BİR MİM OYUNUNDAN HAREKETLE ÇAĞDAŞ DANS SOLO ESER KOREOGRAFİSİ ETÜT: SÖZSÜZ OYUN I

Bu çalışma, Samuel Beckett’in özellikle bir dansçı ile çalıştığı Sözsüz Oyun I (Becket, 1993) adlı mim eserinin oyun yapısı ile çağdaş dans solo ilişkisine bakmakta ve eser üretim sürecine dair bilgiler vermektedir. Araştırmanın temeli, Beckett’in oyun, beden ve sahne tavrı ile dansçı bedenine ait hareket deneyiminin ürünü olan bedensel enerji, hareket tekniği, algı ve hafızanın metinle ilişkisi nasıl kurulabilir sorularından hareketle oluşturulmaktadır. Araştırma sürecinde oyun metnine ait mekân, hareket ve uzam unsurlarının dansçı bedenle olan ilişkisi ve beklentileri arasındaki bağlantısı doğaçlama hareket araştırmalarıyla kurulmakta ve yeni çalışma önerilerinde bulunmaktadır. Hareket araştırmalarında dansı biricik ve metnin ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirirken, koreografiyi metnin verili kaynakları içinde dönüştürerek uygulamaktadır. Çalışma son olarak müzisyenin tasarladığı ses tasarım kompozisyonu ve hareket kompozisyonel öğelerinin biçimlendirilmesi ile birlikte tamamlanmış, 15 dakika uzunluğunda çağdaş dans solo eseri ‘Etüt: Sözsüz Oyun I (Demircan, 2019)’ üretilmiş ve sahnelenmiştir.

Contemporary Dance Solo Choreography Inspired From a Mime Play Etude: Act Without Word I

This article looks at the connection between the structure of the play Samuel Beckett’s Act Without Words (Becket, 1993) _ written for and rehearsed with a dancer_ and contemporary dance and gives information about the creation process as well. Compositional base and relationship dance-play starts with the following question; “How does Beckett relate text, body, stage and the dancer’s body energy of experience, movement quality, sense and movement memory?”. In the research process, the relationship between the text, movement, space and their connection with the dancer and expectations are established through movement research and makes new study proposals. Movement studies were unique dance quality and harmonious with transforming text’s elements with choreography. Finally, the work was completed by re-forming the sound design composition and choreographic structure designed by the musician and a fifteen minutes solo contemporary dance work called ‘Etude: Act Without Words I (Demircan, 2019)’ was produced and staged.

___

  • Akım, M. S. (2019). Tarihsel Avangard Sonrası Dram Sanatında Karşı-Anlatı Tarihsel Avangard Sonrası Dram Sanatında Karşı-Anlatı (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Beckett, Samuel (1993). Samuel Beckett Toplu Kısa Oyunlar. Çev. Hamdi Koç. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Breton, D. L. (2015). Acının Antropolojisi. Çev: İsmail Yerguz. İstanbul: Sel Yayıncılık.
  • Demircan, S. (Koreograf ve Performansçı); Dağlık, E. (Besteci). (2019). Etüt: Sözsüz Oyun I. İstanbul. vimeo.com/308196322/.
  • Lederman, L, M.& Hill, C. T. (2005). Simetri ve Evrenin Görkemli Güzelliğini Anlamak. Çev. Barış Akalın. İstanbul: Güncel Yayıncılık.
  • Lefebvre, H. (2019). Mekânın Üretimi. Çev. Işık Ergüden. İstanbul: Sel Yayıncılık.
  • Merleau-Ponty, M. (2006). Algının Önceliği. İstanbul: Kabalcı Yayınevi.
  • Nutku, Ö. (1989). Sahne Bilgisi. İstanbul: Kabalcı Yayınları.
  • Solomon, N.(2009), Solonun Sınırlarına Doğru: Yinelemeler ve Tekilliğin Koreografisi, Çağdaş Dansta Solo?,Ed. Gurur Ertem, Çev. Müge Serin. İstanbul: Bimeras Yayınları.
  • Yüksel, A. (2017). Samuel Beckett Tiyatrosu. İstanbul: Habitus Yayıncılık.