards Institution, London.
  • DADB (1996) Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası. Bayındırlık ve Iskan Bakanlığı, Afet işleri Genel Müdürlüğü, Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığı, Ankara.
  • Geo-Slope (2002) SLOPE/W for slope stability analysis. Version 5.1, Geotechnical software, Calgary, Alberta, Canada.
  • Selçuk, H. (1981) Etude Geologique de la partie meridionale du Hatay (Turquie). Thesis No: 1997, Ph. D., univ. de Genevre, 116p (yayınlanmamış).
  • US Navy (1982) Design Manual 7.2, 120p.
  • Varnes, D. J., (1978), Slope Movement Types and Processes. In Schuster, R. L. and Krizek, R. J., eds. Landslides-Analysis and Control.-National Academy of Sciences Transportation Research Board Special Report 176, pp. 12-33.
Geosound-Cover
  • ISSN: 1019-1003
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü