Farklı Yaşama Tarzlarının Bovarizmde Buluşturduğu İki Roman Kahramanı Ankara’daki Selma ile Bugünün Saraylısı’ndaki Ayşen

Bu çalışmada Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Ankara romanı ile Refik Halit Karay’ın Bugünün Saraylısı adlı romanı temel kahramanlar Selma ile Ayşen ekseninde karşılaştırılacaktır. Bovarizm, Flaubert’in Madam Bovary romanından hareketle ortaya çıkarılmış bir kavramdır. Bovarizm, Türk edebiyatına önce Halit Ziya’nın romanlarındaki kadın kahramanlarla girmiş, daha sonra 1940’ların başına kadar varlığını sürdürmüştür. Selma ve Ayşen, farklı yaşayış tarzlarından gelmelerine karşın iç dünyalarındaki fırtınalar ve erkekler eksenindeki tavırlarıyla Bovarizmden izler taşırlar. Sürekli değişme arzusu ve mutsuzluk temel davranış tarzı durumundadır.

Different Life Styles Having Two Novel Characters Meet on Bovarysm; Selma from Ankara and today’s courtier Ayşen

In this study, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’s novel “Ankara” and Refik Halit Karay’s novel “Bugünün Saraylısı” (Today’s Courtier) will meet on axis of basic characters “Selma” and “Ayşe.” Bovarysm is a concept originated from “Madam Bovary” written by Flaubert. Bovarysm was introduced to Turkish literature by woman characters in Halit Ziya’s novels and continued its existence until the beginning of 1940’s. Although they have different life styles, Selma and Ayşen carry the traces of Bovarysm because of storm in their inner worlds, their attitudes towards men. Their basic behavioral style is unhappiness and to desire constantly change.

___

  • Akı, Niyazi, Yakup Kadri Karaosmanoğlu İnsan- Eser- Fikir- Üslûp, İstanbul, İletişim Yayınları, 2001.
  • Aktaş, Şerif, Refik Halit Karay, Ankara, Akçağ Yayınları, 2004.
  • Aktaş, Şerif, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Ankara, Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1987.
  • Arman, Angelika, “İmge Kavramının Sorunsalı Üzerine Flaubert ve Kafka- ‘Bovarizm’ ve‘Kafkaesklik’”, Ankara Üniversitesi DTCF Dergisi 42 1–2, 2002, s.197–209.
  • Coşkun, Zeki, “Ankara: Hesaplaşma ve Ütopya”, Türk Romanında Kurtuluş Savaşı, haz.Mürşit Balabanlılar, İstanbul, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2003.
  • Çelik, Yakup, 1920 – 1960 Türk Romanı, Türk Edebiyatı Tarihi, 4. cilt, Ankara, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 2006.
  • Karay, Refik Halit, Bugünün Saraylısı, İstanbul, İnkılâp Kitabevi, 2000.
  • Karaosmanoğlu, Yakup Kadri, Ankara, İstanbul, İletişim Yayınları, 2007.