YEREL, ULUSAL ve ULUSLARARASI BOYUTLAR ÇERÇEVESİNDE ÜÇ SANATÇI: Hayri DEV, Özay GÖNLÜM ve Talip ÖZKAN

Denizli halk müziğinin temsilcisi olarak kabul edilen Hayri Dev, Özay Gönlüm ve Talip Özkan yerel, ulusal ve uluslararası temsil açısından farklı özellikler taşıyan sanatçılardır. Bu makalede, Denizli’yi müzik alanında temsil eden üç ismin temsil modellerinin yerel ve ulusal çapta ne gibi etkileri olduğu yerel kabul, yerellik ve otantiklik kavramları ışığında tartışılmış ve geleneğin yerelden ulusal ve uluslararası sahneye taşınması hususunda değerlendirmeler sunulmuştur.

Hayri DEV, Özay GÖNLÜM and Talip ÖZKAN: THREE MUSICIANS WITHIN the FRAME of LOCAL, NATIONAL and INTERNATIONAL DIMENSIONS

Hayri Dev, Özay Gönlüm and Talip Özkan accepted as the representatives of Denizli folk music are musicians with different individual qualities in terms of local, national and international representation. In this article the national and international impact of the representation models of these three m usicians were discussed in the light of local acceptance, locality and authenticity concepts. Also some assessments were presented on transferring the tradition from local to national and international arena.

___

  • ÖZKAN, Talip (1999). “Talip Özkan Röportaj” (Röportajcı: ODTÜ THBT-THM Alt Birimi ve Bağlama Grupları), Halkbilimi Dergisi. Ankara: S.11, (Güz).
  • HANDLER, Richard (1986). “Authenticity”. Anthroplogy Today. C.2, S.1.
  • MALM, K. (1993). “Traditions and Media”. Ethnomusicology. C.37, S.3, ss.339-352.
  • ÖZTÜRK, Okan Murat (2004). “Ustasız Bir Usta’nın Öyküsü: Özay Gönlüm”, Özay Gönlüm Arşiv Kayıtları (Kitap+2 CD). İstanbul: Kalan Müzik.