PERTEV NAILI BORATAV-OĞUZ TANSEL MEKTUPLAŞMASI

Halk biliminin çeşitli alanlarında incelemeler yapmış ve eserler vermiş olan Prof. Dr. Pertev Naili Boratav, Türkiyede halk bilimi çalışmalarının gerçek anlamda bilimsellik ve saygınlık kazanmasında önemli rol oynamış araştırmacılardan biridir. Boratavın öğrencisi olan Oğuz Tansel de hem önemli bir şair ve yazar hem de önemli bir halk bilimi araştırmacısıdır. Bir bütün olarak Oğuz Tansel isminin oluşmasında, ancak özellikle de Tanselin halk bilimci kimliğinin ortaya çıkıp gelişmesinde en çok katkısı bulunan kişilerden biri, hocası Pertev Naili Boratavdır. Yetiştiği ortamın da katkısıyla, çocukluk yıllarından itibaren halk kültürüyle yakından ilgilenen Oğuz Tansel, Boratavla tanıştıktan sonra bu ilgisini bilimsel bir zemine oturtur. Bu tanışmayla birlikte Boratav ve Tansel arasında yaşam boyu sürecek ve aile üyelerini de kapsayacak güçlü bir dostluğun da temelleri atılır. Böylece Boratav ve Tansel, ilerleyen dönemlerde bilimsel, sanatsal, kültürel ve kişisel sorunların değerlendirilip tartışıldığı bir mektuplaşma sürecini de başlatır ve 1950lerden 1990lara kadar uzanan süreçte yıllarca mektuplaşırlar. Karşılıklı gönderilen bu mektupların bir kısmı bugün Tansel ailesinin özel arşivinde, bir kısmı da Tarih Vakfının Pertev Naili Boratav Arşivinde bulunmaktadır. Bu çalışma, özellikle halk bilimi, Boratav ve Tanselle ilgili araştırmalar yapan bilim ve sanat çevrelerine söz konusu mektupları tanıtmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle çalışmada, söz konusu mektuplar ana hatlarıyla ele alınıp biçim ve içerik özellikleri açısından değerlendirilmektedir.

Correspondence Between Pertev Naili Boratav And Oğuz Tansel

Prof. Dr. Pertev Naili Boratav who studied in various fields of folklore and produced many works is one of the researchers played an important role in winning the real meaning of scientific and dignity of folklore studies in Turkey. Oğuz Tansel as Boratav s student is both a major poet and a writer as well as a major folklore researcher. As a whole, Pertev Naili Boratav as teacher is the one of the most contributors to the formation of Oğuz Tansel name but particularly the emergence and development of Tansel s folklorist identity. Oğuz Tansel who had been interested in folk culture thanks to the growing environment since his early years placed his interests to a scientific ground after meeting with Boratav. With this meeting, the foundation of a strong and lifelong friendship including family member between Boratav and Tansel is discarded. So in the forthcoming period, Boratav and Tansel began a correspondence including the evaluation and discussion on the scientific, artistic, cultural and personal issues and they corresponded for years extending from the 1950s to the 1990s. Today, some of these mutual letters are in the private archive of Tansel family and some are in the Archive of Pertev Naili Boratav in History Foundation. This study aims to introduce these letters to especially folklore, the scientific and art circles related with Boratav and Tansel. Therefore, in this study, the letters are dealt with major outline and evaluated in terms of form and content features.

___

  • Ateş, K. (1978). “Oğuz Tansel’le”. Türk Dili, XXXVII, 321: 505-507.
  • Başgöz, İ. (1998). “Pertev Naili Boratav’ın Türk ve Dünya Folklor Araştırmalarındaki Yeri”. Pertev Naili Boratav’a Armağan, (haz. Metin Turan), Ankara: Kültür Bakanlığı, 17-32.
  • Baykurt, F. (1996). “Çile Eri Oğuz Tansel”. Üç Kanatlı Masal Kuşu: Oğuz Tansel, (haz. Metin Turan), Ankara: Ürün, 12-16.
  • Binyazar, A. (1996). “Üç Kanatlı Masal Kuşu”. Üç Kanatlı Masal Kuşu: Oğuz Tansel, (haz. Metin Turan), Ankara: Ürün, 9-11.
  • Görkem, İ. (1999). “Prof. Pertev N. Boratav’ın 1927-1944 Dönemi ve Atsız Mecmua’daki Yazıları”. Millî Folklor, VI, 42: 6-30.
  • Günaltılı Gündüz, Ö. (2008). “Oğuz Tansel’in Masal Kitaplarının Eğitim Değeri ve Türkçeye Katkısı”. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Malatya: İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı.
  • Günay, U. (1998). “Prof. Dr. Pertev Naili Boratav’ı Kaybettik”. Millî Folklor, V, 38: 3-4.
  • Gürsoy, N. (1996). “Bir Büyük İnsan”. Üç Kanatlı Masal Kuşu: Oğuz Tansel, (haz. Metin Turan), Ankara: Ürün, 49-50.
  • Halman, T. S. (1996). “Tansel’de Öz ve Özgünlük”. Üç Kanatlı Masal Kuşu: Oğuz Tansel, (haz. Metin Turan), Ankara: Ürün, 59-65.
  • Kayalı, K. (1998). “Sosyal Bilim Alanındaki Düşünce Zaafları-Pertev Naili Boratav’ın Yazdıklarını Folklorik Malzeme Haline Getirirken”. Pertev Naili Boratav’a Armağan, (haz. Metin Turan), Ankara: Kültür Bakanlığı, 49-57.
  • Özdemir, N. (1998). “Çocuk Oyunu Araştırmalarında Prof. Dr. Pertev Naili Boratav’ın Yeri”. Millî Folklor, V, 38: 5-8.
  • Öztürk, A. O. (2008). “Masalları Uyutmak”. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, I, 3: 494-499.
  • Parlatır, İ. vd. (2014). “Mektuplar Üzerine Birkaç Söz”. Güzel Yazılar-Mektuplar, Ankara: Türk Dil Kurumu, XV-XVIII.
  • Polat, Ö. F. (2009). “Oğuz Tansel’in Masallarında Çocuk ve Eğitim Teması”. Yayımlanmamış Yüksek
  • Lisans Tezi, Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı.
  • Tansel, A. (2003). “Oğuz Tansel’in Yaşamı ve Eserleri”. Folklor/Edebiyat, IX, 33: 131-133. Tansel, O. (1976). Al’lı ile Fırfırı. İstanbul: Yaz.
  • Turan, M. (1996). “Oğuz Tansel Kitabı”. Üç Kanatlı Masal Kuşu: Oğuz Tansel, (haz. Metin Turan), Ankara: Ürün, 3-4.
  • Turan, M. (1998). “Önsöz Yerine”. Pertev Naili Boratav’a Armağan, (haz. Metin Turan), Ankara: Kültür Bakanlığı, IX-XI.
  • Uyguner, M. (1996). “Oğuz Tansel’in Masalları”. Üç Kanatlı Masal Kuşu: Oğuz Tansel, (haz. Metin Turan), Ankara: Ürün, 33-39.