A comparison of articles published in the field of educational administration in terms of topics, methodologies and results

A comparison of articles published in the field of educational administration in terms of topics, methodologies and results

Problem Durumu: Disiplinler arası bir alan olan eğitim yönetimine ilişkin ülkemizde özellikle son yıllarda üretilen makalelerin ve tezlerin sayısında artış görülmektedir. Bu yayınların incelenip diğer ülkelerde yapılan çalışmalarla karşılaştırılmasının ve uygulamaya dönük sonuçlara ulaşılmasının, eğitim yönetimi alanının Türkiye’de hak ettiği yeri almasında önemli yararlar sağlayacaktır. Türkiye’de alandaki araştırmalarda, tek disiplinli, indirgemeci ve gerekirci bir bilim felsefesi anlayışıyla dar bir alanda bilgi üretilmektedir. Postmodernizm, eğitim yönetimi alanındaki geliştirilmiş bütün teori ve yaklaşımları modernist olarak görmekte ve reddetmektedir. Postmodernite, eğitim yönetimi araştırmalarında ve uygulamalarında merkeze alınması gereken konuları, çoklu anlam, kültürel kimlikler, güç ilişkileri, eleştirel bilinç ve direnç, belirsizlik, katılım, sosyal sorumluluk ve dağılma kavramları çerçevesinde ifade etmektedir. Çalışılan konular ve bulgular ışığında, eğitim yönetimi alanında dünyada birçok paradigmatik dönüşümler yaşanmıştır. Ancak Türkiye eğitim yönetimi alanındaki köklü paradigmatik dönüşümün çok gerisinde kalmakta ve her geçen gün fark kapatılamaz ölçüde açılmaktadır. Bu farkın kapatılabilmesi için özellikle son yıllarda gelişmiş ülkelerde yapılan çalışmaların değerlendirilmesi, eş zamanlı olarak ülkemizde yapılan araştırmalarla karşılaştırılması ve sonuçların yorumlanması, mevcut durumun aydınlatılması kadar araştırma politikalarının geleceğini belirlemek bağlamında yararlı olacaktır. Araştırmanın Amacı: Bu çalışmanın amacı, eğitim yönetimi alanında araştırma konusu olarak seçilen problemleri belirlemektir. Araştırmada eğitim yönetimi alanına ilişkin hangi konuların tercih edildiği karşılaştırmalı olarak (Amerika, İngiltere, Kanada, Avustralya -Türkiye) belirlenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda, eğitim yönetimi alanında 2004– 2008 yılları arasında Türkiye’de ve gelişmiş dört ülkede (Amerika, İngiltere, Kanada ve Avustralya) yayınlanan makaleler konu, yöntem ve sonuçlar açısından karşılaştırılarak değerlendirmiştir.

___

  • Akçay, C.; Kartal, O.Y.; Canbaz, N. & Savrul, M. (2007, October). Eğitim bilimleri alanında yapılan yüksek lisans tezlerinin alan, konu, yöntem açısında değerlendirmesi [Evaluation of master thesis in the field of educational administration in terms of field, subject, method], The Third Congress of Postgaduate Education, Anadolu University Institute of Educational Sciences, Eskişehir.
  • Aypay, A.; Çoruk, A.; Yazgan, A.D.; Tunçer, B.; Emran, B.; Attila, Ş.M. & Kartal, O.Y. (2008, November). The status of research in educational administration: An analysis of educational administration journals, 1999-2007", Educational Leadership Conference, University of Malta, Malta.
  • Badavan, Y. (1985). Üniversitelerde eğitim yönetimi ve denetimi alanlarında yapılmış tez çalışmaları [Thesis in the field of educational administration and supervision]. Unpublished Master Thesis. Hacettepe University Institute of Social Sciences. Ankara.
  • Balcı, A. (1988). Türkiye’de eğitim araştırmalarının durumu EAQ’de 1970 – 1985 arasında yayınlanan araştırmalar [Position of educational researches in turkey: researches published in eaq between 1970 and 1985]. Ankara University The Journal of Faculty of Educational Sciences ,Volume 21, Number 1-2, 421-434.
  • Beycioğlu, K. & Dönmez, B. (2006).Eğitim yönetiminde kuramsal bilginin üretilmesi ve uygulamasına ilişkin bir değerlendirme [Issues in theory development and practice in educational administration]. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 47(12), 317-342.
  • Bridges, E. M. (1982). Research on the school administrators: The state of Art, 1967- 1980. Educational Administration Quarterly,18(3), 12-33.
  • Gorard, Stephen. (2005). Current contexts for research in educational leadership and management. Educational Management Administration Leadership, 33.
  • Greenfield, T. B. (1994). Greenfield on educational administration, (P. Ribbins, Ed.), London: Routledge.
  • Hoy, W. (1978). Scientific research in educational administration. Educational Administration Quarterly, 14(3),1-12.
  • Hoy, W. (1982). Recent developments in theory and research in educational administration. Educational Administration Quarterly, 18 (3) , 12-23.
  • Hoy, W.K., Miskel, C.G. (2001). Educational administration: Theory, research, and practice. McGraw-Hill, New York, NY, .
  • Maxcy, S. (2001). Educational leadership and management of knowing: the aesthetics of coherentism. Journal of Educational Administration. 39 (6), 573-588.
  • Mayo, C. Russell; Zirkel, P. A.; & Finger, B. A. (2006). Which journals are educational leadership professors choosing? Educational Administration Quarterly, 42.
  • Murphy, Joseph; Vriesenga, M., & Storey V. (2007). Educational Administration Quarterly, 1979–2003: An Analysis of types of work, methods of ınvestigation, and ınfluences. Educational Administration Quarterly, 43.
  • Owens, R. (1987). Organizational behavior in schools. (3rd ed.). Englewood Cliffs, NJ: Prentice- Hall.
  • Southworth, G. (2001). Mapping the field of school leadership. Paper presented at the SCRELM Seminar on Mapping the Field of School Leadership, University of Reading.
  • Şimşek, H. (1997). Pozitivizm ötesi paradigmatik dönüşüm ve eğitim yönetiminde kuram ve uygulamada yaklaşımlar [Paradigmatic transformation after positivism and approaches in theory and practice of educational administration] . Eğitim Yönetimi. Yıl 3, Sayı 1.
  • Şişman, M & Taşdemir, İ. (2008). Türk eğitim sistemi ve okul yönetimi [Turkish eductional system and school management]. Ankara: Pegem A Yay.
  • Turan, S. (2004). Modernite ve postmodernite arasında bir insan bilimi olarak eğitim yönetimi [Educational administration as a human science between modernizm and postmodernizm]. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 1(1), 1–8.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2005). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri [Qualitative research methods in social sciences]. Ankara: Seçkin Yayıncılık.