KÜR ŞARTLARININ MİNERAL KATKILI KENDİLİĞİNDEN SIKIŞAN BETONUN BASINÇ DAYANIMINA ETKİSİ

Bu çalışmada farklı kür şartlarının kendiliğinden sıkışan beton (KSB) ve kontrol betonunun basınç dayanımı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaçla kontrol betonu ve farklı tip ve dozajda mineral katkı (F sınıfı uçu-cu kül (UK) ve silis dumanı (SD)) içeren KSB numuneleri hazırlanmıştır. Üretilen numuneler kalıptan alın-dıktan sonra toplam 28 gün süreyle standart 20±2°C su içinde ve ıslak bezlerle naylon içinde kür edilmiştir. Kür periyodu sonunda bu numuneler üzerinde basınç dayanımı deneyi gerçekleştirilmiş ve her bir beton türü için basınç dayanımları elde edilmiştir. Sonuç olarak PC yerine %30 ve/veya 35 oranında UK içeren KSB’ların naylon altında kür edilmesinden kaynaklanan basınç dayanımı azalması %6 ve %10 olarak tespit edilmiştir. PC yerine %10 ve 15 oranında SD içeren KSB’ların kontrol betonuna göre kür sırasında neme olan duyarlılığının azaldığı bulunmuştur.

___

  • 1. Yazıcıoglu S., S. Caliskan and K. Turk, Effect of curing conditions on the engineering pro-perties of self-compacting concrete. Indian Journal of Engineering & Materials Sciences, Vol. 13, No. 1, pp. 25-29. (2006).
  • 2. Ozawa K., K. Maekawa, M. Kunishima and H. Okamura. Development of High Performance Concrete Based on the Durability Design of Concrete Structures. The second East-Asia and Pacific Conference on Structural Engineering and Construction (EASEC-2). Proceedings book, Chiang Mai, Thailand, pp. 445-450. (1989).
  • 3. S. Tangtermsirikul, K. Khayat, Fresh concrete properties, in: A. Skarendahl, O. Petersson (Eds.), Self-Compacting Concrete, State-of-the-Art Report of RILEM Technical Committee, 174-SCC, RILEM Report 23, RILEM, Cachan Cedex, 2000, pp. 17-22.
  • 4. A. Yahia, M. Tanimura, A. Shimabukuro & Y. Shimoyama, Effect of rheological parameters on self compactability of concrete containing various mineral admixtures, in: A. Skarendahl, O. Petersson (Eds.), Proceedings of the First RILEM International Symposium on Self-Compacting Concrete, Stockholm, September, 1999, pp. 523-535.
  • 5. Xie, Y., Liu, B., Yin, J. & Zhou, S., Optimum mix parameters of high strength self-compac-ting concrete with ultrapulverized fly ash, Cem. Conc. Res., 32(2002), 477-480.
  • 6. EFNARC, European Guidelines for Self-Com-pacting Concrete, Specification and Production and Use. Association House, UK, May 2005, (www.efnarc.org).
  • 7. Karataş, M. ve Ulucan, Z. Ç., Su/toz oranının kendiliğinden sıkışan betonun reolojik özel-liklerine etkisi, Doğu Anadolu Bölgesi Araştır-maları (DAUM) Dergisi, Cilt 5, Sayı 3, Haziran 2007, s. 39-43.