Klasman ve Bölge Futbol Hakemlerinin Sosyo-Ekonomik Durumları ve Sorunları

Bu çalışmanın amacı Edirne bölgesi klasman ve bölge futbol hakemlerinin sosyo-ekonomik durumlarını ve sorunları belirlemektir. Bu amaçla çalışmaya Edirne bölgesinde bulunan ve faal olarak hakemlik yapan futbol hakemleri (N=35) çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan hakemlerin sosyo-ekonomik statü ve sorunlarını belirlemek için survey yöntemi kullanılarak 28 soruluk bir anket uygulanmıştır. Elde dilen veriler SPSS for windows programında analiz edilmiş ve verilerin "X", "SS" ve frekans (yüzde) değerleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak; Edirne ilinde hakemlerin çoğunluğu hakemlik yaptıkları branşı daha önceden yapmış, eğitim düzeyi yüksek ve kendilerini geliştirmede çaba içinde olan insanlar olarak görülmektedir. Görev yaptıkları yerlerin uygun şartlarda olamamasına ve maç ücretlerinin yetersizliğine rağmen hakemliği bir iş olarak değil, amatör bir anlayışla yapmaktadırlar.

Social Status and Problems of Classifying and Region Referees

The purpose of the study was to determinate the social status and problems of classifying referees and region referees in Edirne City. Totally 35 classifying referees and region referees in Edirne City were participiated to the study. Survey method which a questionnaire including 28 questions was used to determinate the social status and problems of referees.Data in this study was analysed by using SPSS Program for Windows and descriptive statistics and frequencies (X and SS). As a result, it was shown that lots of referees are graduated from university or still student. In spite of taking the low price for the match and being insufficient fields, they have known their responsibilities and made their duties with understanding the amateur.

___

  • Bakır, M., Serarslan M.Z., Paşaoğlu, A., Sarvan, C, Bayan Voleybolcuların Sosyo-Ekonomik, Kültürel Ve Kişisel Faktörler, s. 68-69, Dönence Basımevi, İstanbul, 2000.
  • Castagna, C, Abt, G., D'Ottavio, S., Activity profile of international-level soccer referees during competitive matches, J Strength Cond Res. Mar; 17(4):775-80, Ancona, Italy, 2003.
  • Castagna, C, Abt, G., D'Ottavio, S., Relation between fitness tests and match performance in elite Italian soccer referees. J Strength Cond Res. May, 17(4):825-50, Ancona, Italy, 2003.
  • Dottavio, S., Castagna, C, Analysis of match activities in elite soccer referees during actual match play. J Strength Cond Res. May; 15(2):167-71, Rome, 2001.
  • Freysinger V.J., The meaning of Leisure in Middle Adulthood. JOPERD, October, 1987.
  • Karaküçük S., Ermihan N., Boş zamanları değerlendirme açısından hakemlerin hakemlik anlayışları üzerine bir araştırma. Bed. Eğt. Spor Bil. Der.1,2: s. 58-69, 1996.
  • Kartal, A., Analayses of The Energy Sources Used by Turkish Referees during ninty minutes Soccer Match, Master's Theses in METU, Ankara, 1992.
  • Kayışoğlu N.B., Koz, M., "Ankara Bölgesi Klasman Futbol Hakemlerinin Fiziksel Performans Ve Somatotip Özelliklerinin İncelenmesi", 7. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, s. 199,27-29 Ekim, Antalya, 2003.
  • Koloğlu, D., Hakemlere Pratik Bilgiler. Milliyet Yayınları, Mart, İstanbul, 1996.
  • Kozanoğlu, C, Türkiye de futbol "Bu maçı alıcaz !". 2. Baskı, s. 74, Kıyı Yayınları, İstanbul, 1990.
  • Özyurt, Ö., Futbol ve antrenman ilkeleri, s. 2-3, Onlar Matbaacılık, Ankara, 1999.
  • Sarı, Z., Şamil, E., Doğu, G., Zorba, E., Ziyagil M.A., Üst Klasman Türk Futbol Hakemlerinin Postür ve Kas Kısalığı Analizi, 1 Futbol Bilim Kongresi, 30- 31 Mayıs, İzmir, 1996.
  • Sedat, M., Üst Klasman Hakemkerinin Test Sonuçlarının Analizi, Akdeniz Üniversitesi BESYO (Yayınlanmamış Çalışma), Antalya, 1995.
  • Torkildsen, G., Leisure and Recreation Management, s. 6-7, 3rd Ed.,E and FM Spon, London, 1993.
  • Zorba, E., Doğu, Gazanfer, Ziyagil, M.A., Uluslar arası ve Klasman Türk Futbol Orta ve Yan Hakemlerin Fiziksel Uygunluk ve Antropometrik Özelliklerinin Belirlenmesi, Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Dergisi, Cilt V, Sayı 1, 2000.