IBN RÜŞD DÜŞÜNCESİNDE MUCİZENİN KANITLANMASI SORUNU

İbn Rüşd, mucizeyi evrendeki nedensellik ve düzen açısından inceler. Bu arada Gazzali'nin filozoflara yönelik eleştirilerine cevap vermeye çalışır ve ilahiyatçıyı eleştirir. Bu makalede İbn Rüşd'ün mucize anlayışı, olası sorulara cevap bulmak için vahiy, kehanet, doğal düzen ve nedensellik ilkeleri ile genel fikirleri ve metodolojisi altında incelenecektir.

THE PROBLEM OF PROVING A MIRACLE IN IBN RUSHD WAY OF THINKING

Ibn Rushd examines miracle in means of causality and order in the universe. In the mean time, he tries to respond to the criticism of Gazzali aimed at the philosophers and criticizes the theologian. In this article, the miracle understanding of Ibn Rushd will be examined under revelation, prophecy, natural order and causality principles and his general ideas and methodology in order to find answers to the possible questions.

___

  • İbn Rüşd, Felsefetü İbn Rüşd; Faslü’l-makâl ve takrîru mâ beyne’ş-şerîa’ ve’l-hikme mine’l-ittisâl; el keşfu an menâhici’l-edille fî akaidi’l-mille, Dâru’l-âfâki’l-cedide, Beyrut, 1982/1402; Türkçe Çevirisi İbn Rüşd, Felsefe-Din İlişkileri, Faslu’l-makâl, el-keşf an minhâci’l-edille, haz: Süleyman Uludağ, Dergah Yay., İstanbul 1985.