MÜTEŞEBBİS- PİYASA ETKİLEŞİMİ VE EKONOMİK DENGESİZLİĞİN ÇÖZÜMÜNDE MÜTEŞEBBİSİN ROLÜ

İktisadi büyümenin yönlendirici gücü olarak da farklı düşünce ekollerinde değişik bakış açılarıyla değerlendirilmiş olmakla beraber, Schumpeter açısından yoğun sermaye birikimi ve rekabetin yol açacağı azalan getiriler girişimcilerin uygulamaya koyacakları yenilikler sayesinde aşılarak gelişmede devamlılık sağlanabilir(Garzouzi, 1972, s.68). Schumpeter’e göre denge durumundaki bir ekonomide yeni teknolojik ilerlemelerin devreye sokulmasında ekonomide denge durumu bozulmuş olacaktır. Burada girişimsel faaliyetler denge bozucu niteliktedir. Avusturya yaklaşımında ise girşimcileri uyaran kar fırsatlarının varlığı zaten ekonominin dengede olmadığının bir işaretidir. Dolayısıyla bunları kullanmak üzere hareket eden girişimciler bu faaliyetleri ile ekonomiyi dengesizlikten dengeye doğru yöneltebilecekleri gibi, bu davranışlar aynı zamanda kaynakların daha verimli kullanımına da yol açacaktır. Bu yönleri ile girişimci piyasa süreci yaklaşımında üstlendiği fonksiyon itibariyle, piyasada klasiklerin düşündüğü gibi eklektik bir unsur değil, bilakis piyada asli bir unsurdur. Zira piyasalarda hiçbir zaman tam bilgi olmayacağından her bir piyasa katılımcısı kendi öznel bilgisine göre davranmış olacaktır. Piyasada girişimsel keşif yoluyla oluşan bilgi sayesinde hareket eden girişimcilerin davranışları, karar birimleri arasında bir koordinasyon da sağlamış olacaktır. Sonuç olarak, iktisadi gelişme açısından ister üretim fonksiyonundaki girdi bileşimlerindeki değişmeler yönünden, ister üretim fonksiyonunun bütünüyle değiştirildiği biçimiyle ele alınsın, girişimcinin rolü piyasa süreci teorisinde hayati bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Serbest rekabet ortamında mekanik bir piyasa aktörünün yapabileceğinden çok daha fazla bir şeyi ifade ettiği söylenebilir.
Anahtar Kelimeler:

Girişimcilik, emek, ssermaye

Entrepreneur- Market Interaction an the Role of Entrepreneur in Solution of Economic Instability

___

  • Alada, Dinç, (2001), “İktisadi Düşünce Tarihinde Girişimcilik Kavramı Üzerine Notlar” İ.Ü.Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, No: 23-24 (Ekim 2000-Mart 2001)
  • Balakrishnan, S., Gopakumar, K. and Kanungo, R. N., (1998), “Entrepreneurship Development: Consept and Context”, Entrepreneurship and Innovation (Edited by: R. N. Kanungo), London: Sage Publication, pp. 19-39.
  • Ekelund, Robert, B. And Hebert, Robert, F., (1990), A History of Economic Theory and Method, McGraw-Hill Publishing Company. 626
  • Murat Nişancı AÜEHFD, C. VUl, S. 1-2 (2004)
  • Garzouzi, Eva, (1972), Economic Growth and Development: The Less Developed Countries, Yew York: Vantage Press. Giersch, Herbert, (1981), “Müteşebbisliğin Rolü ve Yeni Firmaların Gelişme Sürecine Girişi”, Büyüme ve Müteşebbislik: Değişen Bir Dünyada İmkanlar ve Mücadeleye Davet, 27. MTO Kongresi, Manila, TOBB Yayını, Ankara, ss 63-75.
  • Gunning, Patrick, J., (1988), “ Mises on The Evenly Rotating Economy”, Review of Austrian Economics, 3, pp. 123-135.
  • Gunning, Patrick, J., (1996), ‘The Old and New Subjectivism”, http://www. gunning.cafeprogressive.com/subiecti/mean sub/old new.htm.
  • Gunning, Patrick, J., (1997), ‘The Theory of Entrepreneurship in Austrian Economics”, Austrian Economics in Debate (Edited by: W. Keizer, B. Tieben and R. Van Zijp), New York: Routledge, pp. 172-191.
  • Gunning, Patrick, J., (2001), “New Subjectivist Economic Theory and Public Finance”, Public Finance & Management, V (1), N (3), pp. 280-304.
  • Holcombe, Randall, G., (1998), ‘Entrepreneurship and Economic Growth”, The Quarterly Journal of Austrian Economics, V (1) N(2), pp. 45-62.
  • İyigün, Murat, F. and Owen, Ann, L., (1998), “Risk, Entrepreneurship and Human-capital Accumulation”, The American Economic Review, V.88, N. 2. pp. 454-457.