TÜRK TOPLUMUNDA CİNSİYETE GÖRE DİNDARLIK FARKLILAŞMASI: BİR META-ANALİZ DENEMESİ

Cinsiyet ile dindarlık ve maneviyat arasındaki ilişki hem yurt dışında hem yurt içinde çok sayıda nicel ve nitel araştırmaya konu edilen, çeşitli teorilerle yorumlanmaya çalışılan önemli bir konudur. Bir meta-analiz denemesi olarak planlanan bu araştırmada örneklem sayısı 43864’e ulaşan 78 alan araştırması cinsiyet-dindarlık farklılaşması bağlamında sorgulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre kadınlar erkeklere nispetle farz ve nafile ibadetleri daha fazla yapmaktadırlar. “Bilgi” boyutu hariç “inanç”, “ibadet”, “duygu” ve “etki” boyutlarında kadınlar daha dindar bir görüntü arz etmektedir. Ancak “genel dindarlık” açısından cinsiyetler arasında anlamlı bir farklılık mevcut değildir. “İç güdümlü” ve “dogmatik” dindarlıkta erkekler, “dış güdümlü” ve “popüler” dindarlıkta ise kadınlar daha fazla ön plandadır. Dindarlığı ölçeklerle tespite çalışan araştırmalarda toplam 136 bulguya ulaşılmıştır. Söz konusu bulguların % 27.94’ünde kadınlar, % 20.59’unda erkekler daha dindar çıkmışken % 51.47’sinde cinsiyetler arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Sonuçlar Türk toplumunda kadınların erkeklerden kısmen daha dindar olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak bu durumun cinsiyet farklılıklarından mı, yoksa başka faktörlerden mi beslendiği meselesi belirsizliğini korumaktadır.

Differentation of Religiousness According to Gender in Turkish Society: An Essay of Meta-Analysis

___

  • Akgöz, Semra, İlker Ercan ve İsmet Kan, “Meta-Analizi”, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 2004, 30/2, ss. 107-112.
  • Allport, Gordon W., Birey ve Dini, Çev. B. Sambur, Elis Yayınları, Ankara, 2004.
  • Allport, Gordon W., The Person in Psychology: Selected Essays, Beacon Press. Boston, 1968.
  • Arslan, Mustafa, Türk Popüler Dindarlığı, DEM Yayınları, İstanbul, 2004.
  • Aydın, Ali Rıza, Dini İnkârın Psiko-Sosyal Nedenleri, Yayımlanmamış Doktora Tezi, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Samsun, 1995.
  • Bahadır, Abdulkerim, “Ergenlik Döneminde Dini Şüphe ve Tereddütler”, H. Hökelekli (Edit), Gençlik Din ve Değerler Psikolojisi, DEM Yayınları, İstanbul, 2006, ss. 307-368.8
  • Bayyiğit, Mehmet, Üniversite Gençliğinin Dini İnanç, Tutum ve Davranışları Üzerine Bir Araştırma, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa, 1989.
  • Beit-Hallahmi, Benjamin and Michael Argyle, The Psychology of Religious: Behavoir, Belief and Experience, Routledge, London - New York, 1997.
  • Beit-Hallahmi, Benjamin, Prolegomena to The Psychological Study of Religion, Associated University Presses. London-Toronto, 1989.
  • Benson, Peter L., Eugene C. Roehlkepartain and Stacey P. Rude, “Spiritual Development in Childhood and Adolescence: Toward a Field of Inquiry”, Applied Developmental Science, 2003, 7/3, pp. 205–213.
  • Cirhinlioğlu, Fatma Gül, Din Psikolojisi, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2010.
  • Cirhinlioğlu, Fatmagül ve Üzeyir Ok, “Kadınlar mı Yoksa Erkekler mi Daha Dindar?”, ZFWT: Zeitschrift für die Welt der Türken, 2011, 3/1, ss. 121-141.
  • Cotton, Sian, Kathy Zebracki, Susan L. Rosenthal, Joel Tsevat and Dennis Drotar, “Religion/Spirituality and Adolescent Health Outcomes: A Review”, Journal of Adolescent Health, 2006, 38, pp. 472–480.