Buharlaştırmalı soğutucularda serpantin ile su püskürtücüleri arasındaki bölgede ısı ve kütle transferinin deneysel olarak incelenmesi

Bu çalışmada, buharlaştırmalı soğutucularda serpantin ile su püskürtücüleri arasında kalan bölgedeki ısı ve kütle transferi mekanizmaları deneysel olarak incelenmiştir. Çalışmamızın konusu olan bölge için, deneysel düzenek hava ile su karşıt akım oluşturacak şekilde tasarlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, incelenen bölgedeki volümetrik ısı ve kütle transfer katsayılarının deneysel ölçümler ve bir matematiksel model yardımıyla elde edilmesidir. Deneysel sonuçlar bilgisayar programı tarafından, Runge-Kutta metodu ve iterasyon yöntemi kullanılarak, analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, grafiksel ve ampirik ifadeler ile verilmiştir. Bu ifadelerde değişken parametreler hava hızı, su debisi ve çalışma bölgesi yüksekliği olarak alınmıştır.

Experimental analysis of heat and mass transfer between serpentine and water sprays in evaporative coolers

In this study, heat and mass transfer mechanisms are experimentally determined in the area which is between serpentines and sprays of an evaporative cooler. For the area which is the subject of our study, experimental system has been designed in a way that air and water makes opposite flow. The aim of this study is to obtain volumetric heat and mass transfer coefficients being examined in the area, with the support of experimental measurements and mathematical model. Experimental results have been solved via a computer program by using Runge Kutta and iteration method. The results obtained from the experiments have been given as graphically and empirical statements. In these statements changing air velocity, water flow rate and height of study area were taken variable parameters.

___

  • 1. Webb, R.L., “A Unified Theoratical Treatment for Thermal Analysis of Cooling Towers, Evaporative Condensers and Fluid Coolers”, ASHRAE Transactions, No 90 (Part 2B), 398-415, 1984.
  • 2. Kunduz, M., Buharlaştırmalı Kondansör Hesabı, Doktora Tezi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 1986.
  • 3. Peterson, D., Glasser, D., Williams, D. ve Ramsden, R., “Predicting the Performance of an Evaporative Condenser”,Transactions of ASME. No 110, 748-753, 1988.
  • 4. Stefanovic, V., Lakovic, S., Radojkovic, N. ve Ilic, G., “Experimental Study on Heat and Mass Transfer in Cooling Towers”, Facta Universitatis Mechanical Eng. Series, No 1 (7), 849-861, 2000.
  • 5. Stoecker, W.F., İklimlendirme Esasları, İstanbul Teknik Üniversitesi Yayınları, İstanbul, Türkiye, 1992.
  • 6. Ettouney, H.E., El-Dessouky, H.T., Bouhamra, W. ve Al-Azmi, B., “Performance of Evaporative Condensers”, Heat Transfer Engineering, No: 22, 41-55, 2001.
  • 7. Bayrakçı, H.C., Buharlaştırmalı Soğutucularda Serpantin ile Su Püskürtücüleri Arasındaki Bölgede Isı ve Kütle Transferinin Deneysel Olarak İncelenmesi, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006.