TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPASI SİSTEMİNİN KÖPRÜLERDEKİ KARIN/BUZUN ERİTİLMESİNE ETKİSİ

Bu çalışmada, toprak kaynaklı ısı pompası yardımı ile köprü üstündeki karın/buzun eritilmesi için deneysel ve sayısal bir çalışma yapılmıştır. Deneysel sistem, yer altındaki ısıdan faydalanarak karın/buzun eritilmesi için dikey tip toprak ısı değiştiricisi, ısı pompası ve bir bloktan oluşmaktadır. Fluent yazılımıyla, üç boyutlu Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) modelleri kullanılarak data analizleri gerçekleştirilmiştir. Sayısal model ile akışkanın giriş sıcaklığına, hava durumu bilgisine, karın/buzun ve bloğun ısıl özelliklerine bağlı olarak köprü yüzey sıcaklıklarını ve akışkan+antifriz çözeltisinin çıkış sıcaklığını tahmin edilebildiğini göstermektedir.

___

  • 1. Esen, H., Balbay, A., ve Esen, M., 2004, Top-rak Kaynaklı Isı Pompası Sistemlerinde Top-rak Isı Değiştiricisi Boyunun Hesaplanması, Enerji Teknolojileri ve Mekanik Tesisat Dergisi, 97, 84-88.
  • 2. Balbay, A., 2004, Kar ve Buz Eritme Sistem-lerinin İncelenmesi, Doktora Semineri, Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • 3. Lund, J.W., 2000, Pavement Snow Melting, Geo-Heat Center Quarterly Bullettin, 20, 1, 12-19.]
  • 4. ASHRAE, 1999, Ashrae Handbook HVAC Appli-cations, American Society of Heating, Refgeration and Air-Conditioning Engineers, Inc., Atlanta, GA.
  • 5. FLUENT 6.2 User's Guide, 2005