Sirkadiyen Ritmin Anaerobik Güç Üzerine Etkisinin İncelenmesi

Bu çalışmada da sirkadiyan ritmin gün içinde 3 farklı zaman diliminde yapılan dikey sıçrama ve 40 metre sprint performansı üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Manisa Celal Bayar üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören yaş, boy, kilo ve vücut kitle indeksleri sırasıyla; 21,5±1,60 yıl, 178,7±5,30 cm, 74,9±7,2 kg, 23,27±1,95 kg/m2 olan 14 öğrenci çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmaya katılan katılımcıların gün içinde 09:00, 12:00 ve 15:00 saatlerinde 40 metre sprint ve dikey sıçrama verileri alınmıştır. Her test 2 defa uygulanmış ve en iyi test skoru seçilmiştir. Elde dilen veriler Spss 23 paket programın da Repeated measure yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Anlamlılık değeri p<0,05 olarak alınmıştır.Çalışma verilerinin analizi sonucunda saat 09:00 ve 12:00 de alınan sıçrama testi sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunurken (p<0,05)  saat 09:00 ve 15:00 da alınan sıçrama testi sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Ancak saat 12:00 ve 15:00’te alınan sıçrama test sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05) . Saat 09.00- 12.00 ve 15:00 de alınan 40 metre sprint koşuları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak gün içindeki farklı zaman dilimlerinin sıçrama performansı üzerine etkisi olduğu görülürken, 40 metre sprint üzerine bir etkisi olmadığı gözlemlenmiştir. Hormonel,  beslenme, stress, gibi faktörlerin gün içindeki farklı zaman dilimlerinde yapılan performansa etkileri olduğu bilinmektedir.  Ayrıca katılımcıların sedanter birey olmasının sprint teknikleri ve 40 metre sprint performansını etkilediği düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Anaerobik güç, Dikey sıçrama

___

  • Ağar, E. (2006). 9-11 Yaş erkek çocuklarda ip atlama ve interval koşu egzersizlerinin performans ile etkileşimi. ABÜ Sağlık Bilimler Enstitüsü Antrenörlük Eğitimi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, ss. 47. Bolu.
  • Atkinson, G., & Reilly, T. (1996). Circadian variation in sports performance. Sports medicine, 21(4), 292-312.
  • Callard, D., Davenne, D., Gauthier, A., Lagarde, D., Van Hoecke, J. (2000). Circadian rhythms in human muscular efficiency: continuous physical exercise versus continuous rest. A crossover study. Chronobiol. Int. 17(5):693–704.
  • Chtourou, H., Chaouachi, A., Driss, T., Dogui, M., Behm, D. G., Chamari, K., & Souissi, N. (2012). The effect of training at the same time of day and tapering period on the diurnal variation of short exercise performances. The Journal of Strength & Conditioning Research, 26(3), 697-708.
  • Chtourou, H., Driss, T., Souissi, S., Gam, A., Chaouachi, A., & Souissi, N. (2012)B. The effect of strength training at the same time of the day on the diurnal fluctuations of muscular anaerobic performances. The Journal of Strength & Conditioning Research, 26(1), 217-225.
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2536-5339
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Gaziantep Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Liderlik Yönelimleri ve Fiziksel Saygı Düzeylerinin İncelenmesi

Recep CENGİZ, Sevim GÜLLÜ

Mega Spor Organizasyonları Sporcularının Gözüyle Olimpik Hareket ve Olimpizm Algıları

Melike ESENTAŞ, Pınar GÜZEL, Selhan ÖZBEY, Ertan ÇELİK

Elit Türk Sporcularında Anjiotensin Dönüştürücü Enzim (I / D) Polimorfizmi ile Sportif Performans Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Melahat KURTULUŞ, Mehmet GÜNAY, Ebru ÇETİN, Çağrı ÇELENK, İbrahim CİCİOĞLU, Ebru ALP, Meral YİRMİBEŞ KARAOĞUZ, Tahsin KESİCİ

Aktif Video Oyunları ve Wobble Board Denge Antrenmanının 6 Yaş Çocuklarda Dinamik Dengeye Etkisinin Karşılaştırılması

Abdurrahman DEMİR, Manolya AKIN

Yürüyüşteki Akış Durumunun Tespitine Yönelik Keşifsel Bir Araştırma ve Ölçek Önerisi

Nihat ÇEŞMECİ, Göknil Nur KOÇAK

Erişkinlerde Kan Basıncı İle Vücut Kütle İndeksi İlişkisi

Bekir MENDEŞ, Eda MENDEŞ

Doktor Adaylarının Zihinsel Yetersizliği Olan Bireylerde Sporun Etkilerine Yönelik Farkındalıkları

Didem Gülçin KEMEÇ, Gönül TEKKURŞUN DEMİR, Selahattin KOÇ

Sirkadiyen Ritmin Anaerobik Güç Üzerine Etkisinin İncelenmesi

Nurten DİNÇ, Ümit HAYTA

Erkek Judocu ve Haltercilerin Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Bulgularının İncelenmesi

Nazmi SARITAŞ, Ümit HAYTA, Mustafa KAYA

Profesyonel Futbolcularda Sporda İnsan Hakları Tutumu ve Özgünlük Düzeylerinin İncelenmesi

Mehmet Behzat TURAN, Oğulcan USUFLU, Kenan KOÇ, Barış KARAOĞLU, Hakkı ULUCAN