Selçuk üniversitesi tıp fakültesi hastanesi’nde çalışan hemşire ve personellerin sağlıkhizmeti ilişkili enfeksiyonları önlemeye ilişkin eğitim öncesi ve eğitim sonrası bilgi düzeylerinin ölçülmesi*

Amaç: Günümüzde sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların önlemesi ve kontrolünün temelini temizlik, dezenfeksiyon, sterilizasyon, el hijyeni, sürveyans, epidemiyolojik yöntemler ve izolasyon önlemleri oluşturmaktadır. Bu uygulamaların en önemli basamağı ise eği-timdir. Bu çalışmada; sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik verilen eğitimlerin etkinliğinin belirlenmesi amaç-landı.Gereç ve Yöntem: Fakültemizde çalışan 189 hemşire ve 182 personel olmak üzere 371 kişiye eğitim verildi.Eğitimin etkinliğini ölçmek için eğitim öncesi ve sonrası anketler uygulandı. Bulgular: Eğitim öncesi ve sonrası anketler değerlendirildiğinde hemşire grubunda 1,2,4,5 ve 9. soruda, personel grubunda 1,2,5 ve 9. sorularda eğitim sonrası bilgi düzeyinde istatistiki anlamda artış olduğu gözlendi.Sonuç: Hastane çalışanları için sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlarınönemi ve enfeksiyonun ortaya çıkmasını engellemek amacıyla uygun tedbirler almak önemlidir. Bu durum konu ile ilgili hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesi ve eğitimin sürekliliği ile sağlanabilir.

___

1. Töreci K, Şardan Y, Hastane infeksiyonları kontrolünün tarihçesi: Dünya’daki ve Türkiye’deki durumu. Hastane in-feksiyonları. In:Doğanay M, Şardan Y, Ünal S, eds. Birinci baskı. Ankara: Bilimsel Tıp Yayınevi 2013; 4-9.

2. Bayındır Y, Türkiye’de hastane infeksiyonlarına bakış açısı ve hastane yönetimine düşen yasal görevler. 4. Ulusal steri-lizasyon dezenfeksiyon kongresi 2005; s. 527, 20-24 Nisan, Samsun.

3. Yalçın AN, Enfeksiyon kontrolünde maliyet analizi. Doğa-nay M, Şardan Y, Ünal S, ed. Hastane infeksiyonları. Birinci baskı. Ankara: Bilimsel Tıp Yayınevi 2013;113-20.

4. Erol ve Öztürk, Hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde enfeksiyon kontrol hemşiresinin rolü. Doğanay M, Şardan Y, Ünal S, ed. Hastane infeksiyonları. Birinci baskı. Ankara: Bilimsel Tıp Yayınevi, 2013;41-44.

5. İnfal S. Hastane çalışanlarının hastane enfeksiyonları konu-sundaki bilgi ve davranışlarının değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya, 2009.

6. Kaya ŞB. Ahmet Necdet Sezer uygulama ve araştırma has-tanesinde çalışan sağlık personelinin hastane infeksiyonla-rı konusuna ilişkin bilgi düzeylerinin saptanması. Yüksek Lisans Tezi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Afyon, 2004.

7. Mankan T. Hemşirelerin hastane enfeksiyonlarını önleme-ye ilişkin bilgi düzeyleri. Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üni-versitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Erzurum, 2012.

8. Naharcı H. Adana ilindeki çeşitli hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde etkili olan önlemlere ilişkin bilgi düzeyleri-nin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversite-si Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Adana, 2006.

9. Arman D, El yıkama ve el dezenfeksiyonu. Doğanay M, Şardan Y, Ünal S, ed. Hastane infeksiyonları. Birinci baskı. Ankara: Bilimsel Tıp Yayınevi, 2013;71-87.

10. Diker S. Uşak il merkezi hastanelerinde çalışan hemşirele-rin hastane enfeksiyonlarına ilişkin bilgi düzeylerinin öl-çülmesi. Yüksek Lisans Tezi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Uşak, 2003.

11. Sterilizasyon Dezenfeksiyon Rehberi, 2015;38-39.

12. Abbasoğlu U. Dezenfektanlar: Sınıflama ve Amaca Uygun Kullanım Alanları. 6. Ulusal Sterilizasyon Dezenfeksiyon Kongresi. Antalya: 2009;109-14.

13. Sağlıkta Kalite Standartları Hastane, Ankara. 2015;185.

14. Günay ve Şardan, Hastane Temizliği. Doğanay M, Şardan Y, Ünal S, ed. Hastane infeksiyonları. Birinci baskı. Ankara: Bilimsel Tıp Yayınevi, 2013;619-627.

15. Ersoy S. Hastane temizlik çalışanlarının hastane enfeksi-yonları ve korunma ile ilgili bilgi tutum ve davranışları. Yüksek Lisans Tezi. Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kayseri, 2012.

16. Deniz I. Gülhane askeri tıp akademisi hastanesi temizlik görevlilerinin hastane enfeksiyonları ile ilgili bilgi ve uy-gulamaları. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2006.
Genel Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 2602-3741
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: SELÇUK ÜNİVERSİTESİ > TIP FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Schwannom; 10 yıllık tek merkez deneyimi*

Meryem İlkay EREN KARANİS

Konjenital morgagni hernisi: on yıllık tek merkez sonuçları*

Kemal AYENGİN, Veli AVCI

Nadir gözlenen ventilasyon tüpü komplikasyonu: tüpün orta kulağa atılması*

Ömer ERDUR, Bahar ÇOLPAN, Osman GÜL

Türkiye’de yapılan kadavra ve canlı donörden karaciğer nakillerinin 2011-2017 yılları arası analizi*

GÜNSEL BİNGÖL, Songül BUDAK DİLER, İlker SAPAN, Aydın DALGIÇ

Alzheimer hastalığında bakım verenlerin hastalıkla ilgili farkındalık düzeyi*

Nilüfer Büyükkoyuncu PEKEL, Demet YILDIZ, Deniz Kamacı ŞENER, Ebru YAŞAR, Meral SEFEROĞLU, Deniz SIĞIRLI

Selçuk üniversitesi tıp fakültesi hastanesi’nde çalışan hemşire ve personellerin sağlıkhizmeti ilişkili enfeksiyonları önlemeye ilişkin eğitim öncesi ve eğitim sonrası bilgi düzeylerinin ölçülmesi*

Onur URAL, Şua SÜMER, Nazlım Aktuğ DEMİR, Perihan ABUKAN, Özgül Özay BENLİOĞLU, Nazan ÖZCAN

İnguinal herni preperitoneal onarımı için posterior yaklaşım ile anterior yaklaşımın karşılaştırılması*

Akın ÇALIŞIR, Hüsnü ALPTEKİN

Karın ağrılı hastalarda ortalama trombosit hacmi bir belirteç olarak kullanılabilir mi?*

Özcan YILDIZ, Cihan BEDEL, Nesrin Gökben BECEREN, Önder TOMRUK

Horizontal konkomitan şaşılıklarda cerrahi tedavi sonuçlarımız

Çiğdem HARMANCI, Hüseyin GÜZEL

İlk trimester doppler ultrasonografinin kromozomal anomaliler ve gebelik prognozunu tahmin etmedeki etkinliği*

Özgür Volkan AKBULUT, GÖRKER SEL, Adile Yeşim AKDEMİR