İŞYERİ HEKİMLİĞİ KURUMU VE UYGULAMA SORUNLARI

İşçilerin sağlıklarının korunması ve sağlıklı bir ortamda çalışmalarının sağlanması İş Hukukunun amaçları ve güncel konulan arasındadır. İşçilerin sağlıklarının korunması, aynı zamanda Anayasayla güvence altına alman (m.17), kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının kapsamı içerisinde yer alır. Yine Anayasanın çalışma şartlan ve sağlık hak­ larına ilişkin düzenleme içeren 50. ve 56. maddeleri de bu kapsamda değer­ lendirilm elidir. İşçilerin sağlıklarının korunması Uluslararası Çalışma Örgü­tünün de temel amaçlarından birisi olmuştur. Bu amaçla pek çok uluslararası sözleşmede, işçilerin sağlıklarının korunması ve iyileştirilmesine ilişkin hükümlere yer verilmiştir. Hukukumuzda konuya ilişkin olarak, 4857 sayılı İş Kanununun 5. bölümünde “İş Sağlığı ve Güvenliği” başlığı altında ayrıntılı düzenlemelere yer verilmiştir.

THE INDUSTRIAL MEDICINE INSTITUTION AND THE PROBLEMS IN PRACTICE

___

  • EKMEKÇİ, Ömer, İşyeri Hekimi Bulundurma Konusunda Yeni Gelişmeler, MESS Mer­cek, Ocak 2004.
  • ERGİN, Berin, İş Kanunu’nun Tarafları Neden Yeniliklere Uyum Sağlamalı ve İşyeri Hekimliğinin İnsan Hakkı Açısından Değerlendirilmesi, MESS Mercek, Temmuz 2004.
  • EKMEKÇİ, Danıştay’ın Yürütmeyi Dur­ durma Kararları ve Hukuki Etkileri, SİCİL İş Hukuku Dergisi, Mart 2006, S.l.
  • UŞAN, Fatih, Türk Tabipler Birliğinin İşyeri Hekimlerine İlişkin Ücret Belirleme Yetkisi var mıdır? Çimento İşveren, Eylül 2005.