Edirne'deki Fransız Konsolosu Marcel Cuinet'in Balkan Savaşı Günlüğ

1912 yılı sonbaharında Osmanlı Devleti ile Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ'ın arasında başlayan I. Balkan Savaşı, 30 Mayıs 1913'te imzalanan Londra Antlaşması ile sona ermiştir. Bu savaş Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki hâkimiyeti açısından ele alındığında oldukça hayati bir yere sahiptir. Savaşın ardından Osmanlı Devleti'nde önemli toprak kayıplarının yanı sıra büyük bir psikolojik yıkım da yaşanmıştır. Her ne kadar Londra Antlaşması'nın imzalanmasından kısa süre sonra başlayacak olan II. Balkan Savaşı'nda Osmanlı Devleti harbe doğrudan iştirak etmemesine rağmen Doğu Trakya bölgesini tekrar ele geçirmişse de Balkan Savaşları tarihe; kendi iç siyasi çekişmeleri ile uğraşan Osmanlı ordusunun, söz konusu dört Balkan devleti karşısında neredeyse hiçbir başarı elde edemediği, Selanik, Üsküp, Manastır, Yanya, İşkodra gibi önemli şehirlerin yanı sıra Doğu Trakya ve en önemlisi de eski Osmanlı payitahtlarından olan Edirne'yi kaybettiği bir savaş olarak kaydedilmiştir Edirne, I. Balkan Savaşı sırasında Bulgar kuşatması altında kalmış ve Mehmed Şükrü Paşakomutasında 26 Mart 1913 tarihine kadar eldeki imkânlar çerçevesinde en üst düzeyde savunulmuştur.Savaş zamanı Edirne'de sadece Osmanlı vatandaşları değil yabancı diplomatik temsilciler dekuşatma altında hayatlarını idame ettirmişlerdir. Bunlardan biri olan Fransa'nın Edirne konsolosuMarcel Cuinet, I. Balkan Savaşı'nın ilk günlerinden ara mütareke dönemi başlangıcı olan 3 Aralık1912'ye kadar yaşadıklarını, izlenimlerini günü gününe kaydetmiştir. Cuinet'in günlüğü 1913 yı-lında, Edirne Bulgar işgali altına girdikten bir müddet sonra, ülkesinde Le Matin Gazetesi'nde yayımlanmışve Fransa'daki baskısından kısa bir süre sonra Osmanlı basınında da yer bulmuştur. Sözkonusu çalışmada Balkan Savaşı günlerinde zor günler geçiren Edirne'de halkın, askerlerin ve yabancıdiplomatların hayatına, yapılan askeri mücadelelere ve bir halkın direnişine dair Fransız diplomatın izlenimleri aktarılmaktadır.

The Balkan War Diary of French Consul Marcel Cuinet In Edirne

In 1912, the Balkan War I broke out between the Ottoman Empire and Bulgaria, Greece, Serbia, and Montenegro. It came to an end with London Treaty on the 30th of May in 1913. Considering this war in terms of the Ottoman dominance in Balkans, it can be said that it was a vital one. Following the war, a psychological havoc was experienced besides the important losses of land. Even though the Ottoman Empire did not directly participate in the Balkan War II, which broke out soon afterwards, and took back the Eastern Thrace, Balkan Wars made their names in the history as the wars in which the Ottoman army, which was dealing with its domestic conflicts, failed to achieve anything against the aforementioned four states and important cities such as Thessaloniki, Skopje, Bitola, Ioannina, Shkoder as well as Edirne, which was previously one of the Ottoman capital cities, were lost Edirne was besieged by the Bulgarian army during Balkan War I and it was protected at the highest level as far as possible at the command of Mehmed Şükrü Pasha until the 26th of March in 1913. During the war, not only Ottoman people but also foreign diplomatic representatives maintained their lives under the siege in Edirne. One of them was French consul Marcel Cuinet. He made daily records of the incidents he had been through from the first days of the Balkan War I until the beginning of the interim armistice. Cuinet's diary was published in French Le Matin in 1913 shortly after Edirne was occupied by Bulgaria. The Ottoman press also obtained the diary following its French edition. This diary witnesses military interventions in the lives of people, soldiers, and foreign diplomats in Edirne as well as the impressions of a French diplomat about the resistance of people.

___

  • ERİM, Nihat; Devletlerarası Hukuku ve Siyasî Tarih Metinleri, C. I, Ankara Üniversitesi
  • Hukuk Fakültesi Yayınları, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1953.
  • HALL, Richard C.; Balkan Savaşları 1912-1913: I. Dünya Savaşı'nın Provası, Çev.: M. Tanju Akad, Homer Kitabevi, İstanbul 2003.
  • HAYTA, Necdet - BİRBUDAK, Togay Seçkin; Balkan Savaşları'nda Edirne, Genelkurmay Askerî Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Yayınları, Ankara 2010.
  • HAYTA, Necdet; Balkan Savaşları'nın Diplomatik Boyutu ve Londra Büyükelçiler Konferansı (17 Aralık 1912 - 11 Ağustos 1913), Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara 2008.
  • Hüseyin Cemal, Yeni Harb Başımıza Tekrar Gelenler, Yay. Haz. Aziz Korkmaz, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara 2014.
  • KARAL, Enver Ziya; Osmanlı Tarihi, C. V, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, tarihsiz.
  • KESTELLİ, Raif Necdet; Osmanlı İmparatorluğu'nun Batışı (Ufûl), Edirne Savunması, Yay. Haz. Veliye Özdemir, Arma Yayınları, İstanbul 2001.
  • KÜÇÜK, Cevdet; "Balkan Savaşı", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, C. 5, TDV Yayınları, İstanbul 2005.
  • Tosyavizade Doktor Rifat Osman; Edirne Rehnüması (Edirne Şehir Klavuzu), Yay. Haz. Ratip Kazancıgil, Türkiye Kütüphaneciler Derneği Edirne Şubesi Yayınları, Edirne 1994.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri Tarihi, Balkan Harbi, C.: II, K.: III (Edirne Kalesi Etrafındaki Muharebeler), Genelkurmay Basımevi, Ankara 1993.
  • YİĞİT, Ahmet; "Edirne Muhasarası (1912-1913)", Edirne Müdâfii Mehmed Şükrü Paşa, Haz. M. Sabri Koz, Zaman Kitap, İstanbul 2008, ss. 74-181.
  • YİĞİTGÜDEN, Ali Remzi; 1912-1913 Balkan Harbinde Edirne Kale Muharebeleri, Yay. Haz. Zekeriya Türkmen vd., Genelkurmay Askerî Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Yayınları, Ankara 2006.