Klinisyenlerin Gözüyle Anatomi Eğitimi: Anket Çalışması

Amaç: Bu çalışmada dahili ve cerrahi tıp branşlarında çalışan öğretim üyeleri ile araştırma görevlilerine aldıkları anatomi eğitimleri ve klinik çalışmalarında anatomiye gereksinim düzeylerini belirlemek için anket uyguladık. Bunun yanı sıra, anatomide kadavranın önemine bakışları ve kliniklerinde eğitim gören stajyer ve intern öğrencilerin anatomi bilgi düzeyleri ile ilgili görüşleri alınarak mezuniyet öncesi verilen anatomi eğitimine mezuniyet sonrası perspektifi belirlemeyi ve yapacağımız değerlendirme ile tıp eğitimine katkı sunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde aktif olarak çalışan 150 klinisyene (%46,7’si araştırma görevlisi ve %53,3’ü öğretim üyesi; %41,4’ü cerrahi ve %58,6’sı dahili branş) 18 sorudan oluşan anket formu uygulanarak yapıldı. Bulgular: Klinisyenler, anatominin tıp eğitiminin temelini oluşturduğunu, kadavranın anatomi eğitiminde hala vazgeçilmez olduğunu, uzmanlık eğitiminde alan bazlı anatomi eğitiminin olması gerektiğini bildirdiler. Sonuç: Donanımlı bir hekim yetişebilmesi için tıp fakültelerine daha fazla kadavra temininin sağlanması gerektiği düşüncesindeyiz. Bunun yanında cerrahi branşlarda, anatomi bilgisinin güncel ve daha kalıcı hale getirilebilmesi amacıyla uzmanlık eğitimine anatomi rotasyonlarının eklenmesinin faydalı olacağı kanaatindeyiz.

Anatomy Education From The Perspective of Clinician: Questionnaire Study

Objective: In our study, we applied a questionnaire to faculty members working in internal and surgical medicine branches and research assistants to determine the level of their anatomy training and the need of anatomy in their clinical studies by applying a questionnaire. In addition, we aimed to determine the post-graduation perspective on anatomy education given before graduation by taking their opinions on the importance of cadaver in anatomy and the anatomy knowledge levels of interns and students practising in their clinics, and to contribute to medical education with this evaluation. Material and Method: This study was conducted by applying a questionnaire consisting of 18 questions to 150 clinicians (46.7% research assistants and 53.3% faculty members; 41.4% surgical and 58.6% internal branches) working actively at Firat University Medical Faculty Hospital. Results: Clinicians reported that anatomy was the basis of medical education, that and cadaver was still indispensable in anatomy education, and that there should be field-based anatomy education in specialization education. Conclusion: We think that more cadavers should be provided to medical faculties in order to train a qualified physician. In addition, we believe that it would be beneficial to add anatomy rotations to specialty training in order to make anatomy knowledge up-to-date and more permanent in surgical branches.

___

Fırat Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9818
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Skafoid Kırıklarında Perkütan ve Açık Cerrahi Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Şükrü DEMİR, Erhan YILMAZ, Murat GÜRGER, Sefa KEY, Gökhan ÖNCE, Mustafa Ümit GÜRBÜZ

Adriamisin Uygulanan Sıçanların Böbrek Dokusunda Alfa Lipoik Asit’in Koruyucu Etkisinin DRP1 ile İlişkisi

Ahmet TEKTEMUR, Ramazan Fazıl AKKOÇ, Elif ERDEM GÜZEL, Nalan KAYA TEKTEMUR

Çocukluk Çağında Toplumdan Gelişen Pnömonilerde Atipik Patojenlerin İndirekt İmmünfloresan Antikor Yöntemi (İFA) ile Araştırılması

Adnan SEYREK, Recep ÖNCÜ, Süheyl UÇUCU

Klinisyenlerin Gözüyle Anatomi Eğitimi: Anket Çalışması

Murat ÖGETÜRK, Ramazan Fazıl AKKOÇ, Feyza AKSU, Ahmet KAVAKLI

Yüksek Tibial Osteotomiyi Takiben TDA Hastalarının Eşleştirilmiş Primer TDA Hastaları ile Analizi (HTO -TKA ile primer TKA karşılaştırılması)

Tunay ERDEN, Berkin TOKER, Ömer TAŞER

Homozigot Mevalonat Kinaz Geni Mutasyonu ile İlişkili Hiper IgD Sendromu: Olgu Sunumu

Mehmet KILIÇ, Aşkın ŞEN, Ömer GÜNBEY, Fatma Betül GÜNBEY, Erdal TAŞKIN

Nadir Bir Olgu: Ayak Bileğinde Nörotekoma

Ahmet SIĞIRCI, Güleç MERT DOĞAN

0-24 Ay Arası Çocuğu olan Ebeveynlerin Bağışıklama ile İlgili Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Emin PALA, Süleyman ERSOY, Gizem GÜNGÖR

Temel Cinsel Sağlık Eğitimi Almış Sağlık Çalışanı Kadınlarda Cinsel Fonksiyon Değerlendirmesi ve Sonuçların Temel Cinsel Sağlık Eğitimi Almamış ve Sağlık Sektöründe Çalışmayan Kadınların Sonuçları ile Karşılaştırılması

Fatih FIRDOLAŞ, Ahmet KARAKEÇİ, Necip PİRİNÇÇİ, Tunç OZAN, İrfan ORHAN, Ercan YUVANÇ, Kemal YILMAZ

Nadir Görülen Bir Suicid Yöntemi, Elma Çekirdekleri: Bir Olgu Sunumu

Gökhan ÖZPOLAT