KAVRAM HARİTALARININ FEN ÖĞRETİMİNDE KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ (ELAZIĞ – DİYARBAKIR İLLERİ ÖRNEĞİ)

Kavramlar arası ilişkileri kurmak ve öğrencilere yardımcı olmak amacıyla tasarlanan kavram haritaları fen bilgisi eğitiminde önemli bir yer tutmaktadır. Bu doğrultuda ilköğretim 6., 7. ve 8. sınıf fen ve teknoloji dersi öğretmenlerinin fen öğretimde kavram haritalarının kullanımına ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla Elazığ ve Diyarbakır İl merkezlerinde bulunan Milli Eğitim’e bağlı ilköğretim okullarında görev yapan ilköğretim 6., 7. ve 8. sınıf fen ve teknoloji dersi öğretmenlerinin görüşlerine dayanılarak yapılmış olan bu araştırma tarama modelinde olup betimsel bir nitelik arz etmektedir. Çalışma sonunda elde edilen verilerin analizinde ilköğretim 6., 7. ve 8. sınıf fen ve teknoloji dersi öğretmenlerinin kavram haritalarını genel olarak kullandıkları ve kazanımlara ulaştırmada etkili olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Fen, Kavram, Kavram Haritaları

___

  • 1. Akgün, Ş. (2001). Fen Bilgisi Öğretimi, Pegem Yayıncılık, 7. Baskı, Sayfa: 102-114, Giresun.
  • 2. Atasoy, B. (2002). Fen Öğrenimi ve Öğretimi, Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, Ankara.
  • 3. Cansügü, Ö. ve Bal, Ş. (2000). İlköğretim Öğrencilerinin Işık Hakkındaki Yanlış Kavram-ları Oluşturma Şekilleri Üzerine Bir Araştırma, 4. Fen Bilimleri Eğitimi Kongresi, MEB Ya-yınevi, Ankara.
  • 4. Driver, R. (1989). Students’ conceptions and the learning of science. International Journal of Science Education, 11, Special Issue, s. 481-490.
  • 5. Kaptan, F. (1998). Fen Öğretiminde Kavram Haritası Yönteminin Kullanılması, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14, 95-99, Ankara.
  • 6. Kaptan,F. (1999). Fen Bilgisi Öğretimi, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, İstanbul.
  • 7. Novak, J. D. ve Gowin, D. B. (1984). Learning How to Learn, Cambride University Press, New York.
  • 8. Senemoğlu ,N. (2001). Gelişim,Öğrenme ve Öğretim, Gazi Kitabevi Ankara.
  • 9. Yener, N. (2006). İlköğretim 7. Sınıf Fen Bilgisi Dersinde ‘Çevremizde Hangi Ekosistemler Var ve Buralarda Neler Oluyor?’ Konusunun Kavram Haritaları İle İşlenmesinin Öğrenci Başarı ve Tutumu Üzerine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.