MALZEME VE GEOMETRİK BAKIMDAN LİNEER OLMAYAN ÇOK KATLI UZAY ÇERÇEVELERİN ANSYS İLE OPTİMİZASYONU

Çelik ve alüminyum gibi hafif yapı malzemeleri ile teşkil edilen uzay çerçevelerde büyük deplasmanların ve malzeme nonlineerliğinin göz önüne alınması büyük bir mühendislik problemidir. Bu amaçla geometrik ve malzeme olarak lineer olmayan davranışlar birlikte dikkate alınarak uzay çerçevelerin statik ve dinamik etki-ler altında optimizasyonu gibi kompleks problemlerin çözümleri elde edilmelidir.   Bu çalışmada, sismik yüklere maruz uzay çerçevelerin malzeme ve geometrik olarak lineer olmayan davra-nışları birlikte göz önüne alınarak optimizasyonu yapılmıştır. Optimizasyon işleminde burkulma, gerilme ve plastik şekil değiştirme gibi sınırlayıcılar dikkate alınmıştır. Çözümler ANSYS paket programının APDL kodlama dili yardımıyla macro (alt program) yazılarak elde edilmiştir.

___

  • 1. Armutçu M., 1997, Çelik çerçevelerin genetik algoritma ile optimizasyonu, Yüksek Lisans Te-zi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • 2. Czyz J. A., Lukasiewicz S. A., 1998, Multi-modal optimization of space frames for maxi-mum frequency, Computers and Structures, Vol. 66, No. 2-3, 187-199.
  • 3. Karaton M., Ülker M., 1998, Lineer olmayan uzay çerçevelerin statik ve dinamik etkiler al-tında optimum boyutlandırılması, Ulusal He-saplamalı Mekanik Kongresi (U.H.M.K.), İstanbul, 323-329s.
  • 4. Keleşoğlu Ö., 2002, Lineer Olmayan Uzay Ka-fes Sistemlerinin Bulanık Mantık Yöntemi İle Optimizasyonu, Doktora Tezi, Fırat Üniversite-si Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • 5. Saka M. P., Kameshki E. S., 1998, Optimum design of unbraced rigid frames, Computers and Struc., 69, 433-442.
  • 6. Saka M. P., Hayalioğlu M. S., 1991, Optimum design of geometrically nonlinear elastic-plastic steel frames, Computer and Struc., 38, 3,329-344.
  • 7. Sui Y. K., Wang X. C., 1997, Second-order method of generalized geometric programming for spatial frame optimization, Compt. Methods Appl. Mech. Eng., 141, 117-123.