GADAMER-DERRIDA KARŞILAŞMASI: İÇERİDEN SINIRA

Bu makalenin amacı, Hans-Georg Gadamer ve Jacques Derrida’nın 1981 yılındaki karşılaşmasını incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, ilk olarak Gadamer’in kendisini Fransız Felsefesi ile karşı karşıya getirdiğini iddia ettiği konuşması olan “Metin ve Yorum” değerlendirilecek ve diyalog, iyi niyet, anlama, yorumlama gibi temel kavramlar bu konuşma üzerinden açıklanıp yorumlanacaktır. Sonrasında Gadamer’in niyeti ile uyumlu olarak kimi Fransız düşünürleri çok sınırlı bir biçimde Gadamer’in karşısına çıkartılacaktır. Son olarak, Derrida ile Gadamer arasında geçen soru-cevap kısmı, Derrida ile Gadamer’i karşılaştırmak için incelenecektir. Sonuç yerine, Gadamer’in ufukların kaynaşması kavramı ile Derrida’nın geçit vermeyen eşik düşüncesi ortaya konacak ve makalenin kapanışı Derridacı bir perspektif ile ya/ya danın ötesinde olacaktır.

THE GADAMER-DERRIDA ENCOUNTER: AB INTRA TOWARDS MARGINS

The aim of this article is to examine the encounter of Hans-Georg Gadamer and Jacques Derrida which has taken place in 1981. In accordance with this purpose, first Gadamer’s speech “Text and Interpretation” – in which HansGeorg Gadamer claims that he put himself into a confrontation between French Philosophy – will be examined and his fundamental concepts like dialogue, good will, understanding, interpretation will be explained and interpreted. After that, in accordance with Gadamer’s intention some French thinkers will be confronted with Gadamer by their texts in a constricted way. Lastly, question-answer section which occured between Gadamer and Derrida will be examined for comparing those two thinkers’ line of thought. Instead of a conlusion Gadamer’s concept of fusion of horizons and Derrida’s thoughts on apoertic threshold will be exerted and the closure of this article will beyond either/or in a Derridaen perspective.

___

  • Bataille, Georges, Lanetli Pay, çev. Işık Ergüden, Dost Kitabevi Yayınları, Ankara, 2010.
  • Barthes, Roland, Göstergeler İmparatorluğu, çev. Tahsin Yücel, Yapı ve Kredi Yayınları, İstanbul, 2016.
  • Bernstein, Richard, “The Conversation That Never Happened (Gadamer/Derrida)”,The Review of Metaphysics, 61(3), 2008, s. 577-603. http://www.jstor.org/stable/20130978 adresinden alınmıştır
  • Derrida, Jacques, Given Time: I. Counterfeit Money, çev. Peggy Kamuf, University Of Chicago Press: Chicago, 1994.
  • Derrida, Jacques, “The Ends of Man”, Philosophy and Phenomenological Research, 30(1), 1969, s. 31-57.
  • Derrida, Jacques, “Hans-Georg Gadamer'e Üç Soru”. Hermeneutik ve Hümaniter Disiplinler içinde, ed. Hüsamettin Arslan, çev. Hüsamettin Arslan, Paradigma Yayınları, İstanbul, 2002,s. 321-323.
  • Derrida, Jacques, “İmzaları Yorumlamak (Nietzsche/Heidegger): İki Soru”, Nietzschelerin Şöleni içinde, ed. Ali Utku – Mukadder Erkan, çev, Ali Utku – Mukadder Erkan, Otonom Yayınları, İstanbul, 2011,s. 115-136.
  • Foucault, Michel, “Hakikat ve Hukuksal Biçimler”, Büyük Kapatılma içinde, ed. Işık Ergüden - Tuncay Birkan, çev. Işık Ergüden, Ayrıntı Yayınları, İstanbul,2015, s. 163-278.
  • Gadamer, Hans-Georg, “Metin ve Yorum” Hermeneutik ve Hümaniter Disiplinler içinde, ed. Hüsamettin Arslan, çev. Hüsamettin Arslan, Paradigma Yayınları, İstanbul, 2002a, s. 284-319.
  • Gadamer, Hans-Georg, “Jacques Derrida'ya Cevap”, Hermeneutik ve Hümaniter Disiplinler içinde, ed. Hüsamettin Arslan, çev. Hüsamettin Arslan, Paradigma Yayınları, İstanbul, 2002b, s.325-328.
  • Gadamer, Hans-Georg, Hakikat ve Yöntem Cilt I., çev. Hüsamettin Arslan - İsmail Yavuzcan, Paradigma Yayınları, İstanbul, 2008.
  • Gadamer, Hans-Georg, Hakikat ve Yöntem Cilt II., çev. Hüsamettin Arslan - İsmail Yavuzcan, Paradigma Yayınları, İstanbul, 2009.
  • Herakleitos, Fragmanlar, çev. Cengiz Çakmak, Kabalcı Yayınları, İstanbul, 2005.
  • Levinas, Emmanuel, “Başka'nın İzi”. Sonsuza Tanıklık içinde, ed. Zeynep Direk, çev. Erdem Gökyaran, Metis Yayınları, İstanbul, 2010, s.129-146.
  • Mauss, Marcel, Armağan Üzerine Deneme, çev: Nihan Özyıldırım, Alfa Yayınları, İstanbul, 2018.