ELAZIĞ İLİ İÇİN ÇEŞİTLİ YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ DENEYSEL OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu çalışmada, biyogaz, güneş ve toprak enerjisi kaynaklı sera ısıtmasının Elazığ şartlarında kullanımı araştırılmıştır. Bu amaçla biyogazla desteklenen, güneş ve toprak enerjilerinin kullanıldığı yatay helezon (slinky) toprak ısı değiştiricili bir sistem tasarlanarak kurulmuştur. Sistemin Elazığ iklim şartlarında sera ısıtmasında kullanımı deneysel olarak incelenmiştir. Ortalama COP değerleri ısı pompası sistemi için 3.1 ve tüm sistem için 2.48 olarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, Elazığ iklim şartlarında yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile sera ısıtmanın mümkün olduğu tespit edilmiştir.

___

  • 1. Bilgin, N., 2003. Biyogaz nedir?, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ankara Araştırma Enstitüsü, Ankara www.khgm.gov.tr/kutuphane/BIYOGAZ/BIGAZ.HTM, 21 Mart 2010.
  • 2. Dikici, A. ve Esen, M., 2005. Hava Kaynaklı Isı Pompasının Elazığ Şartlarında Kullanımının Deneysel Olarak Araştırılması, Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları. 3 (3), 86-91.
  • 3. Esen, H., İnallı, M. ve Esen, M., 2003. Yatay toprak kaynaklı ısı pompası sisteminin deneysel uygulaması, Mühendis ve Makine. 523, 29-35.
  • 4. Esen, H., 2001. Elazığ iklim şartlarında yatay borulu toprak kaynaklı ısı pompası tasarımı, Yüksek Lisans Semineri, Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.
  • 5. Günhan, T., 1998. Seraların düşük sıcaklıktaki akışkanlarla ısıtılma teknikleri, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 151s, İzmir.
  • 6. Tokgöz, B., 2006. Yenilenebilir enerji kaynakla-rının kullanımı ve sera ısıtmasına uygulanması, Yüksek Lisans Tezi,Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 191s, İstanbul.
Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-4618
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Fırat Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDAKİ DERSLİKLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Murat TUNCER, Kürşat BALCI, Ender ÖZEREN

ŞİDDETİ DÜZENLİ OLARAK ARTAN YÜKE KARŞI YAPILAN EGZERSİZ TESTİ SIRASINDA ANTRENMANLI VE SEDANTERLERDE VÜCUT KİTLE İNDEKSİ İLE MAKSİMAL İŞ GÜCÜ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN KARŞILAŞTIRILARAK İNCELENMESİ

İhsan SERHATLIOĞLU, Oğuz ÖZÇELİK

TARİHSEL SÜREÇ İÇERİSİNDE DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDEKİ MÜLKİ YÖNETİM ALANLARININ İDARİ COĞRAFYA ANALİZİ

Hulusi KARAGEL

SİLİS DUMANININ KİLLİ BİR ZEMİN ÜZERİNDEKİ STABİLİZASYON ETKİSİ

Hüseyin Suha AKSOY

THYMOQUİNONE’NİN İNSAN MEME KANSERİ HÜCRE HATLARI ÜZERİNE ETKİLERİ

Hüseyin TİMURKAN

İLKÖĞRETİM BİRİNCİ VE İKİNCİ KADEME ÖĞRETMENLERİNİN YANSITICI DÜŞÜNME EĞİLİMLERİ (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ)

Nuriye SEMERCİ, Hüseyin KILINÇ

YABANCI DİL AĞIRLIKLI LİSELERDE OKUTULAN İNGİLİZCE DERS KİTABININ ETKİLİ KULLANILABİLMESİ İÇİN TAŞIMASI GEREKEN ÖZELLİKLERE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ (ELAZIĞ VE DİYARBAKIR İLLERİ ÖRNEĞİ)

Veli BATDI, Ramazan ÖZBEK

İLKÖĞRETİM İKİNCİ KADEMEDE HAFTA SONU VERİLEN MATEMATİK YETİŞTİRME KURSLARININ VERİMLİĞİ

Tayfun TUTAK, Nida EMÜL, Zühal GÜN

TÜRKÇE ÖĞRETMENİ ADAYLARINA ÖĞRETİM TEKNİKLERİNİN YANSITICI ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİYLE ÖĞRETİLMESİNİN AKADEMİK BAŞARIYA ETKİSİ

Abdullah ŞAHİN

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ALTERNATİF ÖLÇME-DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMLARINI TANIMA DÜZEYLERİNE İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME

Nuri GÖMLEKSİZ, Ayşe Ülkü KAN