SİLİS DUMANININ KİLLİ BİR ZEMİN ÜZERİNDEKİ STABİLİZASYON ETKİSİ

Bu çalışmada killi bir zemin, silis dumanı ile stabilize edilmiştir. Killi zemine %0, %5, %10 ve % 15 oranlarında silis dumanı katılarak dört farklı numune elde edilmiştir. Optimum su muhtevasında hazırlanmış her bir numune üzerinde 1 günlük, 7 günlük ve 30 günlük serbest basınç deneyleri yapılmıştır. Silis dumanı ilavesi ile, zeminin plastisitesi pek değişmezken, optimum su muhtevası artmış ve serbest basınç mukavemeti ise artan silis dumanı oranı ile azalmıştır.

___

  • 1. Acosta, H.A., Edil, T.B. and Benson, C.H., 2003. Soil Stabilization And Drying Using Fly Ash. Geo Engineering Report No. 03-03, Madi-son, Wisconsin.
  • 2. Aytekin, M., 2002, Zeminlerin Değirmen Artığı Malzeme ile Stabilizasyonu, Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Dokuzuncu Ulusal Kong-resi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir, 21-22 Ekim, 718-725.
  • 3. Kalkan, E. ve Akbulut, S., 2004. The positive effects of silica fume on the permeability, swelling pressure and compressive strength of natural clay liners, 73, 145-156.
  • 4. Kalkan, E., 2009. Effects of silica fume on the geotechnical properties of fine-grained soils exposed to freeze and thaw. Cold Regions Science and Technology,.58, 130-135
  • 5. Kayabali, K., 1997. Engineering aspects of a novel landfill liner material: bentonite amended natural zeolite. Engineering Geology 46, 105–114.
  • 6. Pera, J., Boumaza, R., Ambroise, J., 1997. Development of pozzolanic pigment from red mud. Cement and Concrete Research 27 (10), 1513–1522.
  • 7. Türk K., Karataş M. ve Ulucan Z. Ç., 2008. Farklı Oranlarda Silis Dumanı İkameli Kendiliğinden Sıkışan Betonun Mühendislik Özellikleri, Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 20, (1), 165-174.
  • 8. Yeğinobalı, A., Silis Dumanı ve Çimento ile Betonda Kullanımı, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Ar – Ge, Ankara, 2007.
Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-4618
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Fırat Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ALTERNATİF ÖLÇME-DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMLARINI TANIMA DÜZEYLERİNE İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME

Nuri GÖMLEKSİZ, Ayşe Ülkü KAN

İLKÖĞRETİM İKİNCİ KADEMEDE HAFTA SONU VERİLEN MATEMATİK YETİŞTİRME KURSLARININ VERİMLİĞİ

Tayfun TUTAK, Nida EMÜL, Zühal GÜN

THYMOQUİNONE’NİN İNSAN MEME KANSERİ HÜCRE HATLARI ÜZERİNE ETKİLERİ

Hüseyin TİMURKAN

İLKÖĞRETİM BİRİNCİ VE İKİNCİ KADEME ÖĞRETMENLERİNİN YANSITICI DÜŞÜNME EĞİLİMLERİ (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ)

Nuriye SEMERCİ, Hüseyin KILINÇ

YABANCI DİL AĞIRLIKLI LİSELERDE OKUTULAN İNGİLİZCE DERS KİTABININ ETKİLİ KULLANILABİLMESİ İÇİN TAŞIMASI GEREKEN ÖZELLİKLERE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ (ELAZIĞ VE DİYARBAKIR İLLERİ ÖRNEĞİ)

Veli BATDI, Ramazan ÖZBEK

TARİHSEL SÜREÇ İÇERİSİNDE DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDEKİ MÜLKİ YÖNETİM ALANLARININ İDARİ COĞRAFYA ANALİZİ

Hulusi KARAGEL

SİLİS DUMANININ KİLLİ BİR ZEMİN ÜZERİNDEKİ STABİLİZASYON ETKİSİ

Hüseyin Suha AKSOY

ŞİDDETİ DÜZENLİ OLARAK ARTAN YÜKE KARŞI YAPILAN EGZERSİZ TESTİ SIRASINDA ANTRENMANLI VE SEDANTERLERDE VÜCUT KİTLE İNDEKSİ İLE MAKSİMAL İŞ GÜCÜ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN KARŞILAŞTIRILARAK İNCELENMESİ

İhsan SERHATLIOĞLU, Oğuz ÖZÇELİK

ELAZIĞ İLİ İÇİN ÇEŞİTLİ YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ DENEYSEL OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

Tahsin YÜKSEL, Mehmet ESEN

TÜRKÇE ÖĞRETMENİ ADAYLARINA ÖĞRETİM TEKNİKLERİNİN YANSITICI ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİYLE ÖĞRETİLMESİNİN AKADEMİK BAŞARIYA ETKİSİ

Abdullah ŞAHİN