Yazılı Yoklamaların Puanlanmasında Puanlama Cetveli ve Yanıt Anahtarı Kullanımının (Farklı) Puanlayıcı Güvenirliğine Etkisi

Bu araştırmada, yazılı yoklama sınavlarının puanlanmasında puanlama cetveli ve yanıt anahtarı kullanımının ve puanlamalar arasında geçen zamanın, farklı öğretmenler tarafından yapılan puanlamaların güvenirliğine etkisi incelenmiştir. Sonuç olarak; (a) farklı öğretmenlerin puanlama cetveli ve yanıt anahtarı kullanarak ve kullanmadan verdiği yazılı yoklama puanlarının karşılaştırılması sonucunda ve (b) farklı öğretmenin farklı zamanlarda, puanlama cetveli ve yanıt anahtarı kullanarak ve kullanmadan verdiği yazılı yoklama puanlarının karşılaştırılması sonucunda puanların ortalamaları arasında anlamlı bir fark olduğu ve puanlamalar arasında geçen zamanın puanların tutarlılığı üzerinde etkili bir rol oynadığı tespit edilmiştir.

The Effection of Using Grading Scale and Response Key to Grader's Reliability

In this research the effect of grading scale and response key in the grading of essay type examinations and the time between grading and the effect of grading done by the different teachers to the reliability were examined. In conclusion (a) out of the comparison of the grades of essay type examinations given by the different teacher using and/or without using the grading scale and response key and (b) out of the comparison of the grades of essay type given by the same teacher at different times using and/or without using grading scale and response key, it was found out that there were meaningful differences between the average of grading and there was some effect of the time passed between the grades on the consistence.

___

  • Marshall, J.C. and Hales L.W. Classroom Test Construction, California: Addison. Wessley Publishing Company, 1971.
  • Marshall, J.C. and Hales L.W. Essential of Testing Massachusets, California: Addison Wessley Publishing Company, 1972.
  • Micheels W.J.and Karnes M.R. Measuring Educational Achievement, London: Me Graw-Hill Book Company, 1950.
  • Micheels W.J.and Karnes M.R. Eğitimde Başarının Ölçülmesi, (Çev. İbrahim Yurt), Ankara: Ajans Türk Matbaası, 1968.
  • Muluk, Zehra. Deney Düzenlemede İstatistiksel Yöntemler, Ankara: Akademi Matbaası, 1973.
  • Turgut, Fuat. Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Metotları, Ankara: Yargıcı Matbaası, 1997.