VİYOLA DERSLERİNE GİREN KEMAN ÖĞRETMENLERİNİN DERSE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ: ANKARA ÇANKAYA GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÖRNEĞİ

Türkiye’ de müzik eğitimi veren kurumların genelinde viyola eğitimci sayısının yetersiz olması nedeniyle viyola derslerini öncelikli olarak keman öğretmenlerinin yürüttüğü gözlenmektedir. Yapılan bu araştırma ile viyola derslerine giren keman öğretmenlerinin derse ilişkin görüşlerinin neler olduğu sorusuna yanıt aranmıştır. Bu araştırmanın amacı, viyola derslerine giren keman öğretmenlerinin yaşadıkları zorlukların ve sorunların ortaya çıkarılmasıdır. Önemi ise yapılan araştırma sonucunda ortaya çıkan zorlukların ve sorunların çözümüne ilişkin yapılacak olan bilimsel çalışmalara ışık tutmasıdır. Bu araştırmanın evrenini Türkiye’deki Güzel Sanatlar Liseleri’nde viyola derslerine giren keman öğretmenleri oluştururken örneklemini ise Ankara Çankaya Güzel Sanatlar Lisesi’nde viyola derslerine giren keman öğretmenleri oluşturmaktadır. Bu araştırma durum saptamaya yönelik betimsel bir çalışmadır. Verilerin elde edilmesinde görüşme tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile yorumlanmış ve sonuca gidilmiştir.

___

  • 1. Başdan, F., (2008). Keman Eğitimi ve Viyola Eğitimi Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıkların Karşılaştırmalı Araştırması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Edirne: Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • 2. Çalgan, G., (2015). Kemandan Viyolaya Geçiş Süreci. U.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:1, Sayı:28, ss:1-9.
  • 3. Say, A., (1992). Müzik Ansiklopedisi. Cilt:4, ss:1256 Ankara:Başkent Yayınevi.
  • 4. Sencer, M., (1989). Toplum Bilimlerinde Yöntem. İstanbul: Beta Yayın.
  • 5. Varış, A., (2006). Kemandan Viyolaya Geçişte Karşılaşılan Güçlüklerin Viyola Eğitimine Yansımaları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Bolu: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • 6. Yağışan, N. ve Aydın, N., (2013). Kemanın Tarihsel Gelişim Süreci ve Eğitimci Yorumcular. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Sayı:30, ss:213-221.
  • 7. Yıldırım, A. Ve Şimşek, H. (2016). Nitel Araştırma Yöntemleri Ankara: Seçkin Yayıncılık.