Durftb-ı Emsal-i Osmiiniyye'de Türkçe ile Birlikte Arapça, Farsça ve Fransızca'da Ortak Kullanılan Atasözleri ve Deyimler

Dilimizin, Edebiyatımızın, Milli Kültürümüzün temellerini oluşturan Atasözleri ve Deyimler bir çok derleyici tarafından kitaplaştırılmıştır. Bunların en önemlerinden birisi de Şinasi'nin Durûb-ı Emsâl-i Osmâniyyesi'dir. Bu makalede, eser hakkında kısa bilgi verilerek tarih içinde kültürel ilişkide bulunduğumuz Arap, Fars ve Fransız dillerinde ortak olarak kullanılan Osmanlı Dönemi 43 atasözü ve deyimin orijinalleri sunulup yorumları yapılmıştır.

Common Sayings and Idioms of Turkish, Arabic, Persian and French Languages in Durûb-ı Emsâl-i Osmâniye

Sayings and idioms that form the basis of our language, literature and national culture are complied and made into a book by many compilers. One of these important books is Şinasi's Durûb-ı Emsâl-i Osmâniyye. 43 original sayings and idioms of the Ottoman period that are used commonly in Arabic, Persian and Frene h languages -of the cultures that we had cultural interaction in history- are presented and interpreted after a short explanation about this work is given.