İndüksiyon bobin silahında mermi gözlem ve kontrolü

Bu çalışmada çok kademeli indüksiyon bobin silahı için bir mermi gözlem ve kontrol sistemi tasarlanmış ve prototipi gerçekleştirilmiştir. İndüksiyon bobin silahında, mermi bobini ile stator bobini arasındaki senkronizasyon, özellikle kademe sayısı arttıkça son derece önem kazanmaktadır. Mermi bobini ile stator bobini arasında mekanik veya elektriksel bir bağlantı olmaması, mermi ve sürücü bobini arasında sadece manyetik kuplajın olması da bu iki bobin arasındaki senkronizasyon probleminin çözümünü güçleştirmektedir. Bu çalışmada, çok kademeli indüksiyon bobin silahları için 6000m/s mermi hızına kadar, kararlı bir biçimde senkronizasyon problemini ortadan kaldıran ve bu suretle ateşleme zamanlaması hatalarını minimuma indiren mikrodenetleyici kontrollü yeni bir gözlem ve kontrol sistemi önerilmiştir. Gerçekleştirilen kontrol sistemi ve bu sistem için hazırlanan yazılım bu makale kapsamında ayrıntılı olarak ele alınmıştır.

Monitoring and control of the projectile in an induction coil gun

In this study a projectile monitoring and control system for multistage induction coil gun has been designed, and relevant prototype is produced. Synchronization between the projectile coil and stator coil becomes more important, especially, as the number of stages increases. Both the absence of a mechanical or electrical contact between the coils and presence of only magnetic coupling between the projectile and stator coils also render solving the problem of synchronization between these two coils difficult. A new microcontroller monitoring and control system is proposed to minimize timing error for multistage coil guns up to 6000m/s. The control system produced and the related software prepared have been elaborated within the context of this study.

___

  • 1. Cnare, E.C., Widner M.M., Dugin B.W.,“ 10-Stage Reconnection Demonstration Launcher,”, IEEE Trans. on Mag., vol.27, No 1, 644-646, 1991.
  • 2. Kaye, R.J., Brawley, E.L., Dugin B.W., Cnare, E.C., Rovang, D.C., Widner M.M., “ Design and Performance of a Multi Stage Cylindirical Reconnection Launcher,”, IEEE Trans. on Mag., vol.27, No 1, 596-600, 1991.
  • 3. Ingram, M.W., Andrews, J.A., Bresie, D.A.,“ An Actively Switched Pulsed Induction Accelerator”, IEEE Trans. on Mag., vol.27, No 1, 591-595, 1991.
  • 4. Kaye, R.J., Cnare, E.C., Duggin, B.W., Lipsinki, J.R., Marder, B.M., “Design and Performance of Sandia’s Contactless Coilgun for 50 mm Projectiles”, IEEE Trans. on Mag., vol.29, No 1, 644-646, 1993.
  • 5. Kaye, R.J.,“Operational Requirements and Issues for Coilgun Electromagnetic Launchers”, IEEE Trans. on Mag., vol.41, No 1, 194-199, 2005.
  • 6. Kalender, O., Bir Merminin Elektromanyetik Enerji ile Sevkinin Optimizasyonu, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005.
  • 7. Coşkun, İ., Kalender, O., Ege, Y., “ İndüksiyon Bobin Silahı için Uygun Stator Bobini Geometrisinin Araştırılması”, BAÜ Fen Bil. Enst. Dergisi, Sayı 8, N0 2, 40-48, 2006.
  • 8. Coşkun, İ., Kalender, O., “ Dört Kademeli Bir İndüksiyon Bobin Silahı Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi”, Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Cilt 5, Sayı 2, 141-154, 2006.