YEREL YÖNETİMLERDE AKILLI KENT HARİTALARI HAZIRLANMASI GEREKLİLİĞİ (ELAZIĞ ÖRNEĞİ)

Günümüz dünyasında dijital teknolojinin baş döndürücü gelişimine paralel olarak bilgisayarlar yardımıyla yeryüzünün belirli bir oranda küçültülmüş şekli olan haritalardan farklı amaçlarla faydalanabilme olanağı or-taya çıkmıştır. Bünyesinde barındırdıkları mekânsal verilerin grafik veriler ile ilişkilendirilmesi sonucunda “akıllı” olarak tabir edilen haritalar oluşturulabilir. Bilgisayar yardımıyla veri girişinin yapılabildiği, veriler arası irtibatın sağlandığı, sorgulama ve analiz işlemlerinin yapılabildiği bu tür haritaların özellikle yerel yöne-timlerde kullanım alanları son derece geniştir. Bu tür haritalarla kentin doğal gelişimi, altyapısı, sektörlere ait kurum ve kuruluşların dağılımı, kent içi arazi kullanımı, nüfus ve göç hareketleri gibi çok sayıda farklı alanda planlama çalışmalarına altlık teşkil edecek veriler hazırlanabilmektedir. Bu çalışmada Doğu Anadolu Bölge-sinde bulunan ve özellikle son yıllarda gerçekleştirdiği atılımlar ile hızla bir bölge kenti olma yolunda ilerle-yen Elazığ il merkezinin planlama ihtiyacının çağdaş, ekonomik ve hızlı bir şekilde akıllı kent haritaları oluş-turularak çözülmesi gerekliliği incelenmiştir.

___

  • 1. Geymen, A., Karaş,İ., Baz,İ., (2004), “Yerel Yö-netimlerde Akıllı Etkileşimli ve Analiz Tabanlı Kent Bilgi Sistemi Tasarımı ve Uygulaması”, 9.Esri ve Erdas Kullanıcıları Toplantısı, 20-21 Eylül, Ankara, Cd Bildiri.
  • 2. Haşal,F., (1999), “KBS Oluşturulmasında Vaz-geçilmez Çalışma Adımları”, Yerel Yönetimler-de Kent Bilgi Sistemi Uygulamaları Sempoz-yumu, s:54-63, Trabzon.
  • 3. İnce, H., (1999), “Akıllı Kent Haritalarının Üretilmesi”, Yerel Yönetimlerde Kent Bilgi Sis-temi Uygulamaları Sempozyumu, s:133–142, Trabzon.
  • 4. Palancıoğlu, H.M., (1996), “Aydın Kent Bilgi Sistemi Pilot Proje Tasarımı ve Uygulaması”, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Ensti-tüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • 5. Reis, S., Yomralıoğlu, T., (1996), “Tematik Bilgi Tabanlı Kent Bilgi Sistemi Uygulaması: Trabzon Örneği”, Yerel Yönetimlerde Kent Bilgi Sistemi Uygulamaları Sempozyumu, s:139-152 Trabzon.
  • 6. Yıldız, F., (1999), “Harita Çizimi”, Nobel Ya-yınları, s:2, Ankara.
  • 7. Yıldız, F., (1999), “İmar Planı”, Nobel Yayın-ları, s:7, Ankara.
  • 8. Yomralıoğlu, T., (2005), “Coğrafi Bilgi Sistem-leri Temel Kavramlar ve Uygulamaları”, s:420, Akademi Kitapevi, Trabzon.