WILLIAM GODWIN FELSEFESİNDE ADALET

Çalışmada felsefi anarşizmin en tutarlı savunucusu olarak kabul edilen William Godwin'in adalet algısı ele alındı. Godwin, otoritenin uygulamaları ile ilgili bir kavram olan hukuktan izole edilmiş adaleti değerlendirmiş ve değere dayalı bir tür adalet algısı geliştirmiştir. Adaletin ne olduğunu ve nasıl elde edilebileceğini belirlerken özgürlük ve eşitlik fikirlerinin merkezine koyduğu temel kavramlardı. Bu bakımdan özgürlüğü her zaman insan varoluşunun en temel ilkesi olarak görmüş ve özgürlüğün gerçekleşmesinin adaletin elde edilmesine, adaletin elde edilmesinin ise toplumda var olan tüm ayrıcalıkların yok edilmesine dayandığını düşünmüştür.

JUSTICE IN THE PHILOSOPHY OF WILLIAM GODWIN

In the study, the justice perception of William Godwin, who has been regarded as the most consistent defender of philosophical anarchism, was considered. Godwin evaluated justice isolated from law which is a concept related with the practices of the authority and developed a kind of justice perception based on value. While determining what justice was and how it could be obtained, freedom and equality were the basic concepts that he put in the center of his ideas. In this respect, he always regarded freedom as the most basic principle of human existence and he thought that the realization of freedom is based on the obtaining of justice, an the obtaining of justice is based on the destruction of all the privileges present in the society and the acceptance of all the people equal.

___

  • Arnhart, Larry, Siyasi Düşünce Tarihi, Çev. A. Kemal Bayram, Adres Yayınları, Ankara 2005.
  • Arvon, Henri, Anarşizm, Çev. Samih Tiryakioğlu, Varlık Yayınevi, İstanbul 1979.
  • Crowder, George, Klasik Anarşizm, Çev. Sinan Altıparmak, Öteki Yayınevi, İstanbul 2007.
  • Çuhadar, Cengiz, William Godwin’in Devlet Anlayışı, Yayonlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara 2007.
  • Godwin, William, Thoughts on Man: His Nature, Productions, and Discoveries, Effingham Wilson, Royal Exchange, London 1831.