1928'de yayımlanan bir taşra dergisi: ırmak üzerine

Bir taşra dergisi olarak yayım hayatına Balıkesirde 15 Şubat 1928 tarihinde başlayan Irmak dergisi, 15 Kasım 1928de son sayısını çıkarır ve yayım hayatını sonlandırır. Dergi, Esad Adil tarafından çıkarılmıştır. Kimlik bilgilerinde edebî, ilmî mecmua logosunu taşıyan Irmakta; şiir, hikâye, tarih, tenkit, biyografi, mektup türlerinde yazılar neşredilmiştir. Gazetelerin, dergilerin hayatını genel olarak İstanbulda sürdürdüğü düşünülürse, İstanbulun dışında gazete veya dergi çıkarılması o dönem için dikkate değer bir konudur. 1 Kasım 1928 tarihinde Latin harflerinin kabulü göz önünde bulundurulduğunda Irmak dergisinin bir geçiş dönemi yayımı olduğu anlaşılacaktır. Derginin o döneme ışık tuttuğunu, devrin atmosferini yansıttığını belirtmek gerekir. Bu makalede Irmak dergisinin içeriğinden bahsedilmiş, değerlendirmelerde bulunulmuş ve yazıların türleri de belirtilerek indekse yer verilmiştir.

A local magazine published in 1928: on ırmak

Irmak Magazine, which began publishing as a local magazine on 15th February 1928 in Balıkesir, released its last issue on 15th November 1928 and brought an end to publishing. The magazine was published by Esad Adil. Pieces of writings such as poem, story, history, critique, biography, and letter were issued in Irmak which had a logo of literal, scientific magazine on its masthead. Considering that newspapers and magazines maintained their existences generally in Istanbul, a magazine or newspaper s being published outside Istanbul at those times is a noteworthy point. Taking into account Latin alphabet s approval on 1st November 1928, it will be seen that Irmak was a publication of a transition period. It should be stated that Irmak shed light on, and reflected the atmosphere of, the period. In this article, the content of Irmak is mentioned; and an index, indicating the writing forms, is included.

___

  • BAYRAK, M. Orhan (1994), Türkiye'de Gazeteler ve Dergiler Sözlüğü 1831-1993, Küll Yayınları, İstanbul.
  • DUMAN, Hasan (2000), Başlangıcından Harf Devrimine Kadar Osmanlı-Türk Süreli Yayınlar ve Gazeteler Bibliyografyası ve Toplu Kataloğu (1828-1928), Enformasyon ve Dokümantasyon Hizmetleri Vakfı, 3. Cilt, Ankara.
  • GÖKMEN, Özgür (2008), "Esat Âdil Müstecaplıoğlu", Modern Türkiye'de Siyasi Düşünce: Sol, (Der. Murat Gültekingil), s. 940-941, İstanbul.
  • GÜLTEKİN, Sabahattin (2010), Harb Mamülleri, Yeni Kitap, Irmak ve Yürüyüş Dergilerinin Değerlendirilmesi ve Tahlili Fihristi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat.
  • SABAHATTİN ALİ (2002), Çakıcının Son Kurşunu, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
  • SAĞDIÇ, Ozan (2005), Birinci Savaştan İkincisine/ Yirminci Yüzyıl Denen O Mazi, Dünya Kitapları Yayınları, İstanbul.
  • YURDAKÖK, Abdullah (1992), Balıkesir Basın Tarihi 1886-1991, Sonsöz Gazetesi Yayınları, Balıkesir.