Keban Baraj Gölü' nden (Elazığ) yakalan Acanthobrama Marmid (Heckel, 1843)' de bazı ağır metal düzeylerinin belirlenmesi

Bu çalışmada Keban Baraj Gölü (Elazığ)'nde yakalanan 'Acanthobrama marmid (Heckel, 1843)'in kas, deri, karaciğer, gonad ve solungaçlarında bakır (Cu), demir (Fe),4nangan (Mn), çinko (Zn), kadmium (Cd), krom (Cr), kobalt (Co) ve kurşun (Pb)'un birikim düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır, Co,, Cr, Cd ve Pb Atomik Absorpsiyon Spektrofotometrenin tayin sınırları dışında olup hiçbir doku ve organda belirlenememiştir. Cu, Fe, Mn ve Zn elementleri incelenen tüm doku ve organlarda tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Gıda ve Ziraat Örgütü (FAO)'nce belirtilen ağır metaller için kabul edilebilir değerler ile karşılaştırılarak ağır metal içeriği açısından bu balığın insanlar tarafından yenilip yenilemeyeceği belirlenmeye çalışılmıştır.

Determination of some heavy metal levels in Acanthobrama marmid (Heckel, 1843) caught in Keban Dam Lake (Elazığ)

In this study it was aimed to determine flue levels of copper (Cu), iron (Fe), mangane (Mn), zinc (Zn), cobalt (Co), crome (Cr), cadmium (Cd) and lead (Pb) in muscle, skin, liver, gonad and gill of Acanthobrama marmid (Heckel, 1843) caught in Keban Dam Lake (Elazığ). Co, Cr, Cd and Pb were not found in detectable levels in any organs and tissues according to results obtained by Atomic Absorption Spectrophotometer, Cu, Fe, Mn and Zn were found in all tissues and organs examined. In terms of heavy metal levels it was tried to determine whether this fish can be eaten by humans or not by comparing the results of this study with the other tolerable values for heavy metals provided from World Health Organization (WHO), and Food and Agriculture Organization (FAO).

___