FARKLI YÜK KOŞULLARINDA KLASİK DENETLEYİCİ PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Bu çalışmada klasik denetleyicilerin farklı yük koşullarındaki performansları uygulamalı olarak karşılaştırıl-mıştır. Denetlenecek sistem olarak güç elektroniği ve kontrol teknolojisindeki gelişmelere bağlı olarak yük-sek performanslı kontrol sistemlerinde yaygın olarak kullanılan Fırçasız Doğru Akım Motoru (FSDAM) seçilmiştir. Motorun hız denetimi için PI denetleyici, konum denetimi için ise PD denetleyici kullanılmıştır. Motoru sürmek için gerilim kaynaklı bir evirici (GKE) tasarlanmıştır. Denetim, dSPACE 1104 sayısal işaret işlemci denetleyici kartı kullanılarak gerçek zamanlı olarak yapılmıştır. Deneysel sonuçlardan, tasarlanan denetleyicilerin sabit yüklerdeki performanslarının oldukça iyi olduğu gözlenmiştir. Ancak klasik denetleyi-cilerin sinüsoidal ve ani değişen yüklerdeki performanslarının ise yetersiz olduğu görülmüştür.

___

  • 1. Demirbaş, Ş. ve Bal, G. 1997. Fırçasız Doğru Akım Motorlarında Pozisyon Kontrolu, Gazi Üni-versitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 10(4): 455-469.
  • 2. Gençer, Ç. 2005. Fırçasız Doğru Akım Motor Mil Büyüklüklerinin (Hız ve Konum) Sinirsel Bulanık Denetleyici ile Denetimi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi.
  • 3. Ibrahim, Z. and Levi, E. 2002. A Comparative Analysis of Fuzzy Logic and PI Speed Control in High-Performance AC Drives Using Experimen-tal Approach, Trans. on Ind. Electronics, 38, 5, 1210-1218.
  • 4. Pillay, P. and Krishnan, R. 1989. Modeling, Simu-lation and Analysis of Permanent-magnet Motor Drives, Part I: The Permanent-magnet Synchronous Motor Drive, IEEE Trans. on Ind. App.. 25, 2, 265-273.
  • 5. SIMULINK 13 Release Note, 2002. The Math Works Inc.
  • 6. Thoegersen, P. and Blaabjerg, F. 2004. Adjustable Speed Drives in the Next Decade: Future Steps in Industry and Academia, Taylor&Francis Inc. Electric Power Comp. and Systems. 32, 13-31.