İş Hayatında Tükenmişlik Duygusu ve Bankacılık Sektöründe Yapılan Bir Çalışma

Tükenmişlik iş hayatinda personelin performansini ve başarisini etkileyen önemli biri konudur. Tükenmişlik sadece çalişanlar için değil ayni zamanda yöneticiler açisindan da önemlidir. Tükenmişlik en basit bir biçimde fiziksel ve ruhsal bakimdan gücün tükenişi şeklinde tanimlanabilir. Kişide tükenmişlik durumu; duygusal tükenmenin çoğalmasi, duyarsizlaşmanin artmasi ve kişisel başari duygusunun azalmasi ile ortaya çikabilmektedir. Bu çalişmada Trakya'da bankacilik sektöründe görev yapan personelin tükenmişlik düzeyleri belirlenmeye çalişilmiştir. Ölçüm için Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanilmiştir. Araştirma sonucunda elde edilen veriler analiz edilmiş ulaşilan sonuçlar çizelgeler yardimiyla açiklanmiş ve yorumlanmiştir

Burnout Emotion in Working Life and One a Study at Banking Sector

Job performance and success of staff burnout in the life of one of the important issue is to affect. Only for employees but also a burnout in terms of managers is also important. In the simplest form of physical and mental exhaustion of power from exhaustion in the form of care can be defined. Person burnout status; proliferation of emotional exhaustion, reduced sense of personal achievement and insensitive to increase in convergence may occur with. In this study, in Thrace, who served in the banking sector was to determine the level of staff burnout. Maslach Burnout Inventory was used for measurement. The data obtained in the survey results were analyzed and the results have been interpreted and explained with the help of the table

