Seraların jeotermal energi ile ısıtılmasında ortaya çıkabilecek çevresel etkiler

Ülkemiz tarım sektöründe seracılık ekonomik açıdan önemli bir yere sahiptir. Ülkemizin kalkınmasıyla birlikte artan enerji tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan çevre sorunları konusunda toplumun duyarlılığı hızla arttığından, günümüzde çevreye en az zarar verecek kaynak kullanımının seçimi, teknik ve ekonomik etmenler kadar önemlidir. Jeotermal enerji kaynaklarının kullanımı önemli boyutlarda çevre kirliliğine neden olabilir ve bu çevre kirliliği canlılara ve doğaya zarar verebilir. Seraların Jeotermal enerji kaynaklarıyla ısıtılması teknik ve çevre ile ilgili bir takım önlemler alındığı taktirde, ısıtma giderlerini en aza indirecek ekonomik bir yetiştiricilik olanağı sağlamakla birlikte, sera alanlarımızın artmasına da yardımcı olacaktır.

Environmental effects of geothermal energy used for greenhouse heating

In agricultural sector of our country, greenhouse enterprises have an important position from economical standpoint. Since sensitivity of people on the subjects of environmental problems due to energy consumption which rises with developments of the country were increased, nowadays, selection of source use which will cause the least problems in the environment is important as well as technical and economical factors. Use of geomermal energy sources can cause considerable environmental pollution and this may detriment to living beings and the environment. If some technical and environmental precautions are taken, the heating of glasshouses using geothermal energy sources will provide an economic cultivation in which the heating costs is decreased to a minimum and will help to increase our greenhouse lands as well.

___

  • Arslan, F. 2003. Jeotermal enerji. http://www.msb.gov.tr/bulten/Bulten_17/Makaleler/ 09Jeotermal Enerji.htm.
  • Atılgan, M. 1994. Jeotermal Kaynaklarda Re-enjeksiyonun Önemi. Jeotermal Uygulamalar Sempozyumu, 27-30 Eylül 1994, Pamukkale Üniv., Denizli, 56-60.
  • Batur, K., Şener, S., Özkara, M. ve Yeşilyurt, G. 1984. Jeotermal atıkların Büyük Menderes Nehri’ne karıştırılmasının Aşağı Büyük Menderes Havzasının Tarımsal Yapısına Etkileri. Menemen Bölge Topraksu Araştırma Enstitüsü Müd. Menemen.
  • Chhabra, R. 1996. Soil Salinity and Water Quality. A.A. Balkema Publishers, Old Post Road Brookfield, VT, 284 s., USA.
  • Ergüden, Ş. 1996. Seferihisar-Balçova Jeotermal Kaynaklarının Konut ve Sera Isıtılmasına Yönelik Projelerin Değerlendirilmesi üzerine İncelemeler. Ege Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü (Yüksek Lisans Tezi), 45 s., İzmir.
  • Eşder, T. 1981. Türkiye Jeotermal Enerji Kaynakları ve Seracılıktaki Önemi. I. Türkiye Seracılık Kongresi, Etibank Matbaası, 81-108 Antalya
  • Filiz, M. ve Dorsan, F. 1998. Sera Isıtma Sistemlerinde Alternatif Enerji Olarak Jeotermal Kaynakların Kullanılma Olanaklarının Teknik ve Ekonomik Yönü. 3. Ulusal Kültürteknik Kongresi Bildirileri, 20-23 Eylül 1998, Çukurova Üniv. Ziraat Fak., Adana, Genel Yay. No: 19, Cilt 2:
  • Günerhan, G., Koçer, G. and Hepbaşlı, A. 2000. Present Status of Geothermal Energy in Turkey. GRC Bulettin, Spring Isue.
  • Karahan, H. ve Kumsar, H. 1994. Jeotermal Enerjinin Denizli’nin Merkezi Isıtılmasında Kullanılmasının Çevresel Etkileri. Jeotermal Uygulamalar Sempozyumu, 27-30 Eylül 1994, Pamukkale Üniv., Denizli, 359-365.
  • Kaya, A. 1994. Jeotermal Enerji İle Isıtma. Jeotermal Uygulamalar Sempozyumu, 27-30 Eylül 1994, Pamukkale Üniv., Denizli, 95-101.
  • Lund, J.W. ve Freeston, D.H. 2001. Worl-Wide Direct Uses of Geothermal Energy 2000. Geothermics, 30, 29-68.
  • Mertoğlu, O. ve Başarır N. 1995. Yenilenebilir, Ucuz ve Kendi Öz Varlığımız olan Jeotermal Enerjinin Türkiye’deki Uygulamaları ve En Son Gelişmeler. 5. Türk-Alman Enerjisi Sempozyumu, İzmir.
  • Mertoğlu, O., Mertoğlu, M. ve Başarır, N. 1994. Jeotermal Merkezi Isıtma Sistemlerinin Çevreye Müspet Katkısı, Teknolojisi ve Ekonomik Değerlendirmesi. Jeotermal Uygulamalar Sempozyumu, 27-30 Eylül 1994, Pamukkale Üniv., Denizli, 1-9.
  • Oruç, N. 1994. Büyük Menderes Havzasında Jeotermal Enerji Üretimi ve Bor Kirliliği. Jeotermal Uygulamalar Sempozyumu, 27-30 Eylül 1994, Pamukkale Üniv., Denizli, 350-358.
  • Öz, E.Ş. 1999. Türkiye’de Çevre Dostu Jeotermal Enerjiden Isıtmada Yararlanmanın Avantajları ve Uygulama Örnekleri. Yıldız Teknik Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü (Yüksek Lisans Tezi), 92 s., İstanbul.
  • Sevgican, A. ve Eşder, T. 1984. Jeotermal Kaynaklar ve Sera. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 21 (1), 56-60, Antalya.
  • Van de Break, N.J. 1989. New methods of greenhouse heating, engineering and economic aspects of energy saving in protected cultivation. Acta Horticulture, 245.
  • Wahl, E. 1977. Handbook for Geothermal Energy Utilization, CA,USA.
  • Yıldız, İ, 1999. Jeotermal Su Kaynaklarının Türk Tarımında Kullanılma İmkanları. Ziraat Müh. Dergisi, 321, 56-60.