Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Programı Dersleri ile Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Özel Alan Yeterliklerinin Değerlendirilmesi

Çalışmada amaç, Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği lisans programları olan üniversitelerinprogramlarında okutulan derslerin, 2011 yılında kabul edilen, Millî Eğitim Bakanlığınınhazırlamış olduğu Türk dili ve edebiyatı öğretmeni özel alan yeterliklerini ne ölçüdekarşılayabildiğini tespit etmektir. Çalışma dokümanını, 2016- 2017 yılı Türk Dili ve Edebiyatıöğretmenliği lisans programı dersleri, ders içerikleri ile Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlik özelalan yeterlik, alt yeterlik ve performans göstergeleri oluşturmaktadır. Bu doğrultuda dersler veders içerikleri ile Türk dili ve edebiyatı öğretmeni özel alan yeterlikleri doküman analizi yoluylaincelenmiştir.

The Evaluation of Turkish Language and Literature Education Program Courses and Turkish Language and Literature Teacher Special Field Competences

The aim of the research is to determine the extent to which the courses taught in the programs of the universities with Turkish Language and Literature education programs are accepted by the Ministry of National Education in 2011 to meet the Turkish language and literature teacher special field competencies. The study document includes the Turkish Language and Literature education 2016-2017 undergraduate program courses, the course content and Turkish Language and Literature education teacher special field competency, sub-competency and performance indicators. In this line, document review method was used to collect the data.

___

  • Akyüz, Y. (2009). Türk eğitim tarihi M.Ö. 1000-M.S. 2009. Ankara: Pegem Akademi.
  • Bayram, D. (2010). Türkiye, ABD, Japonya, İngiltere ve Avustralya’da fen ve fizik öğretmenlerine yönelik mesleki gelişim programlarının karşılaştırılması.
  • Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Candeğer, Ü. (2013). Üniversitelerin Tarih Öğretmenliği bölümlerinin internet sayfalarında bulunan ders programları ile Tarih Öğretmeni özel alan yeterliklerinin karşılaştırılması. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Özel Sayı, 329-346.
  • Kavak, Y., Aydın, A. ve Altun, S., A. (2007). Öğretmen yetiştirme ve eğitim fakülteleri (1982–2007) (öğretmenin üniversitede yetiştirilmesinin değerlendirilmesi). YÖK Yayını. Ankara: Meteksan A.Ş.
  • Kavak, Y. (2009). Öğretmen yetiştirme modelleri ve yeniden yapılanma çalışmaları. Türkiye’nin Öğretmen Yetiştirme Çıkmazı Ulusal Sempozyumu. Öğretmen Hüseyin Hüsnü Tek ışık Eğitim Araştırma Geliştirme Vakfı Yayınları. No:11, 27-36.
  • Kurudayıoğlu, M. ve Tüzel S. (2011). Türkçe Eğitimi lisans programının Türkçe Öğretmeni özel alan yeterlikleri açısından incelenmesi. Sakarya University Journal of Education, 1(2).
  • T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlilikleri. (2006). Ankara: Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlik Mesleği Özel Alan Yeterlilikleri (2011). Ankara: Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • T.C. Millî Eğitim Bakanlığı. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Özel Alan Yeterlikleri (2011). Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü. Öğretmen Yeterlikleri ve Okul Temelli Mesleki Gelişim, ˂http://otmg.meb.gov.tr/yeterlikdos˃ (2017, Ekim 12)
  • Temel Eğitime Destek Projesi. “Öğretmen Eğitimi Bileşeni” Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri (2006). Ankara: Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü. Türk Eğitim Derneği (2009). Öğretmen yeterlikleri. Ankara.
  • Yıldırım, A., ve Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • ˂http://www.yok.gov.tr/documents/10279/49665/aciklama_programlar/aa7bd091-9328- 4df7-aafa-2b99edb6872f ˃ (2017, Ekim 12)