Bir Buzağı Fetüsünde Karşılaşılan Pulmoner Hipoplazi ve Anasarka Sendromu ile Palatoşizis Olgusu

Pulmoner hipoplazi ve anasarka (PHA) sendromu, subkutan ödem, gelişmemiş akciğerler ve fetal hidropsi ile karakterize sığırların öldürücü bir genetik bozukluğudur. Sunulan olguyu 2 yaşlı Simental ırkı bir düveden sezaryen operasyonu ile alınan buzağı fetüsü oluşturdu. Çıkarılan fetüsün deri altı dokuları arasında yoğun sıvı toplandığı görüldü. Patolojik olarak hayvanda yaygın ve şiddetli deri altı ödem, üst damakta total palatoşizis, akciğerlerin normalden küçük hacimli, atelektatik ve hipoplastik, kalbin ise çift taraflı dilate olduğu tespit edildi. Mikroskobik incelemede kalp ve akciğerde epikardiyal ve endokardiyal dokuda ödem, endokardiyal fibrozis, akciğerlerde ise fetal atelektazi ile perivasküler ve intersitisyel ödem gibi önemli histopatolojik bulgular gözlendi. Sonuç olarak bu olgunun, hayvanlarda nadir olarak gözlenmesi, anasarka ve anomali ile karakterize Türkiye‟de bildirilen ilk vaka olması nedeniyle vakanın bildirimi yapılmıştır.

A Case of Pulmonary Hypoplasia and Anasarca Syndrome with Palatoschisis in a Calf Fetus

Pulmonary hypoplasia and anasarca syndrome is a lethal genetic disorder of cattle characterized by excessive subcutaneous edema, undeveloped lungs and fetal hydrops. In this case report, a calf fetus delivered by the cesarean section from a two-year-old Simental breed heifer was presented. Intense fluid was collected between the subcutaneous tissues of the extracted calf. Pathologically, it was found that the animal had diffuse and severe subcutaneous edema, total palatoschisis in the upper palate, the lungs were smaller than normal, atelectatic and hypoplastic, and the heart was bilaterally dilated. Microscopic examination revealed significant histopathologic findings such as epicardial and endocardial edema in the heart and lungs, endocardial fibrosis, fetal atelectasis in the lungs, and perivascular and interstitial edema. This is the first report in Turkey characterized by anasarca and malformation, suggesting this is a rare case in animals.

___

  • 1. Bellini C, Donarini G, Paladini D, et al. Etiology of nonimmune hydrops fetalis: An update. Am J Med Genet A 2015; 167: 1082-1088.
  • 2. Bellini C, Hennekam RC, Fulcheri E, et al. Etiology of nonimmune hydrops fetalis: A systematic review. Am J Med Genet A 2009; 149: 844-851.
  • 3. Švara T, Cociancich V, Šest K, et al. Pulmonary hypoplasia and anasarca syndrome in Cika cattle. Acta Vet Scand 2015; 58: 36.
  • 4. Noakes DE, Parkinson TJ, England GCW. Abnormal development of the conceptus and its consequences. In: Noakes DE. (Editor). Arthur‟s Veterinary Reproduction and Obstetrics, Philadelphia: WB Saunders, 2001: 138.
  • 5. Windsor PA, Cavanagh JAL, Tammen I. Hydrops fetalis associated with pulmonary hypoplasia in Dexter calves. Aust Vet J 2006; 84: 278-281.
  • 6. Whitlock BK, Coffman EA. Heritable congenital defects in cattle. In: Hopper RM. (Editor). Bovine Reproduction. Hoboken: Wiley 2014: 609-619.
  • 7. Whitlock BK, Kaiser L, Maxwell HS. Heritable bovine fetal abnormalities. Theriogenology 2008; 70: 535-549.
  • 8. Agerholm JS, Arnbjerg J. Pulmonary hypoplasia and anasarca syndrome in a belted Galloway calf. Vet Rec 2011; 168: 190-190.
  • 9. Alleaume C, Strugnell B, Spooner R, Schock A. Hydrops foetalis with pulmonary hypoplasia in Cheviot and Cheviot-Texel cross-lambs. Vet Rec 2012; 171: 646.
  • 10. Monteagudo L, Luján L, Tejedor T, et al. Fetal anasarca (Hydrops foetalis) associated with lymphoid tissue agenesis possibly due to an autosomal recessive gene defect in sheep. Theriogenology 2002; 58: 1219-1228.
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-9323
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: Prof.Dr. Mesut AKSAKAL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Elazığ İlinde Vakum Ambalajlı ve Açıkta Satışa Sunulan Lor Peynirlerinin Kimyasal Özelliklerinin ve Mikrobiyolojik Kalitesinin Değerlendirilmesi

Ayşe SÖNMEZ, Mehmet ÇALICIOĞLU, Gökhan Kürşad İNCİLİ

Oktil-Siyanoakrilat ve Fibrin Yapıştırıcıların Ensizyonel Yara İyileşmesi Üzerindeki Etkileri

Aydın SAĞLIYAN, Abdulaziz GÜNDÜZ, Mustafa ÖZKARACA, Ali Said DURMUŞ

Yenidoğan İshalli Buzağılarda Mortalite İndikatörü Olarak Kan Laktat, Glikoz, Total Protein ve Gama Glutamil Transferaz Seviyeleri

Uğur AYDOĞDU, Ramazan YILDIZ, İsmail ŞEN, Hasan GÜZELBEKTEŞ, Alparslan COŞKUN

İstanbul İlindeki Barınak Köpeklerinde Leishmania infantum’un Real-Time PCR ile Araştırılması

Özer AKGÜL, Yaşar Ali ÖNER, Şafak BAYIRLIOĞLU

Sultansuyu Tarım İşletmesi’nde Yetiştirilen Arap Atı Kısraklarında Eşkâl Tayini

Yasin BAYKALIR, İrfan YILMAZ, Ülkü Gülcihan ŞİMŞEK

Sıçanlarda Asetik Asit ile Oluşturulmuş Deneysel Ülseratif Kolitis Modelinde Zingeron’un Etkilerinin Araştırılması

Mehmet GÜVENÇ

Bıldırcın (Coturnix coturnix Japonica) Rasyonlarına Farklı Oranda Nane Yağı (Mentha piperita) Ġlavesinin Glandula Uropygialis Üzerine Etkisinin Morfometrik ve Histometrik Olarak Ġncelenmesi

Kürşat FİLİKCİ, İsmail DEMİRCİOĞLU, Bestami YILMAZ, Aydın DAŞ

Sıçanlarda Melatoninin Kronik Sodyum Nitrit Maruziyetine Karşı Koruyucu Etkileri

Gözde ATİLA USLU, Volkan GELEN, Hamit USLU, Mustafa MAKAV, Yasemen ADALI

Elazığ İli’nde Satışa Sunulan Hayvansal Peynir Mayalarının Bazı Kalite Özelliklerinin İncelenmesi

Bahri PATIR, Oğuz KAYA

Bir Buzağı Fetüsünde Karşılaşılan Pulmoner Hipoplazi ve Anasarka Sendromu ile Palatoşizis Olgusu

Burak KARABULUT, Burak Fatih YÜKSEL, Kerem ERCAN, Canan AKDENİZ İNCİLİ, Cahit KALKAN