Kamu sektöründe sonuçlara göre yönetim: Uygulanabilirliği ve sağlayacağı yararlar

Son yıllarda birçok ülkede kamu kurumlarının, performans geliştirici faaliyetlere yöneldikleri ve yapılan öneriler doğrultusunda idari işlevlerini yeniden biçimlendirdikleri görülmektedir. Tüm bu çabalar “kamu yönetiminin modernizasyonu” çerçevesinde değerlendirilebilir. Bu anlamda çalışmanın konusunu modern bir yöntem olan sonuçlara göre yönetim modeli oluşturmaktadır. Sonuçlara göre yönetim modeli yardımıyla, kamu yöneticileri daha uygun kararlar alabilir, yönetilen halkın ihtiyaçlarını görebilir ve geleceklerine uzun vadeli bir görüş açısı ile bakabilirler. Böylelikle kurumlar esnek, şeffaf, etkili ve verimli bir yapı içerisinde yönetilebilirler. Çalışmanın hipotezi, sonuçlara göre yönetim modelinin kamu kurumlarında performansı artıracağı iddiasıdır. Bu noktadan hareketle çalışmanın amacı; sonuçlara göre yönetim modelinin önemini ortaya koymaktır. Çalışmada yöntem olarak Dolaylı Teknikler ve Metotlar kullanılmıştır. Teknik olarak yabancı yazılı kaynaklara ulaşılmaya çalışılmış ve sonuçlara göre yönetim modelinin evreleri kapsamlı bir biçimde sunulmuştur. Bu çerçevede konu ile ilgili kavramları açıklayabilmek için özellikle yabancı kaynaklardan yararlanma yoluna gidilmiştir. Elde edilen bilgilere dayalı olarak da; sonuçlara göre yönetim modelinin kamu kurumlarında yönetsel işlevlere katkı sağlayacağı yargısına varılmıştır.

Results-based management in public sector: Applicability and the benefits

In recent years, it is observed that most states are encouraging their institutions to carry out various performances improvement activities, and that those institutions are restructuring their managerial functions accordingly. All these efforts could be viewed in the framework of the “modernization of public administration”. In this respect, a modern methodology constitutes the focus of this study that is resultsbased management. Via the results-based management model, public administrators can better see the needs of the governed public, adopt a long-term vision for their future, and make appropriate decisions accordingly. Thus, the institutions can be managed in a flexible, transparent, effective and efficient structure. The hypothesis of this study is the argument that the results-based management will raise the performance. Hence, the aim of this study is to shadow forth the significance of results-based management on administrators of public institutions. The methodology used in the study was Indirect or Nonreactive Methods. Technically the foreign written sources pursed and the stages of the results-based management interceded substantially. In that framework, larger parts of the resources were selected from foreign sources so as to better explain the related concepts. Based on the information, it is concluded that the results-based management model would contribute to managerial functions of public institutions.

___

  • BİBEAU, Jean-René (2002), La gestion par Résultats, ça se Joue sur le Terrain de Jeu des Populations Là où le Mot « utilité » Prend son Sens Magique, Une présentation au 11e colloque annuel de la Société québécoise d’évaluation de programme Le 25 octobre 2002, Québec
  • BOUCKAERT, Geert (2005), “Un nouvel examen de la mesure de la performance dans le secteur public”, Telescope, vol. 12, no: 3, automne 2005. s.12-25.
  • DELLEY, Jean-Daniel (1997) « Nouvelle Gestion Publique Quand l’Etat Se Donne les Moyens de son Action », Nouvelle GestionPublique Chances et Limites d’une Reforme de l’Administration, Travaux CETEL, No :48-Fevrier 1997.
  • DRUCKER, Peter F. (1998) Sonuç İçin Yönetim, (Çev. Bülent Toksöz), İnkılap, İstanbul.
  • EL GANNAP, Jawad (2005), La Notion de Performance Publique Locale En France, au Canada et au Royaume Uni, Ville- Management. EMERY, Yves (2005), “La Gestion par Les Resultats dans les Organisations Publique: de L’İdee aux Defis de la Realisation”, Teleescope vol.12, no:3, Automne 2005, Quebec.
  • FINGER, Matthias (1997) « Le New Public Managenment-Reflet et Initiateur d’un Changement de Paradigma dans la Gestion des Affaires Publiques », Nouvelle GestionPublique Chances et Limites d’une Reforme de l’Administration, Travaux CETEL, No :48-Fevrier 1997.
  • HUFTY ; Eric (TY) La gestion par Resultats Dans la Fonctions Publique, XII : Conferance des Juristes de L’Etat.
  • LAFORCE, Jocelyne ve Amadou Ousmane Diallo (2007), Formation en Gestion Axee sur les Resultats (GAR), ONFEJES- GROUP CONSEIL CAC INTERNATIONAL.
  • MASTRONARDİ, Philippe (1997) « Aspects Juridiques du Nouveau Management Public », Nouvelle GestionPublique Chances et Limites d’une Reforme de l’Administration, Travaux CETEL, No :48-Fevrier 1997.
  • MARGNAC, Guillaume (2005), Les Valeurs Sous Tendues Par la Notion de Performance Publique Locale, Ville-Management.
  • MAZOUZ, Bachir ve Jean Leclerc (2008), La Gestion par Resultats, Presse de l’universite du Quebec.
  • MAZOUZ, Bachir ve Cloude Rochet (2005), “De la gestion par résultats et de son institutionnalisation: quelques enseignements préliminaires tirés des expériences françaises et québécoises”, Telescope, vol. 12, no: 3, automne 2005. s.69-85.
  • MİNİSTERE DE L’EDUCATİON NATİONALE et de L’Enseinement Superieur, “La Gestion Axee sur les Resultats” http://www.education.gov. dj/divers /GAR. pdf, 23,05,2011.
  • PROULX, Denis (2005), “La Conception de la Gestion par Resultats en Amerique Latine”, Telescope, vol. 12, no: 3, automne 2005. s.43-53..
  • SAUCİER, Alain; Yvon Brunelle (1995), Les Indicateurs et la Gestion par Resultats, Gouvernement du Qubec.
  • SECRETARİAT DU CONSEİL DU TRESOR DU CANADA (2006 a), Gestion par Analyse de Resultat: Leçons Apprises et Pratiques Exemplaires, Gouvernement du Canada.
  • SECRETARİAT DU CONSEİL DU TRESOR DU CANADA (2006 b), Guide et Outils de Gestion par Analyse de Resultat, Gouvernement du Canada.
  • ŞENTÜRK, Hulusi (2005), Belediyelerde Performans Yönetimi, İlke Yayıncılık, İstanbul.