DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNDE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ

Son yıllarda eğitim araştırmaları sadece hayal edebileceğimiz bir değişim geçirmektedir. Çünkü teknolojide hayrete düşüren gelişmelerin yaşandığı bir zamanda yaşıyoruz.  Bu gelişmeler ile birlikte eğitim programları yeniden düzenlenmekte, eğitime yapılan yatırımlar arttırılmakta ve yeni eğitim politikaları oluşturulmaktadır. Bilişim çağında olduğumuz bu dönemde araştırmacılar, sanal üniversitelerin yaygınlaşacağını, eğitim ve öğretimin hızlı gelişen teknolojilerle küresel ağda uygulanacağını dile getirmektedirler. Günümüzde uydu, fiber-optik, televizyon, radyo ve diğer iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler eğitimin yapısını ve biçimini etkilemekte, eğitimcileri yeni eğitim programları ve öğrenme-öğretme modelleri geliştirmeye zorlamaktadır. Biliyoruz ki Doğu Anadolu Bölgesi Eğitim Sistemi de teknolojik gelişmelere uyum sağlamak zorundadır. Bu çalışmada Doğu Anadolu Bölgesi Eğitim Sisteminde bilişim teknolojilerinin bugünü ve geleceği ele alınarak çıkarımlarda bulunulmuştur.

___

  • 1. Burns, H., Parlett, J. W., Redfield, C. L. (1991). Intelligent Tutoring Systems: Evolutions in Design, Eds. Burns, H. et al., Lawrence Erlbaum Associates, Inc., 297 pp., New Jersey.
  • 2. Güray, C. (2000). Designing an Intelligent Agent for Mining Method Selection, Ph. D. Progressing Report, Middle East Technical University, Department of Mining Engineering. Not Printed. Ankara.
  • 3. ICT SUMMIT EURASIA Bilişim Zirvesi ’11 Sonuç Bildirgesi. (2011). http://www.bilisimzirvesi.com.tr/11/wp-content/uploads/Sonuc_Bildirgesi.pdf (Erişim Tarihi: 5 Aralık 2011).
  • 4. Karahan, M. (2001). Eğitimde Bilgi Teknolojileri. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi BÖTE Ders Notları.
  • 5. MEB. (2011). Eğitimde Bilgi Teknolojisi Araçlarının Kullanımı ve Rolü. http://www. meb.gov.tr/belirligunler/internet_haftasi_2005/
  • 6. MEB EĞİTEK. (2011). Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen pro-jeler. http://egitek.meb.gov.tr/kapaklink/ projeler/yurutulenprojeler.html,(Erişim Tarihi: 10 Ekim 2011).
  • 7. Önder, H.H. (2001). Yapay Zeka Programla-ma Teknikleri ve Bilgisayar Destekli Eğitim. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Sempozyu-mu Bildirileri, Sakarya: Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi.
  • 8. Önder, H.H. (2002). Uzaktan Eğitimde ICAI ve Yapay Zeka Programlama Teknikleri. Açık ve Uzaktan Eğitim Sempozyumu, 23-25 Mayıs 2002. Anadolu Üniversitesi, Açık Öğretim Fakültesi.
  • 9. Özdemir, B. (2000). Development of an Intelligent Agent for Distance Learning, M. Sc. Thesis. Ankara: Middle East Technical University, Department of Computer Engineering.
  • 10. Şendağ, S. (2008). Web’de Yeni Eğilimler: Öğrenme Ortamlarına Entegrasyonu. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Konferansı, 6–8 Mayıs. Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • 11. Varol, A. (2001). Yök Enformatik Milli Komitesinin Görevleri ve Türkiye’de Uzaktan Eğitim. Sakarya Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, 3, 41-53.