İLÂHİYAT FAKÜLTESİ ARAPÇA HAZIRLIK SINIFI ÖĞRENCİLERİNİN YABANCI DİL YETKİNLİK BEKLENTİSİ ve YABANCI DİL ÖĞRENME KAYGISI -Hitit Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Örneği

Bu çalışmada, İlâhiyat Fakültelerinin hazırlık sınıflarında verilen Arapça eğitimi tartışılmıştır. Araştırmaya katılan hazırlık sınıfı öğrencilerinin “Yabancı Dil Yetkinlik Beklentisi” ve “Yabancı Dil Öğrenme Kaygısı” düzeyleri çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, öğrencilerin öğrenim gördükleri program türü ve lise öğreniminde Arapça dersindeki akademik başarıları ile “Yabancı Dil Yetkinlik Beklentisi” arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Aynı şekilde lise öğrenimi sırasında Arapça dersindeki akademik başarıları, Arapçayı zor ya da kolay bir ders olarak değerlendirmeleri ve Arapça öğrenmek için günlük ayrılması gereken zaman ile “Yabancı Dil Öğrenme Kaygı” düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Araştırma sonunda, Arapça eğitimindeki verimliliği arttırmaya yönelik öneriler sunulmuştur.

Foreign Language Self-efficacy Beliefs and Anxiety among Preparatory Students in the Faculty of Theology -The Sample of the Hitit University Faculty of Theology

___

  • Akçay, Cihaner, “Arapçanın Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Sınav Hazırlama ve Değerlendirme”, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Ankara, 2001, Sayı:21/ 3.
  • Amal Ali, Al-Makhzoumi, “Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir İlâhiyat Fakültesi Öğrencilerinin Arap Diline Karşı Davranış ve Tutumları”, Dokuz Eylül Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi, İzmir, 1989,Sayı: V.
  • Aydın, Belgin, Konuşma ve Yazma Derslerinde Yabancı Dil Öğrenimindeki Kaygı Nedenleri, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir, 1999, s. 53-54.
  • Ayhan, Halis, “İlâhiyat Fakültesi”, Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi, İstanbul,1999, Sayı: 6, s. 264; Cebeci, “Cumhuriyet Döneminde Yüksek Din Öğretimi”, s. 231; “Türkiye’deki İlâhiyat Fakültelerinde Arapça Öğretiminde Karşılaşılan Problemler ve Çözüm Yolları”, Ekev Akademi Dergisi, Erzurum, 2010 Sayı: 14/45.
  • Bostancı, Ahmet, “Arapça Öğrenim ve Öğretiminde İnternet İmkânları”, Sakarya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi, Sakarya, 2001, Sayı:1..
  • Büyüköztürk ve diğerleri, Şener, Bilimsel Araştırma Yöntemleri, PegemA. Yayınları, Ankara, 2008.
  • Cebeci, Suat, “Cumhuriyet Döneminde Yüksek Din Öğretimi”, AÜİFD, Özel Sayı, Ankara, 1999, s. 231; Münir Koştaş, “Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi” AÜİFD, Cilt: XXXI, Ankara 1989.
  • Cebeci, Suat, “Dil Öğretimi ve Arapça Dersleri”, Din Öğretimi Dergisi, Sayı: 8-9, Ankara 1986.
  • Civelek, Yakup, “Türkiye’de Arapça Öğretimine Dair Bazı Teklifler –Riyad Arap Dil Enstitüsü Örneği-“, Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi, Van1998, Sayı: 2.
  • Doğan, Candemir, “Yabancı Dil Olarak Arapça Öğretiminde Öğrenim-Öğretim Konusu ve Aracı Olan Dil Orijinli Sorunlar ve Çözüm Yolları”, Ekev Akademi Dergisi, Erzurum 2000, Sayı: 2/3.
  • Gündüzöz, Soner, “ Arapça Öğretiminde Başvurulacak Bazı Yöntem ve Teknikler Pedagojik Bir Değerlendirme”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi, Samsun, 2010, Sayı: 29,
  • Hitit Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi, http://www.ilaf.hitit.edu.tr/?l=tr (Erişim:08.08.2011, 15:29)
  • Kaçar, H. İbrahim, “İmam-Hatip Liseleri ve İlâhiyat Fakültelerinde Arapça Öğretimi Üzerine”, Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi, İstanbul, 2006, Sayı: 17.