AMATÖR VE PROFESYONEL KORİSTLERİN SANAT OKURYAZARLIK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Bu araştırmada, çeşitli korolarda çalışmalarını sürdüren amatör ve profesyonel koristlerin sanat okuryazarlığı düzeylerinin incelenmesi amaçlanmış ve ayrıca koristlerin sanat okuryazarlık düzeylerine cinsiyet, sanat kitaplarını okuma ve kütüphaneden yararlanma değişkenlerinin etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2017-2018 (çalışma) yılında, bireysel ve kurumsal izinler alınarak ulaşılan “Mersin Devlet Opera ve Balesi” ve “TRT’de” görev yapan 85 profesyonel korist ile “Mersin Polifonik Korolar Derneği” ve “Silifke Göksu Halk Müziği Topluluğu’nda” görev yapan 67 amatör korist oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Yücetoker (2014) tarafından geliştirilen ve bu araştırmaya uyarlaması yapılan sanat okuryazarlığı ölçeği ile araştırmacı tarafından toplanmıştır. Ölçeğin bu araştırma için Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı, Alpha 93 olarak hesaplanmıştır. Araştırmada amatör ve profesyonel koristlerin sanat okuryazarlıkları incelendiğinde, elde edilen bulgulardan yola çıkarak her iki grubun da büyük ölçüde sanat okuryazarlığına sahip oldukları, amatör ve profesyonel koristlerin sanat okuryazarlık düzeylerine yönelik yapılan t-testi sonuçları incelendiğinde amatör ve profesyonel koristler arasında anlamlı bir ilişkinin var olduğu, amatör koristlerin sanat okuryazarlık düzeylerinin profesyonel koristlerin sanat okuryazarlık düzeylerinden daha düşük olduğu, amatör koristlerin cinsiyetleri ile sanat okuryazarlık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı, profesyonel koristlerin sanat okuryazarlık düzeyleri ile cinsiyetleri arasında anlamlı bir ilişkinin var olduğu, erkek profesyonel koristlerin profesyonel kadın koristlere oranla sanat okuryazarlık düzeylerinin daha yüksek olduğu, amatör ve profesyonel koristlerin cinsiyetleriyle sanat kitaplarını okuma düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı, amatör ve profesyonel koristlerin sanat okuryazarlık düzeyleri ile sanatsal değerlendirmelerde kütüphanelerden yararlanma değişkeni arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı tespit edilmiştir.

The Examination of Art Literacy of Amateur and Professional Chorists

In this study, it has been aimed to examine the art literacy levels of amateur and professional chorists who have been working in various choirs and to investigate whether gender, reading art books and using the library have any effects on the art literacy levels of the chorists. Working group of the research, by getting individual and institutional permissions in the working year 2017-2018, have formed with 85 professional chorists who were working at Mersin State Opera and Ballet and TRT; at Mersin Polyphonic Choir Association and Silifke Göksu Folk Music Group with 67 amateur chorists. The data of the study have been collected by the researcher on the scale of art literacy developed by Yücetoker (2014) and adapted to this study. For this research, the Cronbach Alpha reliability coefficient of the scale has been calculated as alpha 93. As a result of the research; when examining the art literatures of amateur and professional choralists, it can be said that both groups are largely art literatures based on the findings obtained. Also; when the t-test results about amateur and professional chorists’ art literacy level were examined it was found that there is a meaningful relationship between amateur and professional chorists. It was detected that amateur chorists’ art literacy level is lower than professional chorists’ art literacy level. In addition, according to the results of t-test conducted to determine the relationship between art literacy levels and sexes of the amateur chorists, there is no meaningful relationship between the sex of amateur chorists and art literacy levels. There is a significant relationship between the level of art literacy of professional chorists and their sexes and the level of art literacy of male professional chorists is higher than that of professional female chorists. It has been determined that there is no meaningful relationship between amateur and professional chorists’ sexes and the level of reading art books; that there is no meaningful relationship between amateur and professional chorists’ level of art literacy and the variable of using libraries in artistic evaluations.

___

  • Artut, K. (2004). “Sanat Eğitimi Kuramları ve Yöntemleri”, Ankara: Anı Yayıncılık
  • Coşkun, F. (2007). Sosyalleşme Bağlamında İzmir'deki Türk Sanat Müziği Amatör Koroları ve Toplu Müzik Pratikleri, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, İzmir.
  • Karasar, N. (2006). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Özer, B. (2018). Güzel Sanatlar Fakültelerindeki Öğrencilerin Sanat Okuryazarlık Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma, Ekev Akademi Dergisi, 73, 441-450.
  • Uyar, E. (2019). Amatör ve Profesyonel Koristlerin Sanat Okuryazarlık Düzeylerinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Niğde.
  • Yıldırım, Kurtaslan, H. (2017). Güzel Sanatlar Liselerinde Öğrenim Gören Öğrencilerin Sanat Okuryazarlık Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi. Ekev Akademi Dergisi, 70, 39-56.
  • Yücetoker, İ. (2014). Sanat Okuryazarlığı Ölçeğinin Hazırlanması ve Geliştirilmesi. Sanat Eğitimi Dergisi, 2 (1), 115 -116.
  • Yücetoker, İ. (2015). Güzel Sanatlar Eğitimi Öğrencilerinin Sanat Okuryazarlığı Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Ekev Akademi Dergisi, 62, 669-675.