___

  • AHOLA, K. , TOPPİNEN-TANNER, S., HUUHTANEN, P., KOSKİNEN, A., VÄÄNÄNEN, A., (2009) “Occupational Burnout And Chronic Work Disability: An Eight-Year Cohort Study On Pensioning Among Finnish Forest İndustry Workers”, Journal of Affective Disorders 115, pp.150–159
  • AHOLA, Kirsi, KİVİMÄKİ, Mika, HONKONEN, Teija, VİRTANEN, Marianna, KOSKİNEN, Seppa, VAHTERA, Jussi, LÖNNQVİST, Jouko., (2008), “Occupational Burnout And Medically Certified Sickness Absence: A Population-Based Study Of Finnish Employees” Journal of Psychosomatic Research, 64, pp. 185–193
  • BASIM, H.Nejat, ve ŞEŞEN, H., (2006),i “Mesleki Tükenmişlikte Bazı Demografik Değişkenlerin Etkisi: Kamu’ da Bir Araştırma”, Ege Akademik Bakış Dergisi, Cilt:6, Sayı:2, 15-23
  • BUDAK, Gülay ve SÜRGEVİL, Olca, (2005), “Tükenmişlik ve Tükenmişliği Etkileyen Örgütsel Faktörlerin Analizine İlişkin Akademik Personel Üzerinde Bir Uygulama”, Dokuz Eylül Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt:20 Sayı:2, 95-108
  • CHAN, David W., (2006), “Emotional İntelligence And Components of Burnout Among Chinese Secondary School Teachers İn Hong Kong”, Teaching and Teacher Education, 22, pp. 1042–1054
  • ÇAM, Olcay; (1992), “Tükenmişlik Envanterinin Geçerlik ve Güvenirliğinin Araştırılması”, Editörler: BAYRAKTAR R.ve DAĞ İ. VII. Ulusal Psikoloji Kongresi Bilimsel Çalışmaları, VII. Ulusal Psikoloji Kongresi Düzenleme Kurulu ve Türk Psikologlar Derneği Yayını, 22-25 Eylül, Ankara, 155–160.
  • DAĞLI, Abidin, GÜNDÜZ, Huriye, (2008), “Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında Görev Yapan Yönetici ve Öğretmenlerin Tükenmişlik Düzeyleri (Diyarbakır İli Örneği)” ,D.Ü.Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi ,10, 12-35.
  • DERİCİOĞULLARI, Ayşe, KONAK, Şevkinaz, ARSLAN, Ercan, ve ÖZTÜRK, Bahar, (2007), Öğretim Elemanlarının Tükenmişlik Düzeyleri: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Örneği”, Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, Cilt:2, Sayı:5, 13-23.
  • ERGİN, Canan; (1992), “Doktor ve Hemşirelerde Tükenmişlik ve Maslach Tükenmişlik Ölçeğinin Uyarlanması”, Editörler: BAYRAKTAR R.ve DAĞ İ, VII. Ulusal Psikoloji Kongresi Düzenleme Kurulu ve Türk Psikologlar Derneği Yayını, 22-25 Eylül, Ankara, 143–154.
  • GÜNDÜZ, Bülent, (2005), İlköğretim Öğretmenlerinde Tükenmişlik, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, Haziran, 152-166.
  • KAN, Ümit DENİZ, (2008), “Bir Grup Okul Öncesi Öğretmeninde Tükenmişlik Durumunun İncelenmesi”, Kastamonu Eğitim Dergisi, Ekim, Cilt:16, No:2, Dergisi, 431-438.
  • KIRILMAZ ,A.Yıldız, ÇELEN Ümit ve SARP Nilgün, (2003), “İlköğretimde Çalışan Bir Öğretmen Grubunda Tükenmişlik Durumu Araştırması”, İlköğretim Online Dergisi, 2 (1), 2-9. http://ilkogretim-online.org.tr/vol2say1/v02s01a.pdf. Erişim Tarihi:05.09.2009.
  • KIZILCIK, H. Şahin, Öğretmenlerin Tükenmişlik Durumları, Dosya, http://www.hskizilcik.com/egitim/otd.pdf, Erişim Tarihi: 03.09.2009.
  • KİM, Hyun Jeong, SHİN, Kang Hyun , SWANGER, Nancy, (2009), “Burnout And Engagement: A Comparative Analysis Using The Big Five Personality Dimensions”, International Journal of Hospitality Management, 28, pp. 96–104.
  • MARAŞLI, Müge, (2005), “Bazı Özelliklerine ve Öğrenilmiş Güçlülük Düzeylerine Göre Lise Öğretmenlerinin Tükenmişlik Düzeyleri”, Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, (TemmuzAğustos-Eylül), 27-33.
  • MENTEŞE, Mehmet, (2007), İş Doyumu, Rol Çatışması ve Rol Belirsizliği ile Çalışanlarının Tükenmişlik Düzeyi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Banka Çalışanları Üzerine Bir Uygulama, Dumlupınar Üniversitesi SBE, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • OTACIOĞLU, S.Gürşen, (2008), “Müzik Öğretmenlerinde Tükenmişlik Sendromu ve Etkileyen Faktörler”, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 9 Sayı:15, Bahar, 103–116.
  • ÖZİPEK, Aysun, (2006), “Ortaöğretim Okullarında Görev Yapan Öğretmenlerde Mesleki Tükenmişlik Düzeyi ve Nedenleri”,Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi,Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mayıs,2006.
  • SAĞLAM, ARI Güler, ve ÇINA BAL, Emine, (2008), “Tükenmişlik Kavramı:Birey ve Örgütler Açısından Önemi”, Celal Bayar Üniversitesi İİBF Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 15/1, 131-148
  • SÜRGEVİL, Olca, FETTAHLIOĞLU, Okan, GÜCENMEZ, Sinem, BUDAK, Gülay, ve BUDAK Gönül, (2007), “Belediye Çalışanlarının Duygusal Saldırıya Uğrama Ve Tükenmişlik Düzeylerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 17, Sayı:1, Haziran, 36-58.
  • TUĞRUL, Belma, ÇELİK, Eylem, (2002), “Normal Çocuklarla Çalışan Anaokulu Öğretmenlerinde Tükenmişlik”, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (2) Sayı:12, 1-11.
  • Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük, www.tdk.gov.tr (Erişim Tarihi:09.09.2009)