Süperiletken $(YBa_2Cu_3O_{7-x})$ ve yalıtkan $(Y_2BaCuO_5)$ perovskite oksitler üzerinde karbon monoksitin hidrojenasyonu

Bu çalışmada, iki ayrı perovskite oksit yapısı $YBa_2Cu_3O_{7-x}$ ve $Y_2BaCuO_5$ kimyasal çöktürme metodu ile istenen stokiyometrik oranda, tuzlarından hazırlanmıştır. Katalizörler $Box$-alumina ile karıştırıldıktan veya $Box$-alumina üzerine çöktürüldükten sonra, toplam yüzey alanları (TSA) BET metodu ile ölçülmüştür. Hazırlanan katalizörlerin tıpa akışlı diferansiyel bir reaktörde, 350-450 °C sıcaklıkta, l, 5, ve 9 atmosfer basınçlarda ve H2/CO=3 besleme oranında aktiflik ve seçicilikleri incelenmiştir. Kullanılan çalışma şartlarında katalizörlerin aktiflikleri sırası ile $YBa_2Cu_3O_{7-x}{+ Box}$-alumina ,(çöktürülmüş)>$YBa_2Cu_3O_{7-x}{+ Box}$-alumina (karıştırılmış) > $Y_2BaCuO_5{+Box}$-alumina (karıştırılmış) şeklinde bulunmuştur. Alumina üzerine çöktürülerek elde edilen perovskite oksit katalizördeki doymamış hidrokarbon seçiciliklerinin karıştırılarak elde edilen katalizörlere göre oldukça az olduğu saptanmıştır. Bunun yanında bu katalizörlerde metan ana ürün olarak gözlenmiştir.

Hydrogenation carbon monoxide over superconductor $(YBa_2Cu_3O_{7-x})$ and insulator $(Y_2BaCuO_5)$ perovskite oxides

Perovskite oxides structured in two different forms as $YBa_2Cu_3O_{7-x}$ and $Y_2BaCuO_5$ have been prepared by the method of chemical precipitation with their desired quantity of salts. Total surface areas (TSA) of the catalysts being prepared with mixing or precipitating on $Box$-alumina supports were measured by using BET method. The catalysts have been used in the pressure of 1, 5 and 9 atmospheres at th temperature range of 350-450 °C for the ratio of H2/CO=3 in a differential plug flow reactor for the hydrogenation of carbon monoxide. The activity order of catalysts have been found as $YBa_2Cu_3O_{7-x}{+gamma}$-alumina (precipitated) > $YBa_2Cu_3O_{7-x}{+gamma}-alumina (mixed) > $Y_2BaCuO_5+{gamma}$-alumina (mixed) respectively. The selectivity of unsaturated hydrocarbon over the catalyst, $YBa_2Cu_3O_{7-x}{+gamma}$-alumina (precipitated) was found to be lower than that of the mixed forms. However, methane was observed as the main product over these catalysts.

___