Doğu Silivanka (KD Batman) sahasında Beloka Formasyonu petrol-su dokanağının konumu

İnceleme alanı, Batman ilinin 35 km kuzeydoğusunda Oyuktaş ile Silivanka üretim sahaları arasında bulunmaktadır. Bu çalışma ile, Doğu Silivanka sahasında, Beloka formasyonundaki suyun tuzluluğu ile petrolün içerisindeki suyun kökeni ve petrol seviyesinin kalınlığı saptanmıştır. Mardin Grubu karbonatları üzerinde uyumsuz olarak yer alan birim Bozova formasyonu tarafından uyumlu olarak üzerlenmektedir. Ancak, Silivanka-1 kuyusunun bulunduğu bölgede Beloka Formasyonu üzerinde bulunan Kıradağ Formasyonu ile uyumsuzdur. Orta-Üst Kampaniyen yaşlı Beloka Formasyonu, sığ deniz-bank/bank dolayı-yamaç-derin deniz ortamında oluşmuş olup, iki üyeden oluşmaktadır. Alt kesimdeki killi, glokonili kireçtaşlarından oluşan seviyeler "Dirik üyesi"; biyoklastik kireçtaşlarından oluşan üst kesimi ise, "Bada üyesi" olarak adlandırılmış olup, rezervuar olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada birimdeki hidrodinamik koşullar ve rezervuar basınçları yardımıyla, formasyon içerisindeki suyun piezometrik konumu ile su yükselim farkları bulunmuştur. Derinliğe karşılık formasyon basınçları ile rezervuar basınç grafiği çizilmiştir. Bu grafikle Beloka Formasyonu'nün düşük basınç alanında kaldığı belirlenmiştir. Bu verilerin sonucunda, Doğu Silivanka sahasında Beloka Formasyonu petrol-su dokanağının konumu ile belirtilen saha ve çevresindeki üretim sahalarında formasyon suyunun tuzluluk dağılımları ortaya konulmuştur. Ayrıca, incelemeye konu olan formasyondaki hidrodinamik koşulların etkileri, su yükselim haritaları ile suyun rezervuara giriş ve hareket yönü bulunmuştur. Sismik haritalardan elde edilen bilgilere göre, Doğu Silivanka sahasında Beloka Formasyonu, kuzeybatı-güney doğu doğrultulu fayla kontrol edilen tektonik ve stratigrafık yapılar oluşturmaktadır.

Petroleum-water contact condition of the Beloka Formation at the East Silivanka field (NE Batman)

Investigation area is located between Oyuktaş and Silivanka oilfield 35 km to the northeast of Batman city. Salinity of the water in the Beloka formation and the origin of the water found within the petroleum and the thickness of the petroleum level have been recognized with this study. The unit, which discordantly rest on the Mardin group, is conformably overlain by Bozova formation. Nevertheless, Belokaformation is discordantly overlain by Kıradağ formation around the area of Silivanka-1 well. The B eloka formation is of Middle-Upper Companion in age is mainly made up of two members and is mainly formed within a shallow marine-bank/bank surroundings-slope and deep marine environment conditions. The lower part, which mainly made up ofclayey-glauconitic limestone, is called "Dirik member"; while the upper part, the "Bada member", which is considered to be reservoir, is made up of bioclastic limestone. Piezometric status of the formation water and water rising differences have been revealed with the support of hydrodynamic conditions and reservoir pressures within this study. Formation pressures and reservoir pressure versus deepness graphics have drawn. This graphic shows that the Beloka formation is in the low pressure field. According to data obtained from East Silivanka field, petroleum-water contact conditions and distributions of the formation water salinity all around the oil production field have been recognized. Besides, effects of hydrodynamic conditions in the Beloka formation, water rising maps and entrance and movement direction of the water into reservoir have been revealed. According to the data obtained from seismic maps, Beloka formation presents tectonic and stratigraphie structure that controlled with northwest-southeast trending fault system around East Silivanka area.

___

  • Açıkbaş, D., Akgül, A. ve Erdoğan, L. T., 1981, Güneydoğu Anadolu'nun Hidrokarbon Olanakları ve Baykan-Şirvan-Pervari Yöresinin Jeolojisi, TPAO Arama Grubu, Rapor No: 1543, Ankara.
  • Araç, M., ve Öncü, H., 1988, X. Bölge Oyuktaş-Bada sahaları ile D. Silivanka-1 ve Hayat-1 kuyuları arasında kalan alanda Kampaniyen-Mestrihtiyen yaşlı birimlerin yeraltı jeolojisi ve hidrokarbon potansiyeli: TPAO Arama Grubu, Rapor No: 2541,99s, Ankara.
  • Aydemir, V., 1998, Rezervuar Jeolojisi, TPAO Kurum içi Ders Notu, 66 s, Ankara.
  • Çoban, M, K., 1996, Petrol Aramaları ve Üretiminde Yeraltı Sularının incelenmesi ve Yorumlanması, TPAO Rapor No:3600, Ankara.
  • Çoban, M, K., ve Namoğlu, C., 1996, Doğu Silivanka Sahası Beloka Formasyonu Eğimli Petrol-Su Dokanağı, TPAO, Rapor No:3684, 40 s, Ankara.
  • Çoban, M, K., Güngör, H., ve Namoğlu, C., 1996, X. Bölge Tuzluluk Çalışması Tuzluluk Verileri.
  • Duran, O. ve Pekcan, İ., 1980, Silivanka-Oyuktaş-Bada-Çelikli-Dodan Sahalarındaki Kıradağ ve Beloka (Raman) Formasyonlarının Litoloji ve Mikrofasiyes İncelemesi, TPAO Araştırma Merkezi Grubu, Rapor No, 1533, 22s, Ankara.
  • Erenler, M., 1989. XI-XII. Bölge Güney Alanlarındaki Kuyularda Mesozoyik Çökel istifin Mikropaleontolojik İncelemesi, TPAO Araştırma Grubu, Rapor No, 2641, 44s, Ankara.
  • Güven, A., Dinger, A.,. Tuna, M.E. ve Çoruh, T., 1991, Güneydoğu Anadolu Kampaniyen-Paleosen otokton istifinin stratigrafisi : TPAO Arama Grubu, Rapor No: 2828,133 s, Ankara.
  • İş, L. ve Aydemir, V., 1997, Doğu Silivanka Sahası ve Civarının Rezervuar Değerlendirmesi, TPAO, Rapor No: 3714, 39 s, Ankara.
  • Namoğlu, C., Öncü, H., Aydın, M., Can, H., 1997, Doğu Silivanka sahası ve civarı Garzan ve Beloka formasyonlarının petrol olanakları, TPAO Arama Grubu, Rapor No: 3803,44s, Ankara.
  • Yılmaz, E. ve Duran, O., 1997, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Otokton ve Allokton Birimler Stratigrafi Adlama Sözlüğü, TPAO Araştırma Grubu, Eğitim Yayınları No, 31, 460s, Ankara.
Geosound-Cover
  • ISSN: 1019-1003
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü