ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI ÇALIŞMALARINDA BLOK MODELİ

Parsellerin, tarımsal üretim tekniğine uygun bir şekilde boyutlandırılması ve konumlandırılmasında, bloklar önemli bir yer tutmaktadır. Haritacılık alanında ada, olarak da adlandırılan bloklar, tarımsal parsellerin arazi toplulaştırması çalışması kapsamında boyutlandırılıp yerleştirileceği alanlardır. İyi bir blok planlaması, tarımsal parsellerin sürdürülebilir bir şekilde işletilmesine katkı sağlayacaktır.             Parsellerin oluşturulmasında kullanılan ekonomik, hidrolojik, teknik esaslar, aynı zamanda blokların oluşturulmasında da kullanılmaktadır. Blok modelinin oluşturulmasında, coğrafi sınırlar, önemli bir sınırlayıcı etken olmaktadır. Arazi topografyası, yağış karakteristikleri, toprak özellikleri, su kaynağının yeri, üretilen bitki, işletme büyüklükleri gibi parametreler blok modelinin şekillenmesinde kullanılmaktadır.               Bu çalışma ile arazi toplulaştırma çalışmalarında kullanılabilecek blok modelinin esasları aşama aşama verilmeye çalışılacaktır. 
Anahtar Kelimeler:

Arazi Toplulaştırması

___

  • Anonim, 1992a. Grid Commands References, Arc/Info User’s Guide, nvironmental Systems Research Institute(ESRI), Inc., USA.
  • Anonim, 1992b. Cell-based Modelling with Grid, , Arc/Info User’s Guide, Environmental Systems Research Institute(ESRI), Inc., USA.
  • Akkaya Aslan, Ş.T., Gündoğdu, K.S., Arıcı, İ. 2002. Application of Geographical Information Systems in Land Consolidation Planning Studies, International Symposium on GIS, Semptember 23-26, 2002, Istanbul, Turkey.
  • Akkaya Aslan, Ş.T., Gündoğdu, K.S., Demir, A.O., 2004. “Sayısal yükseklik Modelinden Yararlanılarak Bazı Havza Karakteristiklerinin Belirlenmesi: Bursa Karacabey İnkaya Göleti Havzası Örneği”, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (2004) 18(1):167-180.
  • Arıcı, İ. 1994. Arazi Toplulaştırılması. U.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Notları, No:60, Bursa, 121s.
  • Arıcı, İ. ve Akkaya Aslan, Ş.T., 2014. Arazi Toplulaştırması Planlama ve Projelemesi, Dora Yayınları.
  • Ayrancı, Y. ve İşcan, F., 2012. Arazi Toplulaştırmasında Blok Planlama Esasları", II. Ulusal Sulama ve Tarımsal Yapılar Sempozyumu, 24-25 Mayıs 2012, E.Ü. Ziraat Fakültesi, İzmir.
  • Boyacıoğlu, R. 1975. Arazi Toplulaştırılması Yapılan Erzincan Güllüce Köyündeki Tarımsal İşletmelerin Ekonomik Analizi. Topraksu Teknik Dergisi, Sayı:57, Ankara, 131s.
  • Boztoprak, T., Demir, O., Çoruhlu, Y.E., Nişancı, R., 2015. “Arazi Toplulaştırmasının Tarımsal işletmelere Etkilerinin Araştırılması”, S.Ü. Müh. Bilim ve Tekn. Derg., C. 3, S.3.
  • Gündoğdu, K.S., Demir, A.O., Akkaya Aslan, Ş.T., 2001. “Göletlerin Bazı Hidrolojik Analizlerinin CBS Ortamında Yapılma Olanakları”, I. Ulusal Sulama Kongresi, Antalya.
  • Gündoğdu, K.S., Demir, A.O., 2002. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) Ortamında Etkin Bir Havza Gösterimi için Sayısal Yükseklik Modellerinin (SYM) Ön İşlemden Geçirilmesi, Su Havzalarında Toprak ve Su Kaynaklarının Korunması, Geliştirilmesi ve Yönetimi Sempozyumu, 18-20 Eylül 2002 Antakya/ HATAY.
  • Kötter T. 1995. Integrierte Ländliche Entwicklung und Agrarstrukturelle Vorplanung, Schriftenreihe des Instituts fur Städtebau, Bodenordnung und Kulturtechnik der Universität Bonn, 169 S.
  • Takka, S. 1993. Arazi Toplulaştırması. Kültürteknik Derneği Yayınları. 1993, Ankara.
Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-8168
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kayseri İlinde Meydana Gelen Traktör ve Tarım Makinaları Kazalarının Değerlendirilmesi

Cevdet SAĞLAM, Necati ÇETİN, Zeynel Abidin KUŞ

Damla Sulama Sistemlerinin İşletilmesinde Güneş Enerjisinden Yararlanma Olanakları; Konya İli Örneği

Deniz ÖZDEDE, Belgin ÇAKMAK, Sertan AVCI

Büyük Menderes havzasında günlük yağış konsantrasyonundaki son değişimler

Ercan YEŞİLIRMAK, Ebru Elif ARSLANTAŞ

Fotovoltaik Piller İle Elektrik Üretiminde Uygun Eğim Açısının ve Yıllık Oluşan Enerji Farkının Belirlenmesi

Mehmet Emin BİLGİLİ, Metin DAĞTEKİN

A Sınıfı Buharlaşma Kabından Olan Günlük Buharlaşmanın Kohler-Nordenson-Fox (KNF) ve Christiansen Modelleri ile Tahmini

Çağlar SEZER, Tekin ÖZTEKİN, Esra SEZER

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ SÜT SIĞIRI İŞLETMELERİNİN TOPLU BÜYÜK İŞLETMELERE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR

Seyit UĞUZ, Ercan ŞİMŞEK

Holt Yaklaşımı ile Referans Bitki Su Tüketiminin Mevsimsel Değişiminin Saptanması

Kadri YÜREKLİ, Ali ÜNLÜKARA, Mehmet Murat CÖMERT

Farklı Kurutma Havası Sıcaklık Profillerinin Melisa (Melissa officinalis L.) Bitkisinin Kuruma Kinetiği ve Enerji Tüketimine Etkisi

Murat ERTUĞRUL, Sefa TARHAN

Harran Ovası Reha Sulama Birliği’nde Planlı Su Dağıtımında Kullanılan Bazı Sulama Parametrelerin Belirlenmesi

Fatma BARAN, Gökhan İsmail TUYLU

Sulama Programlamasında Uzaktan Algılama Tekniklerinin Kullanılabilme Olanakları

Halil KIRNAK, Hasan Ali İRİK