Yapıların sismik denetiminin deneysel incelenmesi

Bu çalışmada, deprem etkisi altındaki yapıların titreşimlerini azaltmak için kullanılan taban yalıtımı uygulaması deneysel olarak incelenmiştir. Bu deneysel çalışmada yapıya uygulanacak yer hareketi tasarlanan bir sarsma tablası ile sağlanmıştır. Deneyler sonucunda sistem cevapları ölçülerek sonuçlar grafiksel olarak elde edilmiş ve irdelenmiştir. Son olarak elde edilen deneysel sonuçlar, analitik olarak elde edilen sonuçlarla desteklenmiştir.

Experimental study of seismic control of structures

In this study, the application of base isolation that is used to decrease vibration of earthquake excited structures is experimentally investigated. The seismic motion applied to the structure is obtained by using the designed shaking table in this experimental study. As a result, the system responses are measured and the obtained results were presented in graphical form and evaluated.

___

  • 1.Celep Z. ve Kumbasar N., (1992). Yapı Dinamiği ve Deprem Mühendisliğine Giriş, İTÜ İnşaat Fakültesi.
  • 2.Chopra, A.K., (1995). Dynamics of Structures, Prentice Halley, New Jersey.
  • 3.Buckle, I.G. ve Mayes R.L., (1990). Seismic Isolation: History, Application and Performance A World View,_Earthquake Spectra 6(2), p. 161-201.
  • 4.Alli, H., Calayır Y. ve Özerdem, F., (2000). Depreme Dayanıklı Bina Tasarımında Aktif ve Pasif Kontrol Metotları Kısım I: Tanıtım, 3. GAP Mühendislik Kongresi, Şanlıurfa.
  • 5.Alli, H. ve Özerdem, F., (2000). Depreme Dayanıklı Bina Tasarımında Aktif ve Pasif Kontrol Metotları Kısım II: Dinamik Davranış, 3. GAP Mühendislik Kongresi, Şanlıurfa.
  • 6.Özcanlı M.E., Sismik İzolasyon Sistemi, Em-ke İnşaat Ltd.
  • 7.Ersavaş T., Yapılarda Sismik İzolasyon, Deprem Yalıtımı, Ersavaş Tasarım & Mimarlık Ltd.
  • 8.Özden B., Türer A., (2005). Ucuz Araba Lastiği Yastığı (ALY) Kullanılarak Sismik İzolasyon, YDGA2005-Yığma Yapıların Deprem Güvenliğinin Arttırılması Çalıştayı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara.
  • 9.Aiken I.D., Clark P.W., Kelly J.M., Kikuchi M., Saruta M. and Tamura K., (1993). Design-and Ultimate-Level Earthquake Tests of A 1/2.5- Scale Base-Isolated Reinforced-Concrete Building, Proceedings, ATC-17-1 Seminar on Seismic Isolation, Passive Energy Dissipation, and Active Control, Applied Technology Council, San Francisco, California. 10.Juan C., Carl L., Patricio L. and Henry S., (2004). Analysis, testing, and implementation of Seismic Isolation of Buildings in Chile, Earthquake Engineering and Structural Dynamics, 33:543-574.
  • 11.McFarland D.M., Wang Y., Vakakis A.F. and Bergman L.A., (2002). A Parametric Analysis of A Novel Shock Isolation System, 15th ASCE Engineering Mechanics Conference.
  • 12.Bayülke N., Kocaman C., Çeken U., Terzi S. ve Gençer Ö., (2000). Isbaş Bimbslok İle Yapılmış Yığma Yapının Sarsma Tablası Deneyi, Ankara Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığı.