Karadeniz Bölgesinde Bophilus Annulatus Calcaratus Birula, 1895'un Babesia bovis (Babes, 1888) Starcovici, 1893'in Vektörü Olduğunu Kanıtlayan Bulgularımız.

Tropikal ve Subtropikal iklim bölgelerindeki ülkelerde geniş yayılma alanı gösteren ve hayvan varlığını çok önemli ölçüde tehdi•t eden Babesidae invazyonlarının vektörlerine dair birçok araştırmalar yapılmışsa da bu tür çalışmalara dış ülkelerde ve memleketimizde halen ihtiyaç vardır . Türkiye'de ve özellikle Samsun yöresinde Babesidae invazyonları bölgedeki kültür ırkı CJersey, Holsteinl sığırları büyük ölçüde: telef etmektedir. Tedavide biraz geç kalındığı takdirde Kemoterapi de cevap vermemektedir, hatta yeterli bir kemoterapi yapılamamaktadır. Bu nedenle hastalığı nakleden kenelerin tesbiti ile bu kenelerle mücadele yöredeki hayva n sağlığı yönünden çok büyük öneme haizdir. 

Über das wahrscheinliche Vorkommen von Boophilus Annulatus Calcaratus Birula: 1895, als Vektör von Babesia Bovis (Babes, 1888) an den Schwarzmeerküste entlang.

Von 2 jersey r.indern wurde Boophilus calcaratus CBirula 1895) ges ammelt und in diesen Eiern M~rezoite fo·rmen von Babesia bovis CBaJbes 1888) Starcovisi 1893 festgestellt. / Über das wahrscheinliche vorkommen von Boo:philus als vektör von Baıbesia bovis etlang der Schwarzmeerküste wurde diskutiert.

___

  • COŞKIUNER, M.R. 1971. Yurdumuzda görülen kene türlerinden bazılarının biyolojisi ve mı.kl~ttikleri potozoon hastalıkları üzerinde araştırmalar. Etlik Vet. Kont. ve Araştırma Enst. Derg. II, 12-42.
  • GÖKSU, K. 1968. Bazı Karadeniz Bölgesi illerinin sığırlarında müşahade edillen Babesidae (Sporozoa, Piroplasmidea) enfeksiyonları ve kene enfeksiyonları. A.Ü. Vet. Fak. Derg. XV, 46-47.
  • GÖKSU, K. 1970. Yurdumuzun çeşitli bölgelerinde sığırlarda Piroplasmidae enfeksiyonları. (Piroplasmosis , Babesiosis, Thelerorisis) ve Anaplasmosis'in yayılış durumları. Türk. Vet. Hek. Dern. Derg. 40, 4, 29-39.
  • KURTPINAR, H. 1954. Türkiye keneleri. Güven Matbaası , Ankara.
  • MERDİVENCİ, A. 1969. Türkiye keneleri üzerinde araştırmalar. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yayınlan No•: 1488.
  • MİMİOGLU, MM. 1959. Genel ve Özel Tıbbi Artropodoloji (Tıbbi Entomoloji) . Ankara Üniversitesi. Vet. Fak. Yay. No: lll.
  • ~iOGLU, M., GÖKSU, K. v~ SAYIN, F. 1959. Veteriner ve Tıbbi Protozooloji II. Ankara Üniversitesi, Vet. Fak. Yay. No : 248.
  • MiMİOĞLU, M., ULUTAŞ , M., GÜLER, S. 1971. Yurdumuz sığırlarında Theileriesis etkenleri ve diğer kan parazitleri. Ajans-Türk Matbaacılık Sanayii, Ankara, 1971.
  • OYTUN H.Ş. 1956. Tıbbi Entomoloji. Yeni Desen Matbaası , Ankara.
  • ÖZKOÇ, "(j. 1971. Marmara bölgesinde Boophilus calcaratus (Birula, 1895) un Piroplasma biıgemina Patton, 1895) ın vektörü olduğunu kanıtlayan bulgularımız, Pendik Vet. Kont. ve Araşt. Derg. VI, I , 105-115.
Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi-Cover
  • ISSN: 1016-3573
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1960
  • Yayıncı: Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ankara'da Süpermarketlerde Satılan Hazır Kıymaların Mikrobiyolojik ve Kimyasal Kaliteleri ile Tek Tırnaklı Hayvan Etleri Yönünden incelenmesi Üzerine Araştırmalar

Ahmet AKILLI

Marek Aşısında Kullanılan Çeşitli Sulandırma Sıvılarının Bağışıklık Üzerinde invivo ve İnvitro Etkilerinin Araştırılması

Aysel ERGÜN, Hamdi GİRGİN

Karadeniz Bölgesinde Bophilus Annulatus Calcaratus Birula, 1895'un Babesia bovis (Babes, 1888) Starcovici, 1893'in Vektörü Olduğunu Kanıtlayan Bulgularımız.

Ahmet CELEP

Şehirlerarası Otobüslerde Bulundurulan Şişe İçme Sularının Kimyasal ve Bakteriyolojik Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar

Özer ALTUĞ, Yılmaz GÜRSEL, Kemal İNAN, Ahmet AKYILDIZ, Ümran KIRATLI, Hayrettin AYTAÇ, Sait YETKİN, Zafer İLDEŞ, Ergün TEKİN, Nihat YILMAZ, Şerafettin ÖZYAZICI, Yüksel ÇAKIR

Etlik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü 1981 - 1982 yılları çalışmaları

İlhami NAZLIOĞLU

Atların Bulaşıcı Metritisi

Mustafa ARDA, Ersin İSTANBULLUOĞLU

Atlarda Kan Grubu Araştırmaları : Amacı, Olanakları ve Sınırı

Faruk DOĞRUL, D. Otto SCHMID

Bovine Respiratory Syncytial Disease (BRSD)

Ali Demir YONGUÇ

Ankara Bölgesinde Klinik ve Subklinik Mastitislere neden olan Aerobik Mikroorganizmaların ve Mantarların İzolasyon İdentification ve Antibiyotiklere karşı duyarlılıklarının saptanması üzerinde çalışmalar

Nedret AYDIN, M. Rıfat COŞKUNER

Ankara Piyasasında Satılan Sosislerde Nitrit Miktarı üzerinde Araştırma

Cumhuriye ANTER, Yıldız AYAZ