Uydu Görüntüsü İşleme ve Sıkıştırma Süreçlerinin WEB Tabanlı Harita Servisi Yayın Performansına Etkilerinin Araştırılması

Günümüzde gelişen uydu teknolojilerine bağlı olarak uydu görüntülerinin mekânsal, spektral ve zamansal çözünürlüğünde önemli seviyede artışlar meydana gelmiştir. Bu artışlar aynı zamanda veri boyutunda ve hacminde artışa ve buna bağı olarak veri paylaşımında zorluklara sebep olmaktadır. Artan veri boyutları, web üzerinden coğrafi verilerin paylaşımını ve sunumunu da zorlaştırmaktadır. Günümüzde sıkça karşılaşılan bu sorunun çözümünü sağlamak amacıyla çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden biri olan uydu görüntülerinin sıkıştırılması, veri boyutunun azaltılmasını sağlayan bir optimizasyon yöntemidir. Bu çalışmada farklı uydulardan elde edilen çok bantlı uydu görüntülerinin sıkıştırılmasında uluslararası bir standart olan JPEG sıkıştırma algoritmasının web tabanlı mekânsal veri yayını kapsamında performansının değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Ek olarak uydu görüntülerinin WMS tabanlı sunum performansını arttırmak amacıyla sıkıştırılmış görüntüler üzerinde piramitleme işlemi yapılmıştır. Bu çalışmada, farklı çözünürlükteki uydu görüntülerinin JPEG sıkıştırma yöntemi ile dört farklı sıkıştırma seviyesi ve dört farklı piramit seviyesi için; zaman, görsel kalite ve boyut açısından sonuçları karşılaştırılmıştır. Buna ek olarak elde edilen sonuç verileri coğrafi veri sunucusu üzerinden sunularak web üzerindeki yayın performansları belirlenmiştir

___

  • Hatzopoulos, J., Hatzopoulos, N.J. (2012). Image server to display high resolution satellite images for local planning in the Greek island of Naxos. ASPRS 2012 Annual Conference Sacramento, California, March 19-23, 231-239.
  • INSPIRE, (2007). Directive 2007/2/EC of the European Parliament and of the Council of 14 March 2007 establishing an Infrastructure for Spatial Information in the European Community (INSPIRE). https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX:32007L0002.
  • Kim M., Kim M., Lee E., Joo I. (2005). Web Services Framework for Geo-spatial Services. In: Kwon YJ., Bouju A., Claramunt C. (eds) Web and Wireless Geographical Information Systems.
  • W2GIS (2004). Lecture Notes in Computer Science, vol 3428. Springer, Berlin, Heidelberg.
  • Michaelis C., Ames D., (2008). Web Feature Service (WFS) and Web Map Service (WMS). In: Shekhar S., Xiong H. (eds) Encyclopedia of GIS. Springer, Boston, MA.
  • Millin, G.R., Kitmitto, K. (2007). Satellite Image Data Service – Providing New Geodata Services and Satellite Imagery. GISRUK Conference, NUI Maynooth, Ireland, UK.
  • Open Geospatial Consortium (OGC), (2016). “DGIWG – Web Map Service 1.3 Profile – Revision” Editors: Stefan Strobel, Dimitri Sarafinof, David Wesloh, Paul Lacey, Published: 2016-01-29.
  • Panagos, P., van Liedekerke, M., Montanarella, L., Jones, R.J.A., (2008). Soil organic carbon content indicators and web mapping applications. Environemtal Modelling and Software, 23, 1207-1209.
  • Smiatek, G., (2004). SOAP-based web services in GIS/RDBMS environment. Environmental Modelling & Software 20 (6), 775e782.
  • URL1:https://drive.google.com/open?id=17OkGWmT31yxBRC4rkE0ZbZ6oBFcukzbC
Geomatik-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Murat yakar
Sayıdaki Diğer Makaleler

Madencilik Çalışmalarında Sismik Veri Toplama ve Ölçme Tekniklerinin Kullanılabilirliğinin Analizi

Atınç PIRTI, Hüseyin Edip ÖZDEMİR, Ramazan Gürsel HOŞBAŞ

Uydu Görüntüsü İşleme ve Sıkıştırma Süreçlerinin WEB Tabanlı Harita Servisi Yayın Performansına Etkilerinin Araştırılması

Elif SERTEL, Uğur ALGANCI, Zafer DURKUT

Mobil LiDAR Verisi ile Kent Ölçeğinde Cadde Bazlı Envanter Çalışması ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Entegrasyonu: Ankara Örneği

Merve Damla KELEŞ, Cevdet Coşkun AYDIN

İdari Sınır Verilerinin Bağlantılı Açık Veri Olarak Yayımlanması: Trabzon Sınırları Örneği

Gülten Kara, Çetin Cömert

CBS ve AHP Yöntemi Yardımıyla Niğde Kenti Örneğinde Taşınmaz Değerleme

Aslı BOZDAĞ, Ela ERTUNÇ

Mobil Lidar Verisi İle Kent Ölçeğinde Cadde Bazlı Envanter Çalışması ve Coğrafi Sistemleri Entegrasyonu-Ankara Örneği

Merve Damla KELEŞ, Cevdet Coşkun AYDIN

Türkiye Kırsal Arazi Kullanımına Yönelik Bir Konumsal Veri Altyapısının Modellenmesi

Muzaffer Can İBAN

Yeraltı Suyu Kaynaklarının Uzaktan Algılama ve CBS Teknikleri Kullanarak Modellenmesine Yönelik bir Yaklaşım: Kırkgöz Havzası (Antalya)

Nusret Demir, Bekir Taner San, Mustafa Kaynarca

Madencilik Çalışmalarında Sismik Veri Toplama Ve Uydu Ölçme Tekniklerinin Analizi

Atınç PIRTI, Hüseyin Edip ÖZDEMİR, Ramazan Gürsel HOŞBAŞ

CBS Yardımıyla İstanbul’daki Merkez Alanların Sınırlarının Belirlenmesi

Tayfun SALİHOĞLU