Yozgat Bozok Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Özel Yetenek Giriş Sınavına Katılan Adayların Sınav Hakkındaki Görüşleri: Nitel Bir Çalışma

Spor ve eğitim toplumsal ve bireysel yapının gelişmesinde birbirini tamamlayan iki unsurdur. Bireyler sağlıklı bir yaşam içerisinde istenilen eğitime ulaşarak gelişimlerini sağlayacak ve sağlam toplum yapısına katkı yapacaklardır. Eğitimin yapıtaşlarından olan yükseköğretim kurumları ve bu çatı içerisinde yer alan spor eğitimi veren yükseköğretim kurumları, birçok birey açısından popüler hale gelmiştir. Bu bakımdan, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu özel yetenek sınavına katılan adayların sınav hakkındaki görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden özel durum çalışması kullanılmıştır. Çalışma grubunu, Yozgat Bozok Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu özel yetenek sınavına başvuru yapan 18 birey (yaş aralığı 18-33) oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bu form, toplamda on bir sorudan oluşmaktadır. Araştırmada elde edilen bulgular, içerik analizi kullanılarak yorumlanmıştır. Özel yetenek sınavına başvuran adayların sınava ilişkin görüşleri belirlenen alt temalarda incelenmiştir. Mevcut çalışmada, adaylar sınav için çift hak verilmesinin doğru olduğunu ifade etmişlerdir. Ayrıca, şehir dışından gelen adaylar için yorgunluk hissetmek, konaklama sorunu yaşamak, sınav süresini beklerken moral ve motivasyonun düşmesi gibi faktörlerin rol oynadığı saptanmıştır.

___

  • Başpınar, E., & Öğüş, E. (1997). Özel Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alan Üniversitelerde Puanların Değerlendirilmesi İçin Yöntemler. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2(1), 33-50.
  • Ece, A.S. (2007). The Reflection of Points and Coefficients Taken as Criteria for Special Competence Exams on the Candidates from and out of the Field (Comparative Situation Determination). Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(13), 1-11.
  • Güzeller, C., & Kelecioğlu, H. (2006). Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavının Sınıflama Geçerliği Üzerine Bir Çalışma. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 30, 140-148.
  • İnce, G., Zülkadiroğlu, Z., & Budak, D.B. (2004). Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Özel Yetenek Sınav Adaylarının I. ve II. Hak Sonuçlarının Karşılaştırılması. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2(1), 5-10.
  • Karasar, N. (1995). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Araştırma eğitim Danışmanlık.
  • Koparan, Ş., & Öztürk, F. (2008). Uludağ Üniversitesi eğitim fakültesi beden eğitimi ve spor bölümü özel yetenek sınav verilerinin cinsiyet ve alanlarına göre karşılaştırılması. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 8(1), 39-50.
  • Peker, R. (2003). Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü öğrencilerinin öss ve özel yetenek sınavı puanlarına göre genel akademik başarıları. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(1), 173-184.
  • Yenilmez, K., & Duman, A. (2008).İlköğretimde Matematik Başarısını Etkileyen Faktörlere İlişkin Öğrenci Görüşleri. Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19, 251-268.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri Güncelleştirilmiş Geliştirilmiş 5. Baskı. Ankara: Seçkin Yayıncılık.