İlkçağ Anadolu Efsanelerinin “En Güzel i”: Troyalı Helena

İlkçağ Anadolu’sunun Troya kentinde gerçekleşen ve Homeros’un “İlyada” destanına da konu olan “Troya savaşı”; rivayete göre, güzeller güzeli bir kadın olan Helena uğruna çıkmış. Aslen Yunanlı olduğu halde Troyalı olarak bilinen Helena’nın yaşamı, daha çok, Homeros’un anlatısıyla bilinir. Oysa onun öyküsü; İlkçağ yazınında çok farklı biçimlerde dile getirilmiş. Bu çalışmada amacımız; halk ozanı Homeros’tan tarihçi Herodot’a, tragedya yazarı Euripides’ten, filozof Gorgias’a uzanan süreçte Helena’nın öyküsünün değişik anlatımlarını sunmaktır.

“The Most Beautiful One” in the Ancient Anatolian Legends: Helen of Troy

“The war of Troy” that took place in the city of Troy in Ancient Anatolia and also became the subject of Homer’s “Iliad” was rumored to be occured because of beautiful Helen. She was a Greek woman but known as Trojan. Her story was known mostly as it was described by Homer. But her tale was told in many different ways in Ancient literature. The aim of this study is to reveal some of these different versions of the story as it was reflected over a long time span from Homer the poet to Herodotus the historian, from Euripides the tragedian to Gorgias the philosopher.

___

  • ECO Umberto, Güzelliğin Tarihi(çev. Cevat Akkoyunlu), Doğan Kitap, İstanbul 2006.
  • ERHAT Azra, Mitoloji Sözlüğü, Remzi Kitabevi, İstanbul 1984.
  • EURIPIDES, Helene(çev. Vahdi Hatay), Milli Eğitim Yayınları, İstanbul 1964.
  • EURIPIDES, Troyalı Kadınlar(çev. Sema Sandalcı), Arkeoloji Ve Sanat Yayınları, İstanbul GRAVES Robert, Yunan Mitleri(çev. Uğur Akpur), Say Yayınları, İstanbul 2004.
  • HERODOTOS, Herodot Tarihi(çev. Müntekim Ökmen), Remzi Kitabevi, İstanbul 1991.
  • HOMEROS, Odysseia(çev. Azra Erhat, A. Kadir), Can Yayınları, İstanbul 2005.
  • HOMEROS, İlyada(çev. Azra Erhat, A. Kadir), Can Yayınları, İstanbul 2007.
  • LATACZ Joachim, Antik Yunan Tragedyaları(çev. Yılmaz Onay), Mitos Boyut Yayınları, İs- tanbul 2006.
  • LUKIANOS, Samsatlı Lukianos, Seçme Yazılar(çev. Nurullah Ataç), K Kitaplığı, İstanbul SEYFFERT Oskar, A Dictionary Of Classical Antiquities, George Unwin Ltd., London 1957.
  • SPEAKE Graham, Dictionary Of Ancient History, Penguin Books, London 1994. İnternet Erişimleri http://www.theoi.com/Text/HyginusFabulae2.html, 22.04.2010 http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0090, 04.2010 http://www.bemidjistate.edu/academics/departments/english/Donovan/Helen, 04.2010