ÇOCUK YARGILAMASI HUKUKUNDA HAZIRLIK SORUŞTURMASI

Çocuklar için özel ceza sistemi, yetişkinler için başvurulan sistemden farklı olmalı, sosyal ve eğitim tedbirleri çocukların toplumla yeniden bütünleşmesi ve rehabilitasyonu için tercih edilmelidir2. Türkiye’nin onayladığı BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, mahkemeye çıkan ve gözaltına alınan tüm insanları kapsayan koruyucu kurallar içerdiği gibi, özellikle “suçlu çocuklar söz konusu olduğunda, yargılama usulünün çocukların yaşlarını göz önüne alan ve onların rehabilite edilmelerini destekleyen” nitelikte olması gerektiğini vurgular. Çocuk Haklan Sözleşmesi (ÇHS) m.40/3 ise, suçlu çocuk bakımından; yalnızca ona uygulanabilir yasalann, usullerin, onunla ilgili makam ve kuruluşlann oluşturulmasının teşvikini hüküm altına almıştır. Başka bir deyişle suç işleyen çocuklar için özel bir statü öngörülmüştür. ÇHS’ne taraf devlet olarak Türkiye’nin, suç işleyen çocuklar İçin özel statüyü oluşturma yükümlülüğü söz konusudur3. Bu yükümlülüğün gereği olarak TCK tasansmın mecliste görüşülmesi ve çocuklara ilişkin yeni bir kanun hazırlama çahşmalan devam ederken, mevcut düzenlemelerde de değişikliğe gidilmektedir.

The Procedure of Prosecution of The Juvenile Justice System

___

  • Yokuş Sevük Handan, “Ceza Sorumluluğu ve Çocuk Yargılama Sistemi”, Ankara Barosu Hukuk Kurultayı 2000,12/16 Ocak, C.II, Ankara 2000, s.239 vd.
  • Connors Jane, “Juvenile Justice in the Comnvonwealth”, Intemetİonal Review of Criminal Policy No.39-40, United Nations, Ne w York 1990, s.55-73.